Donzen dekbed wassen

Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk optimaal van je donzen dekbed kunnen genieten. Hoe kunt u bijvoorbeeld een donzen dekbed wassen op de beste manier?

Een donzen dekbed wassen

Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk optimaal van je donzen dekbed kunnen genieten, daarbij is het onderhoud ervan natuurlijk belangrijk. Hoe kunt u bijvoorbeeld een donzen dekbed wassen op de beste manier? Mag het in de wasmachine en droger of is een handwas toch beter om het dekbed in optimale conditie te houden?

Donzen dekbed luchten

Om het aantal wasbeurten voor je dekbed te verminderen kunt u het af en toe laten luchten als het weer niet vochtig is, zodat een wasbeurt minder vaak noodzakelijk is. Lucht het donzen dekbed niet buiten het raam of in de volle zon, maar hang het op en laat de kamer luchten. Het donzen dekbed dagelijks opschudden is sowieso een aanrader om het lekker luchtig te houden. Gebruik nooit een stofzuiger om het donzen dekbed te reinigen!

Vlekken

Maakt u echter toch een vlek in het dekbed, bijvoorbeeld met dat heerlijke ontbijtje op bed waar u net een beetje koffie knoeide, dan zal het toch een keertje gewassen moeten worden. Ook als u er niets op knoeit is het uiteraard aan te raden het eens in de zoveel tijd te wassen aangezien bacteriën zich in het beddengoed gaan verzamelen. Vaak hoeft dit echter niet, één keer in de vier à 5 jaar het donzen dekbed wassen is al voldoende.

Donzen dekbed in de wasmachine

De vraag die natuurlijk het belangrijkste daarbij is: kan mijn donzen dekbed in de wasmachine? Jazeker, dat kan! Een donzen dekbed kan gewoon in de wasmachine worden gewassen. Let hierbij wel op een aantal belangrijke dingen:
- Kijk op het label van het donzen dekbed of het op 40 of op 60 graden gewassen moet worden
- Kies voor het fijnwasprogramma of het wolwasprogramma van de wasmachine
- Gebruik fijnwasmiddel of zelfs donswasmiddel en slechts een kleine hoeveelheid
- Stop tennisballen in de wasmachine om klonteren te voorkomen en het dekbed lekker luchtig te houden

Donzen dekbed in de droger

Een donzen dekbed in de droger stoppen raden wij niet aan, al zou het op lage temperaturen eventueel mogelijk zijn. Mocht u absoluut geen andere uitweg zien omdat u te weinig ruimte heeft om het te laten drogen en het buiten slecht weer is, zet de droger dan op een lage temperatuur (30 graden) en gebruik ook tennisballen in de droger om het donzen dekbed luchtig te houden. Het liefst laat u het donzen dekbed in een droge ruimte of buiten in de zon drogen, dit kan natuurlijk wel een aantal uren duren maar dit geeft het meest frisse resultaat.

Mocht uw donzen dekbed zo groot zijn dat het niet in de wasmachine past, dan is een handwas in een grote (bad)kuip ook een optie.

Donzen dekbed laten wassen

Een gespecialiseerde donswasserij kan u een perfect resultaat garanderen. Vraag bij onze donsexperts naar deze service. Dons heeft een beschermend laagje dat zorgt voor de eigenschappen ervan, daarvoor heeft een donzen dekbed speciale wasmiddelen nodig. Dit beschermende laagje wordt in een gespecialiseerde donswasserij weer hersteld zodat uw dekbed wederom voor jaren werk goed uitgerust is.