Foto: 2022/Een-matrasbeschermer-kopen-waar-let-je-op.jpg

Een matrasbeschermer kopen: waar let je op?

Matrasbeschermers beschermen je matras, dat mag duidelijk zijn. Maar hij doet meer dan alleen maar dat. Een matrasbeschermer kopen: waarom zou je eigenlijk?

Guido van Loon

Waarom is een matrasbeschermer beter wel aanwezig en waar let je op als je een beschermer voor je matras gaat kopen? En hoe weet je nu ooit of je de juiste koopt?

Wat is een matrasbeschermer?

Om te weten waarom je zo’n beschermer voor je matras moet kopen, zal je natuurlijk eerst moeten weten wat nu wordt verstaan onder een matrasbeschermer. Dit is een laag die op, om of onder het matras ligt, zodat je matras beschermd wordt. Zo’n laag kan uit verschillende materialen bestaan, met allemaal hun eigen voordelen. Hierbij kan je denken aan polyester of katoen.

Waarvoor dient een matrasbeschermer?

Een matrasbeschermer heeft meerdere functies waarom je hem nodig hebt. Als eerste gaat het hierbij om hygiënische redenen. Door het gebruik van dit artikel bescherm je je matras tegen vocht en bacteriën. Als je slaapt zal je zweten. Jouw transpiratievocht zal zonder beschermer opgenomen worden in het matras, waardoor er een ideaal klimaat ontstaat voor schimmel en bacteriën. Vocht en warmte zijn hier immers ideaal voor. Ook vuil zal minder snel in je matras terechtkomen. De matrasbeschermer kan je sowieso makkelijker reinigen. Deze stop je immers heel eenvoudig in de wasmachine. Zorg voor een deken die je op 60 graden (minimaal) kunt wassen. Dan ben je namelijk ook de huisstofmijt een stap voor. En niet te vergeten de bedwants.

Huisstofallergieën en slapen

Slapen kan voor mensen met een allergie voor de huisstofmijt (of eigenlijk voor zijn uitwerpselen) een ware verzoeking zijn als ze niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Door te kiezen voor materialen die antiallergisch zijn, kan dit veel ellende voorkomen, zoals kortademigheid, niesbuien en loopneuzen. Ook de matrasbeschermer kan helpen. Je kunt dan het beste kiezen voor een matrashoes. Een groot voordeel van een matrashoes, of matras omhulling, is namelijk dat je deze volledig om het matras heen doet. Met een eenvoudige rits sluit je hem. Zeker voor mensen met allergieën kan zo’n hoes dan ook ideaal zijn. Vaak zijn ze antiallergisch en je kunt ze eenvoudig wassen. Door zo’n dichte hoes te kopen kan de huisstofmijt zich niet in het matras zelf vestigen en daardoor minder goed te verdrijven zijn.

Omdat je matras het waard is

Naast deze hygiënische redenen is er natuurlijk ook nog het simpele feit dat je matras langer mee zal gaan. Goed slapen lukt alleen als je een kwalitatief goed matras hebt. Ook voor je lichaam is een goed matras veel beter. Investeren in een matras is dan ook zeker een aanrader. Omdat het dan wel heel fijn is om lang van je matras te kunnen genieten, is een matrasbeschermer eveneens aan te raden. Zo wordt je matras immers minder belast!

Wat is de beste matrasbeschermer?

Hoe weet je nu welk matras de beste is? Uiteraard hangt dit af van wat jij voor wensen hebt, maar dan nog is het misschien moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig kan je dan bij Slaapwijsheid.nl zien welke matrasbeschermer als beste is getest.

Verschil matrasbeschermer en een matrastopper

Misschien heb je ook weleens over een matrastopper gehoord als je iets las over matrasbeschermers. Puur feitelijk gezien is dit geen matrasbeschermer. Een matrastopper is bedoeld om je bed nog een extra laagje te geven, waardoor er nog meer comfort ontstaat. Deze topper leg je op je matras en dus onder je onderlaken. Als je eigen matras bijvoorbeeld niet genoeg ondersteuning geeft, dan kan een matrastopper een uitkomst zijn.

Extra tips voor hygiëne

Een matrasbeschermer is als eerste bedoeld voor de beste hygiëne in je bed. Maar dat valt of staat uiteraard ook met jouw manier van omgaan met je beddengoed. Was je beddengoed dan ook regelmatig. Doe dit op minimaal 60 graden zodat de bedwants het niet overleeft. Een matrasbeschermer hoef je niet iedere week te wassen, maar 1 keer in de twee maanden wordt wel aangeraden.

Waar let je op bij het kopen van een matrasbeschermer?

Natuurlijk zal je eerst moeten weten of er bepaalde beschermers worden afgeraden (of juist aanbevolen) bij jouw type matras. Maar anders kan je letten op punten als:

  • Welk materiaal kies je?

  • Antiallergisch

  • Waterdicht of waterafstotend

  • Hoe heet kan je het wassen

  • De dikte

  • Is het een hoes of gewoon een losse ‘deken’

  • Hoe goed ‘ademt’ de deken

  • De juiste maat! Een matrasbeschermer die net te klein is, beschermt niet voldoende en zal verschuiven. Maar een te grote zal zeker niet comfortabel liggen. Daarnaast kan dit juist weer andere beschadigingen aan je matras toebrengen

Bij Slaapwijsheid.nl kan je veel te weten komen over matrasbeschermers en andere materialen voor in bed, zodat jij van een gezonde nachtrust kunt genieten. Je vindt hier eveneens informatie over andere zaken die met jouw nachtrust te maken hebben.

Reacties