Foto: Ga-je-een-hoeslaken-kopen-Lees-dan-eerst-deze-4-tips

Ga je een hoeslaken kopen? Lees dan eerst deze 4 tips

Een hoeslaken geeft je opgemaakte bed een mooie uitstraling en bovendien zorgt het ervoor dat je matras heerlijk fris en schoon blijft.

Guido van Loon

Wanneer je een goed hoeslaken koopt, ben je al een heel eind op weg naar een goede nachtrust. Het zorgt namelijk voor een beter slaapcomfort en is er uiteindelijk dus mede bepalend voor of je uitgerust en fris uit je bed stapt. Verstandig dus om je even goed in de mogelijkheden te verdiepen voordat je een hoeslaken gaat aanschaffen. Wij geven je 4 zaken waar je op moet letten, zodat je zeker weten hét hoeslaken koopt dat het beste bij jou past.

1. Let op welke afmeting hoeslaken je nodig hebt

Je hoeslaken moet natuurlijk goed om je matras heen passen. Dat klinkt echter wat eenvoudiger dan dat het is. Er zijn namelijk nogal wat verschillende afmetingen in matrassen. Als je je echter aan onderstaande maatstaven houdt, dan kom je een heel eind.

- Standaard hoeslaken

Dit type hoeslaken is geschikt voor een standaard matras van 12 tot 30 centimeter.

- Boxspring hoeslaken

Wanneer je een hoeslaken voor een boxspring zoekt, moet je niet alleen op de lengte en de breedte letten, maar zeker ook op de hoogte. Boxspring hoeslakens zijn geschikt voor matrassen met een hoogte tot 40 centimeter.

- Topper hoeslaken

Topper hoeslakens zijn geschikt voor een topdekmatras of toppermatras. Dit type hoeslaken is bedoeld voor een topdekmatras van 4 tot zo’n 14 centimeter.

- Splittopper hoeslaken

Dit hoeslaken is er speciaal voor verstelbare matrassen. Een inkeping zorgt ervoor dat het hoeslaken goed om de matrassen blijft zitten, bijvoorbeeld als het bovenste gedeelte van het matras omhoog wordt gezet. De splittopper hoeslakens zijn geschikt voor matrassen van 4 tot 10 centimeter.

2. Kies het materiaal dat jij prettig vindt

Welk materiaal je kiest voor je hoeslaken is erg persoonlijk. Het hangt er helemaal van af wat jij prettig vindt liggen. Er is in ieder geval keuze uit heel veel verschillende materialen:

- Katoen

Katoen is zacht en ademend. Dit maakt dat het prettig aanvoelt. Transpireer jij 's nachts bijvoorbeeld veel, dan is een katoenen hoeslaken de ideale keuze voor jou. Dat komt omdat een hoeslaken van katoen vocht opneemt.

- Velours

Een velours hoeslaken bestaat voor 20% uit polyamide en voor 80% uit katoen. Het voordeel hiervan is dat het hoeslaken goed rekbaar is en daardoor ook beter om matrassen past. Daarnaast is dit type hoeslaken duurzaam, ventilerend én voelt het zacht aan.

- Flanellen

Hét grote voordeel van een flanellen hoeslaken is dat het warmte langer vasthoudt dan andere type hoeslakens. Dit maakt het een ideaal hoeslaken als je het snel koud hebt.

- Badstof

Ideaal voor kinderen, dat komt omdat deze stof veel vocht op neemt. Verder geeft een hoeslaken van badstof veel warmte.

3. Zorg er voor dat je hoeslaken eenvoudig mooi blijft

Je wilt je hoeslakens natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Dat begint met er voor te zorgen dat je ze op de juiste manier wast. Lees altijd goed de wasvoorschriften. Dit is voor elk materiaal weer anders. Probeer verder niet teveel wasmiddel te gebruiken, dat kan namelijk juist vlekken veroorzaken.

4. Kies de juiste kleur

De kleur van je hoeslaken speelt natuurlijk ook een rol. Het kiezen van de juiste kleur kan nog best lastig zijn, er zijn namelijk nogal wat kleuren waar je uit kunt kiezen. Doorgaans is wit voor een hoeslaken een prima keuze, zo kun je de kleuraccenten bij het dekbedovertrek zelf leggen.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met de kleur van het hoeslaken juist mee te gaan met de kleur van het beddengoed. Dan ga je waarschijnlijk voor een wat meer uitgesproken kleur die matcht, of juist contrasteert, met het beddengoed.

Met deze tips kom jij hopelijk een stap dichterbij het hoeslaken dat het beste bij jou past!

Reacties