Foto: Thuisnetwerk_beveiliging

Hoe je thuisnetwerk beter beveiligen?

Wil je het wifi thuisnetwerk beter beveiligen? Maak dan zeker gebruik van de onderstaande beveiligingstips

Peter 06 Juni 2024

Een goed beveiligd thuisnetwerk is belangrijk. Cybercrime floreert namelijk aanzienlijk. Dit zijn 10 tips waarmee je het netwerk thuis optimaal kunt beveiligen.

10 tips! Zo kun je jouw wifi netwerk thuis beter beveiligen

 1. Nieuwe router? Wijzig direct de instellingen
  Heb je een nieuwe router gekregen van jouw provider of staat het bestaande apparaat nog steeds op de standaardinstellingen? Verander deze dan zo snel mogelijk. Hackers weten namelijk als geen ander welke inloggegevens hiervoor worden gebruikt. Denk aan het veranderen van het wachtwoord, maar geef de router en het netwerk ook een andere gebruikersnaam. Daardoor is de kans veel kleiner dat anderen toegang krijgen.
 1. Zet “netwerk encryptie” aan
  Jouw thuisnetwerk verzendt gegevens zodra je gebruikmaakt van het internet. Het is belangrijk om deze te coderen of versleutelen. Dit wordt ook wel encryptie genoemd. Om de gegevens die via jouw thuisnetwerk worden verstuurd te “encrypten”, moet jouw router zijn ingesteld op de WPA 3 beveiligingsmodus. Dat is op dit moment de sterkste beveiliging.
 1. Gebruik een apart netwerk voor gasten
  Krijg je vaak visite of ontvang je zakelijke bezoekers aan huis? Overweeg dan zeker het gebruik van een apart netwerk voor gasten. Dit kun je instellen via de router. Zo voorkom je dat anderen toegang krijgen tot jouw thuisnetwerk. Jouw gegevens blijven een stuk veiliger.
 1. 123456? Gebruik sterke wachtwoorden!
  Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar veel mensen maken nog steeds gebruik van een te makkelijk wachtwoord. Zoals “123456”, de geboortedatum of de postcode. Niet doen! Ook cybercriminelen worden steeds gewiekster. Werk met “onlogische” volgorde en wissel af tussen cijfers en letters. Dan kun je ook een tool gebruiken voor het managen daarvan.
 1. Firewall gebruiken als extra beveiliging
  Het is raadzaam om de firewall van je router te activeren als je jouw thuisnetwerk beter wilt beveiligen. Veel apparaten hebben een geïntegreerde firewall-functie. Deze kun je heel eenvoudig aan- en uitzetten via de instellingen. Hier kun je de firewall ook configureren. Daardoor weet je zeker dat alle apparaten die gebruik maken van het netwerk beveiligd zijn.
 1. Nederlandse VPN gebruiken? Doen!
  Niet alleen een firewall een netwerk encryptie via je router zorgen voor een goede bescherming. Gebruik een Nederlandse VPN om je thuisnetwerk nog veiliger te maken. Jouw online activiteiten worden afgeschermd. Gegevens die je verstuurt worden gecodeerd verzonden. Daardoor zijn ze niet bruikbaar door derden die kwaad in de zin hebben. Ook het IP-adres blijft anoniem. Met een VPN kun je zelfs censuur en geo-blokkades omzeilen.
 1. Software updates zorgen voor extra veiligheid
  Klik jij update meldingen weleens weg? Niet doen! Voor de bescherming van het netwerk is het namelijk ontzettend belangrijk om de firmware en software regelmatig bij te werken. Zeker als deze aangeeft dat er updates beschikbaar zijn. De beveiliging wordt continu verbeterd en bijgewerkt. Je wilt niet het risico lopen dat je een beveiligingsupdate mist.
 1. Betrouwbaar antivirus programma gebruiken
  Wil je niet het risico lopen op een computer infectie of, erger, malware van cybercriminelen? Dan is het belangrijk om de apparaten die gebruik maken van het netwerk te beschermen. Dat kun je doen met een anti-virus programma dat ook malware detecteert en verwijdert.
 1. Poorten of diensten die je niet gebruikt uitschakelen
  Het netwerk thuis heeft verschillende poorten. Het is belangrijk om de toegangspoorten die je niet gebruikt uit te schakelen. Het netwerk wordt dan een stuk minder kwetsbaar. Dat geldt ook voor WPS. De afkorting staat voor Wifi Protected Setup. Deze functie is heel gevoelig voor datalekken. Schakel WPS voor het thuisnetwerk dus waar mogelijk direct uit.
 1. Back-up maken van belangrijke data
  Ook als je alle bovenstaande tips gebruikt kan het voorkomen dat je onverhoopt slachtoffer wordt van een cyberaanval. Ook als het apparaat dat je gebruikt kapot gaat is het fijn om nog over jouw gegevens te kunnen beschikken. Zorg dus voor regelmatige back-ups!

Tot slot

Door het volgen van de bovenstaande 10 tips kun je de beveiliging van het thuisnetwerk aanzienlijk verbeteren, maar ook jouw veiligheid online verhogen. Wel zo prettig natuurlijk. De kans op een aanval van hackers of een datalek wordt zo een stuk kleiner. Bijvoorbeeld door het gebruik van een firewall, een Nederlandse VPN en een anti-virus programma.

Reacties