Foto: Tuininspiratie

Achtertuin ideeën: creëer een fijne buitenruimte

De tuin wordt gezien als een verlengstuk van je woonruimte en is daarom een erg belangrijke ruimte waar we het hele jaar van willen kunnen genieten

Maaike 27 Mei 2024

Wil je jouw tuin een upgrade geven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan snel verder. We geven je graag meer tips en achtertuin ideeën zodat jouw tuin snel zomer-ready is. Denk hierbij aan het creëren van verschillende zithoeken en je tuin inrichten met planten en een moestuin.

Meerdere zitgedeeltes
Creëer meerdere fijne hoekjes in je tuin met zitplekken, denk hierbij aan een hoek waar je lekker kunt lunchen en dineren en een loungehoek waar je kunt relaxen met een drankje en een goed boek. Door meerdere zithoeken te creëren kun je ook optimaal profiteren van het weer, zo kun je altijd mee verplaatsen met de zon of beschutting zoeken als er wat regen valt maar de temperaturen goed zijn. Voeg dus ook een zithoek toe met zonwering, zodoende kun je genieten van je tuin in alle weersomstandigheden. Voor een speelse uitstraling combineer je gewone tuinstoelen met een tuinbank, het voegt sfeer toe aan je tuin.

Een tuin overkapping
Hierboven hebben we het al benoemd: zonwering of beschutting in je tuin. Door een overkapping in je tuin te plaatsen kun je ook op minder mooie dagen heerlijk buiten zitten, zeker als de temperatuur het toe laat of je bijvoorbeeld terrasverwarming hebt geplaatst. Kies je voor een overkapping direct aan je woonhuis dan creëer je dat echte binnen-buiten gevoel. Zo kun je de interieurstijl van je keuken en woonkamer ook doortrekken naar de serre of overkapping. Voeg leuke details en accessoires toe zoals een buiten vloerkleed, kussens, plaids en kaarsen.

Groen in je tuin

Achtertuin ideeën zijn er genoeg en groene buitenplanten mogen natuurlijk niet ontbreken. Combineer groene buitenplanten met kleurrijke bloemen. Dit kan door middel van ingebouwde plantenbakken of gewoon losse plantenpotten die je door de hele tuin kunt verplaatsen. Kies je voor ingebouwde plantenbakken, neem deze dan wel mee in je tuinontwerp want zoals de naam zegt kun je deze niet zomaar verplaatsen. Een andere leuke aanvulling in je tuin is het aanleggen van een moestuin. Kweek je eigen kruiden en groenten, de lente is de perfecte periode om een moestuin aan te leggen.

Zon- en schaduwplanten

Houd rekening met de eigenschappen van de planten die je hebt gekozen, niet alle planten kunnen namelijk in de zon staan. Planten en bloemen die moeiteloos kunnen genieten van een zonnige dag zijn bijvoorbeeld rozen, planten met bloemen en fruit en een tomatenplant. Het merendeel van de planten groeit echter beter in de schaduw waar ze niet kunnen verbanden of verwelken. Denk hierbij aan hortensia’s en varens. Zorg bij de keuze voor je planten dus dat je rekening houdt met de hoeveelheid zon of schaduw in je tuin.

Ben je op zoek naar nog meer tuin inspiratie? Bezoek dan The Art of Living.

Reacties