Foto: Wonennl-Homey_Pro__mdash__Interior_4

Hoe maak je nu een écht smart home?

Met zoveel opties en keuzes, is het soms lastig waar te beginnen. Homey bestaat nu tien jaar en heeft een zeer toffe jubileumactie.

24 Mei 2024

Op steeds meer gebieden in huis komen smart home opties beschikbaar. Waar dit begon met een thermostaat of een lamp, zijn er nu ook inbouwmodules, slimme robotstofzuigers, LED strips, sensoren, slimme sloten en talloze opties voor in de tuin. Maar met zoveel opties – hoe maak je nu een écht smart home? Dat is wat het Nederlandse smart home systeem Homey nu al 10 jaar succesvol doet.

10 jaar geleden begon Homey op Kickstarter als crowdfunding actie. Het idee was eigenlijk vrij simpel: maak een systeem van een app en een hub, waarmee je alle slimme en draadloze producten in huis samen kunt voegen. En dan op een manier dat je niet hoeft te programmeren, maar ‘gewone mensen’ zoals wij het ook begrijpen. Stefan en Emile, destijds 21 en 22 jaar, pitchten in 2014 hun uitvinding succesvol aan ‘de crowd’ en konden met 200.000 euro aan de slag gaan.

Nu nog relevant?

Is nu, 10 jaar later, Homey inderdaad de basis geworden die ze destijds voor ogen hadden? En is er eigenlijk nog wel behoefte aan een dergelijk systeem? “Zeer zeker. Daar kan ik volmondig twee keer ‘ja’ op zeggen”, stelt Stefan trots. “Uiteraard heeft zowel smart home in het algemeen, en zeker ook wij als bedrijf, een flinke ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen 10 jaar. Maar ons systeem is veelzijdiger én fijner in gebruik dan ooit.”

“En of het nodig is? Ik denk dat een smart home systeem zoals Homey alleen maar relevanter wordt, nu steeds meer mensen smart home apparaten van verschillende merken in huis krijgen, en we ook voor grote uitdagingen staan op het gebied van energiebeheer.”

Hoe werkt smart home?

Laten we even uitzoomen naar wat smart home precies is, hoe het werkt, en waar je zelf kunt beginnen. In principe is een smart home een huis waarin zich 1, maar vaak meerdere, verbonden apparaten bevinden. Deze producten beschikken over connectiviteit, vaak draadloos, om met elkaar te verbinden. Sommige producten gebruiken hiervoor Wi-Fi, maar ook Zigbee, Z-Wave, Matter, Thread, Bluetooth, 433MHz of zelfs infrarood is een optie. Dit zijn allemaal zogeheten ‘smart home technieken. Producten op dezelfde techniek kunnen vaak met elkaar praten. Tussen verschillende merken en standaarden is dit lastig.

Dat is waar een centraal smart home systeem om de hoek komt. Deze ondersteunt enkele tot meerdere smart home technieken, standaarden en merken. Hiermee kunnen deze met elkaar praten, samen gevoegd worden in één app, en samenwerken om je huis te automatiseren: als er iets gebeurt, en bepaalde omstandigheden zijn waar, dan past het huis zich automatisch aan.

Dat automatiseren is wat Homey doet met Flows. Doordat Homey met alle bovengenoemde smart home standaarden werkt, en met meer dan duizend (!) merken kan verbinden, kun je in Homey Flows alles automatiseren wat je maar wilt. Dat hebben ze zo makkelijk mogelijk gemaakt, en dat kan dus allemaal gewoon op je smartphone. Of, zoals Stefan het zegt: “ik maak regelmatig een handige Flow terwijl ik op het toilet zit!”

Waar begin je met smart home?

Met zoveel opties en keuzes, is het soms lastig waar te beginnen. De tip van de expert? Kies een systeem waarin je uiteindelijk alles wil samenbrengen. Bijvoorbeeld Homey. Vervolgens kun je beginnen op een gebied van je huis dat op dat moment voor jou het meest relevant is. Airco, thermostaat, zonnepanelen, beveiliging, deurslot, muziek, verlichting beneden, boven, buiten…

Kijk welke merken en producten voor jouw toepassing werken met jouw gekozen systeem, en ga daar voor. Zo weet je zeker dat je het uiteindelijk makkelijk bij elkaar brengt. Vaak geven systemen aan waarmee ze werken, en soms zelfs ook tips om te kiezen. Zo heeft Homey bijvoorbeeld handige smart home Best Buy Guides uitgebracht voor een groot aantal productcategorieën in huis.

Smaakjes Homey

Homey is al sinds het begin verkrijgbaar in de vorm van een premium, universele hub waarin alle smart home standaarden samenkomen, met bijhorende gratis app. Met deze optie, Homey Pro, krijg je het maximale wat Homey te bieden heeft, met de meest uitgebreide ondersteuning voor smart home technieken (maar liefst 8!), ondersteunde merken en zonder enige afhankelijkheid van internet of abonnementen. Homey Pro is verkrijgbaar voor € 399 op homey.app, maar ook in een groot aantal winkels zoals MediaMarkt en Coolblue.

Daarnaast is sinds een jaar Homey ook verkrijgbaar als gratis app, zonder dat je een hub hoeft te kopen. Zo kun je apparaten die al cloud-connected zijn in de app toevoegen zonder hub. Voor apparaten op Zigbee, Z-Wave, 433MHz, BLE of Infrarood kan eventueel Homey Bridge worden toegevoegd voor € 69. Homey als cloud-dienst is gratis te gebruiken tot 5 apparaten. Voor meer verbonden apparaten is Homey Premium nodig voor €2,99 per maand.

Stefan: “Wanneer je wel een goed smart home wilt op 1 of 2 gebieden, maar niet teveel eraan kwijt wil zijn, is onze app en Homey Bridge een erg goede optie. Voor de mensen die niet afhankelijk willen zijn van een werkende internetverbinding en zoveel mogelijk aan elkaar willen knopen, hebben we onze alleskunner Homey Pro.”

Unieke verjaardagsactie.

En hoe vieren ze bij Homey nou hun verjaardag? “Ten eerste hebben we natuurlijk een groot feest voor ons interne team van meer dan 35 mensen, plus al onze partners en smart home vrienden”, vertelt Stefan.

Maar daarnaast is er nog iets: “Wie jarig is trakteert. Om te vieren dat we 10 jaar oud zijn, geven we van 24 mei tot en met 2 juni elke 10e Homey Pro en Homey Bridge gratis weg! Iedereen die een Homey Pro of een Homey Bridge koopt in deze periode, kan de factuur naar ons opsturen. Elke 10e aanschaf storten we volledig terug!” legt Stefan uit.

We hebben even gecheckt, en de actie geldt op alle nieuwe Homey producten, ongeacht waar ze gekocht zijn. Of dat nu is via homey.app direct, of via MediaMarkt, Coolblue, Alternate, ROBBshop of elders. Best een toffe actie!

>> Meer informatie over smart home systeem Homey.
>> Meer informatie over de Homey Pro smart home hub, inclusief optie om hem te kopen in de actieperiode en je geld terug te winnen.

Meer van Homey
Reacties