De levensduur van de producten in huis

Iedereen weet dat eten een houdbaarheidsdatum heeft. De één hecht daar heel veel belang aan, de ander wat minder...

26 September 2019

Maar toch, op elk voedingsproduct staat een duidelijke datum. Maar wist je dat nog veel meer producten in huis een zichtbare of onzichtbare houdbaarheidsdatum hebben? 

1. Make-up, shampoo en andere badkamerproducten

Hoe leuk het ook kan zijn om bijvoorbeeld al je lippenstift te bewaren, het is een aanrader om af en toe een grote schoonmaak te houden in je badkamerkastje. Ja, ook die bodylotion die je niet zo lekker vindt, maar al twee jaar bewaart achterin de kast, moet eraan geloven. Bacteriën stapelen zich immers heel snel op; zeker als je jouw producten in een vochtige omgeving als een badkamer bewaart. Gelukkig kun je makkelijk zien hoe lang je een product mag bewaren: zoek het ‘driehoekje’ met het cijfer in. Dit cijfer geeft het aantal maanden aan dat je een product mag gebruiken of bewaren. Tijd om in Marie Kondo-stijl je badkamer aan te pakken! 

2. Kussens

Hoelang heb jij je hoofdkussen al? Je mag eerlijk zijn hoor … We weten best dat velen hun geliefde kussen al hebben sinds de lagere school. Het spijt ons dan ook om te zeggen, maar het wordt echt tijd dat jouw favoriete hoofdkussen met pensioen gaat. Het aantal jaar dat je jouw kussen kunt gebruiken, is afhankelijk van het soort kussen. Zo gaat een veren kussen makkelijk vijf à zes jaar mee, terwijl een synthetisch kussen na twee tot vier jaar aan vervanging toe is. 

3. Matras 

Nu we het over slapen hebben: laten we ook het belang van een stevig bed en een goed matras niet onderschatten. Alles bij elkaar geteld, slaap je snel zo’n een derde van je leven. Dan wil je toch comfortabel en hygiënisch liggen én weten dat je tijdens je slaap goed wordt ondersteund? Een matras is gemiddeld na 5 tot 10 jaar aan vervanging toe, maar dit is uiteraard afhankelijk van het soort matras. 

4. Schoonmaakproducten

Dit is vast een shock, maar de meeste schoonmaakmiddelen verliezen een deel van hun effectiviteit na slechts 3 maanden. Mocht iets al jaren achterin je kast staan, dan kun je dit net zo goed weggooien!

5. Tandenborstels

Een tandenborstel of het kopje van je elektrische tandenborstel kun je het beste elke drie maanden vervangen. En als je ziek bent geweest, dan is het een goede zet om je tandenborstel opnieuw te vervangen.

Veel succes met jouw grote schoonmaak!