Foto: matras

Een matras met binnenvering biedt veel slaapcomfort

De matras met binnenvering kan met recht de klassieker van de matrassen genoemd worden. Ook vandaag de dag blijft dit het meest verkochte matras-type.

Met name in hotels is het een graag geziene gast. De binnenvering is dan ook al een betrouwbare keuze sinds de negentiende eeuw. 

Twee componenten

De meeste matrassen met binnenvering bestaan uit twee componenten: de bovenmatras en de lagere boxspring. Deze matrassen bestaan zo uit een serie van veren. Zij zijn verbonden, lopen door of worden ingebed via/in een netwerk van staaldraden. Deze worden vervolgens samengehouden in een frame en bedekt met schuimlagen, beslag en bekleding.

Samenstelling

Al naargelang deze samenstelling en de aard van de bekleding kunnen matrassen dikker of dunner zijn. De hardheid is dan weer afhankelijk van het aantal veren. Dit kan variëren tussen 150 en 200 veren per matras. Ook het aantal 'slagen' per veer en de staaldikte spelen een rol. Een viltlaag zorgt er tot slot voor dat de veren niet in je rug prikken, samen met isolerend schuim en een beschermende bovenlaag. 

Aanpasbaar

Hun samenstelling zorgt ervoor dat matrassen met binnenvering zich goed aanpassen aan je lichaam. Het principe hierachter is een knap staaltje fysica: hoe zwaarder het gewicht op de veer, hoe meer deze veer tegendruk biedt. Hierdoor blijft de druk overal en altijd gelijkmatig verspreid over het oppervlak. Sommige matrassen combineren dit aspect met een gedetailleerde temperatuurregeling, door afzonderlijke winter- en zomerlagen toe te voegen. Ook aan vochtregulatie wordt hier overigens gedacht: deze matrassen hebben een holle kern.

Kwaliteit

Historisch gezien kampt de binnenvering met een mindere reputatie wanneer het aankomt op de duurzaamheid (van de geleverde kwaliteit). Dit valt of staat echter met de kwaliteit van de tijken en veringen. Een groot voordeel is verder dat deze matrassen ook op een vaste ondergrond goed functioneren. Extra bodems maken ze enkel beter. 

Voornaamste karakteristieken

- Betaalbaar;
- Grote variëteit en beschikbaarheid;
- Past zich goed aan aan je lichaam en lichaamsdruk;
- Kan voorzien worden van lagen die de temperatuur regelen;
- Vochtregulerend;
- Licht gewicht.

Reacties