Maak je slaapkamer klaar voor de zomer

De temperatuur stijgt en dat betekent dat je het ook 's nachts niet meer snel koud zult hebben.

Guido van Loon 15 Mei 2019

Waarschijnlijk heb je al wel een paar lagen nachtkleding prijs gegeven ten opzichte van je winterse slaapkledij. Daarnaast heb je misschien je super dikke winterdekbed alvast omgewisseld voor een dunnere variant. Voor nu heb je precies de juiste temperatuur te pakken, maar het zal de komende tijd nog warmer worden. Hoe bereid je de slaapkamer zo goed mogelijk voor op een lange en hete zomer?

Een hittebestendige slaapkamer

Recent gaven we je enkele handige tips om je tuin helemaal in gereedheid te brengen voor de warme maanden, maar vergeet dit ook binnenshuis niet te doen. Vandaag richten we ons op je slaapvertrek. De temperatuur is daar 's zomers logischerwijs hoger dan in de winter. Met het juiste zomerbeddengoed voorkom je al grotendeels dat het ten koste gaat van je nachtrust. Daarnaast zijn er een aantal slimme manieren waarmee je zorgt dat de hele slaapkamer zo goed mogelijk met de hitte om kan gaan.

Voorkom overbodige warmte

De ideale temperatuur om bij te slapen ligt rond de 18 graden. Hartje zomer heb je soms het gevoel dat het dubbel zo warm is in je slaapkamer. Toch kun je er zelf voor zorgen dat het binnen geen sauna wordt. Haal allereerst zoveel mogelijk apparaten uit de slaapkamer. Alle lampen, computers, TV's en strijkijzers geven warmte af die je kan missen als kiespijn. De volgende stap is het voorkomen dat zonlicht overdag ongestoord naar binnen kan schijnen. Met goede (rol)gordijnen, rolluiken of jaloezieën hoeft dat geen probleem te zijn.

Kies luchtig beddengoed

In de zomer heb je veel baat bij lichtgewicht beddengoed van luchtige en verkoelende materialen. We raden je aan onder een dekbed met een vulling van katoen, zijde of bamboe te slapen. In combinatie met een dekbedovertrek die gemaakt is van katoen of het wat gladdere katoen-satijn slaap je erg aangenaam en heb je geen last van een klam gevoel, ook niet tijdens de bekende zwoele zomernachten. Je vindt dit zomerbeddengoed eenvoudig online, bij Smulders Textiel hebben ze bijvoorbeeld precies wat je nodig hebt om ook in de zomer lekker te slapen. Je hebt er ontzettend veel keuze tussen verschillende overtrekken in lichte en zomerse kleuren, waardoor je nóg meer dat frisse gevoel krijgt!

Timing is key

Als straks de eerste hittegolf uitbreekt is het verstandig om je actieplannetje voor de slaapkamer al klaar te hebben liggen. 's Ochtends na het opstaan zet je alle ramen en deuren in je huis wijd open zodat het lekker door kan tochten. Hang je beddengoed uit het raam. Niet alleen je dekbed, maar ook je matras en hoeslaken krijgen zo flink wat frisse lucht om de oren. Geen airco in huis? Maak een handdoek vochtig (niet kleddernat!) met ijswater en hang het bij het raam voor hetzelfde effect. Zodra de zon ruim boven de horizon is uitgekomen wordt het tijd om alle ramen en deuren weer te sluiten en de zonwering zijn werk te laten doen. Aan de zonkant van je huis kun je dit zelfs nog wat vroeger doen omdat daar de temperatuur veel sneller stijgt. Op die manier houd je de warmte buiten en blijft het binnen relatief koel. Als het 's avonds na zonsondergang is afgekoeld kan de boel weer open. Let wel op dat de kamer niet verlicht is. Dan lok je namelijk een heleboel muggen naar binnen, en daar zit je al helemaal niet op te wachten!