Foto: dekbed-welke-kopen-tips

Zo kies je een dekbed dat bij jou past

Voor je nachtrust is het belangrijk dat je een dekbed vindt dat bij je past. Maar waar moet je op letten als je een nieuw dekbed gaat kopen?

Guido van Loon

Nieuw dekbed kopen

Als je nieuw dekbed gaat kopen moet je rekening houden met verschillende zaken. Hierbij moet je denken aan het soort dekbed en het type vulling, maar ook aan de warmteklasse. Denk verder ook aan het hoeslaken en dekbedovertrek. Bij een hoeslaken is het belangrijk in de gaten te houden wat voor matras je hebt (denk met name aan de hoogte). Er zijn namelijk voor alle type bedden ook verschillende hoeslakens; zoals extra hoge hoeslakens of speciale topper hoeslakens. Wat betreft het dekbedovertrek is het het belangrijkst om te kijken naar het materiaal:

Katoen
Sterk, makkelijk in onderhoud (je kunt het lekker heet wassen), ademt goed en voelt zacht aan op je huid.
Percale katoen
Dichter geweven dan gewoon katoen en daarom extra sterk en voelt soepeler aan. Het voelt zacht aan op je huid en absorbeert vocht goed.
Katoen satijn
Supersoepel en sterk, want het is nog dichter geweven dan percale katoen. En het heeft een luxe uitstraling omdat het licht glanst.
Katoen flanel
Dat kan synthetisch zijn, maar ook katoen of een combinatie van de twee. Flanel voelt heel zacht aan en houdt je warmte lekker vast. Ideaal voor de winter dus!
Microvezel
Een kunstmatig gefabriceerde stof, maar absoluut niet zweterig. Het is vochtregulerend en voelt heerlijk zacht aan.

Behalve het materiaal speelt bij een overtrek natuurlijk ook het dessin een grote rol.

Soort dekbed: enkel dekbed of 4 seizoenen dekbed

Je kunt qua soort kiezen voor een enkel dekbed of een 4-seizoenen dekbed. Maar wat is het verschil? Een enkel dekbed bestaat uit één laag en is in feite hiermee geschikt om in elk seizoen gebruikt te worden. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker dat mensen kiezen voor een 4-seizoenen dekbed. Dit type dekbed bestaat uit twee delen: één voor de zomer en een iets dikker deel voor de herfst en de lente. In deze seizoenen kun je deze los van elkaar gebruiken. In de winter doe je beide delen op elkaar en heb je een heerlijk warm winterdekbed.

De vulling van je dekbed

De vulling van je dekbed is erg bepalend voor het comfort. Je hebt hierbij de keuze uit katoen, wol, dons of synthetisch material. Je moet er bij de keuze voor het materiaal met name over nadenken hoe warm je het 's nachts hebt, of je allergisch bent voor huisstofmijt maar ook of je van een luchtig of juist wat zwaarder dekbed houdt.

Katoen
Warmteregulerend en vochtabsorberend. Voelt hierdoor heerlijk koel aan in de zomer.
Wol
Relatief zwaar materiaal en reguleert de temperatuur. Met name een goede keuze voor mensen die 's nachts veel transpireren.
Dons
Lekker luchtig en licht materiaal. Daarnaast heeft het een goede isolatie en is het relatief warm.
Synthetisch materiaal
Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan is dit een goede keuze. Dit type dekbed kan namelijk op hoge temperatuur gewassen worden.

Warmteklasse van je dekbed

Dekbedden hebben vier verschillende warmteklassen, afgestemd op de seizoenen en warmtebehoefte.

Klasse 1
Hoogste warmte-isolatie: geschikt voor de winter en voor mensen die het snel koud hebben.
Klasse 2
Gemiddelde warmte-isolatie: het hele jaar door geschikt.
Klasse 3
Ideaal voor het voor- en najaar en geschikt voor mensen die het vrij snel warm hebben.
Klasse 4
Deze dunne dekbedden zorgen voor verkoeling: geschikt voor de zomer en voor mensen die het snel erg warm hebben ’s nachts.

Met deze informatie kun jij het dekbed kiezen dat bij jou past!

Reacties