Foto: Boxspring

Lekker(der) slapen? Koop een boxspring

Zo is een boxspring bijvoorbeeld geliefd onder veel mensen in ons land. Wat is een boxspring precies en wat zijn de voordelen ervan? We zochten het voor je uit.

Sophie 27 Januari 2023

Lekker(der) slapen? Koop een boxspring

Een groot deel van de Nederlanders slaapt slecht. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders problemen met slapen meldt. Ze kunnen bijvoorbeeld maar moeilijk in slaap komen of ze worden juist heel vroeg wakker.

Wat veel mensen niet weten, is dat het vervangen van je bed (en matras, dekbed en kussen) kan helpen om een betere nachtrust te krijgen. Zo is een boxspring bijvoorbeeld geliefd onder veel mensen in ons land. Wat is een boxspring precies en wat zijn de voordelen ervan? We zochten het voor je uit.

Wat is een boxspring precies?

Grote kans dat je wel eens gehoord hebt van een boxspring. Of dat je misschien al eens geslapen hebt in zo'n bed; bijvoorbeeld in een hotel of vakantiehuis. Een boxspring is een bed dat opgebouwd is uit verschillende onderdelen. Het bed bestaat uit een bedbodem (de box), het matras, een topper en een hoofdbord. Sommige boxsprings hebben ook nog een voetbord, maar dit hoeft niet. Een boxspring is hiermee direct een stuk hoger dan de meeste bedden en ziet er daardoor al gauw luxe en chique uit.

De boxspring bestaat uit een bedbodem met springveren. Die vind je in de box; een beklede bak die over het algemeen gemaakt is van hout of metaal. De kern van die box bestaat uit pocketvering of bonellvering, waarbij pocketvering de meest gebruikte variant is. Dat komt omdat pocketveren langer goed blijven en een betere ondersteuning bieden dan de andere variant. Bij een boxspring is de matras eigenlijk de tweede laag; de matras leg je bovenop de box. Je kunt zelf kiezen welke matrassen je op een boxspring zou willen hebben om zo lekker te kunnen slapen.

Voordelen van een boxspring aanschaffen

Veel mensen in Nederland beschikken al over een boxspring op hun slaapkamer. Dat is niet voor niets het geval, want met een boxspring geniet je van de luxe van een hotelkamer en dat gewoon thuis! Andere voordelen van een boxspring zijn onder andere:

  • De opbouw van een boxspring is op zo'n manier gemaakt dat het je lichaam volledig ondersteunt tijdens het slapen. Dat is onmisbaar voor een goede nachtrust.
  • Een boxspring is geschikt voor iedere soort slaper. Het maakt niet uit of je op je zij, op je buik of op je rug slaapt.
  • Wat ideaal is aan een boxspring is dat je eenvoudiger in en uit je bed kunt stappen. Dat komt omdat boxsprings over het algemeen hoger zijn dan het gemiddelde bed.
  • Er zijn boxsprings voor ieder budget verkrijgbaar. Zo heb je al een boxspring voor een paar honderd euro maar kun je als je wilt ook meer geld uitgeven.
  • Omdat zo'n bed over een solide constructie beschikt, geniet je van een langere levensduur in vergelijking met andere bedden. 
  • Je kunt een topper toevoegen aan je boxspring om zo je eigen ligcomfort te bepalen.
  • Door al deze voordelen en eigenschappen zul je beter slapen op een boxspring. Dat betekent dus dat je je nachtrust kunt verbeteren door een boxspring aan te schaffen. Dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

Andere manieren om je nachtrust te verbeteren

Het bed waarop je ligt, heeft dus veel invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Maar: er zijn nog meer tips die je kunt toepassen om zo beter te slapen. Een slechte nachtrust heeft namelijk veel effect op je dagelijks leven. Wanneer je niet goed slaapt, functioneer je overdag ook een stuk minder goed. Je hebt minder energie en je kunt je vaak niet goed concentreren. Investeer daarom niet alleen in een goede boxspring, maar ook in een écht goed kussen en lekker liggende matrassen. Kijk daarbij naar de rest van je slaapkamer. Is je slaapkamer goed verduisterd op het moment van slapen? En is de temperatuur warm of koud genoeg om écht goed in slaap te kunnen vallen?

Probeer daarnaast om geen koffie meer te drinken na het avondeten. Voor sommige mensen helpt het zelfs om koffie te laten staan na een uurtje of 1 in de middag. Vette en zware maaltijden kunnen er ook voor zorgen dat je minder goed slaapt, evenals de inname van alcohol. Ook al val je met alcohol als een blok in slaap; je slaapkwaliteit is over het algemeen veel minder goed. Ga tot slot iedere dag naar buiten, beweeg genoeg en probeer stress te vermijden om zo beter te slapen. Een nieuw bed, zoals een boxspring, is net dat beetje extra waardoor je een nóg betere nachtrust kunt pakken.

Reacties