Foto: 2016/Matrassen-vergelijken-kopen.jpg

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

Eens in de zeven tot tien jaar is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw matras.

Guido van Loon

Het oude matras begint langzaam zijn veerkracht te verliezen, waardoor het slecht is voor je rug en nek om er nog lang gebruik van te maken. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een nieuw matras? Er zijn diverse websites en winkels waar gelegenheid is om matrassen te vergelijken en te kiezen. Het is echter altijd verstandig om al van tevoren te gaan nadenken over de dingen waar je op moet letten als je een nieuw matras wilt kopen.

Samen of apart?

Gebruik je het matras alleen, of heb je een partner om het bed mee te delen? Tegenwoordig is het is ook mogelijk om twee aparte matrassen te kopen, die door een ritssysteem aan elkaar bevestigd kunnen worden. Zo kunnen jij en je partner beiden een goed passend matras aanschaffen, zonder dat jullie onderling gescheiden worden door een lastige naad. Er is geen discussie nodig over het type matras, de hardheid of eventuele doorgezakte plekken in het midden van de matras: met twee losse matrassen hebben jullie beiden een goede en gezonde slaapplaats.

Fysieke kenmerken

Er is een goede reden om te denken over aparte matrassen. Veel van de keuze voor een matras hangt af van de fysieke kenmerken van de gebruiker. Daarbij zijn vooral gewicht en lengte van belang, aangezien die bepalen hoe het gewicht over het matras wordt verdeeld. Daarnaast zijn nog andere kenmerken van belang die voor iedereen verschillen, maar die wel belangrijk zijn bij de keuze voor een goed matras.

Klachten

Wanneer je matrassen gaat vergelijken en kiezen, ontdek je al snel dat allerlei klachten kunnen worden verminderd als je kiest voor een goed matras. Denk daarbij aan rugklachten, nekklachten, hooikoorts of allergieën of bijvoorbeeld overmatig transpireren. Het juiste matras geeft goede ondersteuning waar dat nodig is en helpt om allergische reacties te verminderen. Zo zijn er speciale matrassen waar de deklaag voorkomt dat je last krijgt van huisstofmijt, bedwantsen, vlooien en luizen. Verder kan een goede toplaag veel zweterige nachten en plakkerige pyjama’s voorkomen.

Type slaper

Iedereen slaapt weer anders. Waar de één voorkeur heeft om op de linkerzij te slapen, kiest de ander liever voor slapen op de rug. Veel dames houden ervan om op hun buik te slapen, omdat dat zo lekker knus ligt. Omdat het slaapgedrag alles te maken heeft met de ondersteuning van rug, nek en heupen, is het van belang deze slaaphouding mee te nemen in het vergelijken van matrassen.

Conclusie

Ga je op jacht naar een matras, dan is het goed als je alvast hebt nagedacht over het type matras dat je zoekt. Je kunt bijvoorbeeld online matrassen vergelijken en kiezen, zodat je weet wat je wilt hebben. Dat voorkomt dat je in de winkel wordt overspoeld met informatie over matrassen en je uiteindelijk de weg kwijtraakt in het matrassenwoud. Wanneer je van tevoren matrassen vergelijkt, is de kans dat je thuiskomt met het goede matras bijna drie keer zo groot dan wanneer je zonder vooronderzoek naar de winkel gaat.

Reacties