Waarom dromen mensen? 

Waarom droom ik eigenlijk? De ene nacht heb je prachtige dromen en de andere nacht weer de meest verschrikkelijke nachtmerries. Waarom is het noodzakelijk?

Waarom dromen mensen?

Goedemorgen! Lekker geslapen? Heb je nog iets gedroomd?

Of je het je nu herinnert of niet, iedereen droomt. Elke nacht. Dromen komen voornamelijk voor tijdens de REM-slaap en duren een minuut of tien. De meeste herinner je je niet. Sommige wel.

Maar wat heeft dromen eigenlijk voor nut? Wat is een droom eigenlijk? Heel precies weten we dat niet. Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar het fenomeen “dromen”. Hoewel ze nog heel veel niet weten, hebben ze al wel een aantal interessante dingen ontdekt.

Dromen: dagrest

Misschien is het je weleens opgevallen dat je droom iets te maken lijkt te hebben met dingen die op de voorgaande dag gebeurd zijn. Hier is een woord voor: dagrest. Volgens slaapdeskundigen helpen dit soort dromen je om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Bij dit verwerken kun je nieuwe ideeën krijgen, omdat je hersenen in slaaptoestand anders werken dan overdag. Dat verklaart waarom je ’s ochtends kunt wakker worden en ineens iets begrijpt dat de avond ervoor nog een mysterie voor je was.

Dromen als spiritueel medium?

Van oudsher wordt aan dromen ook een voorspellende waarde toegedicht. Nog steeds raadplegen grote groepen mensen boeken zoals de Droomencyclopedie om te ontdekken wat hun dromen hen willen vertellen. Dat klinkt misschien zweverig, maar er valt iets voor te zeggen.

Zo merkte Freud op dat droomduiding in werkelijkheid “de koninklijke weg naar het onbewuste” is. Via een droom kun je dus bij reeds aanwezige (intuïtieve) kennis die overdag door het rationele brein wordt weggefilterd.

 

Nachtmerries

De meeste mensen staan niet stil bij hun dromen. Of hooguit vragen ze zich bij het wakker worden af wat voor rare droom ze nú weer hebben gehad. Bij sommige mensen levert het dromen echter problemen op. Zij lijden aan zware nachtmerries. Iedereen heeft soms wel een nare droom. Maar als je continu ligt te woelen en ’s nachts meerdere keren wakker schrikt uit een nachtmerrie, dan verstoort dat je nachtrust. Mensen met nachtmerries beginnen al vermoeid aan de dag. De huisarts kan je helpen als je aan hevige nachtmerries lijdt.

Dromen op een wolkje

Wil jij ook zalig wegdromen? Zorg dan voor een prettige slaapomgeving. Hang verduisterende gordijnen voor het raam. Maak je bed zo comfortabel als mogelijk. Investeer in het perfecte matras, een hoofdkussen dat bij je slaaphouding past en een heerlijke donsdeken. Zo kun je lekker wegkruipen in je eigen, veilige, coconnetje en ben je klaar voor je reis naar dromenland.