Foto: bedwantsen-wat-heb-je-in-je-bed

Wat heb je in je bed?

Je schrikt je rot als je ‘s ochtends bij het opstaan naar je benen kijkt. Je ziet rode bultjes en vlekken. En ze jeuken ook!

Guido van Loon

Gek eigenlijk, want je hebt geen muggen gehoord en een nadere inspectie van de slaapkamer levert ook geen muggen op. De bultjes zitten ook op de lendenen en op je buik, zo zie je in de spiegel. Waar zouden ze van kunnen zijn? Check dit: misschien zijn het wel bedwantsen!

Hoe herken je de beten van bedwantsen?

Lang niet in alle gevallen duiden rode bultjes en uitslag op de aanwezigheid van bedwantsen. Het kunnen ook beten van andere insecten zijn, of misschien worden ze wel veroorzaakt door een vorm van allergie. Die zaken zul je eerst moeten uitsluiten voordat je verder gaat kijken. Beten van bedwantsen laten zich vooral herkennen doordat ze vaak op een rijtje liggen. Als bedwantsen namelijk gestoord worden tijdens het zuigen van jouw bloed, bijten ze millimeters verder opnieuw toe.

Ben je op vakantie geweest?

Als je niet zeker weet wat de oorzaak van de bultjes is, is het tijd om verder te kijken. Denk bijvoorbeeld na over wat je de laatste tijd zoal hebt gedaan. Ben je op vakantie geweest? Op zakenreis? Heb je logees gehad? Of heb je misschien in een kringloopwinkel een leuk kastje, een kleedje of ander vintage artikeltje voor je slaapkamer gekocht? Zo kun je bedwantsen namelijk in huis hebben gekregen! Ze kruipen in de hotelkamer in je bagage of zitten in het artikel dat je hebt aangeschaft.

Eten betekent voortplanten

Dat is namelijk wel het verhaal: bedwantsen komen nooit uit zichzelf jouw huis binnen. Jijzelf hebt ze meegenomen, dan wel een van je huisgenoten of gasten. En… als bedwantsen er eenmaal zijn, gaan ze ook niet uit zichzelf meer weg! De beestjes verschansen zich in je slaapkamer, als het even kan zo dicht mogelijk bij je bed. Ze voeden zich ‘s nachts met jouw bloed en laten je achter met jeukende bultjes. Als ze voldoende te eten hebben planten ze zich ook heel snel voort. Ook de nimfen (babytjes) drinken van jouw bloed, teneinde te kunnen uitgroeien tot volwassen bedwantsen.

Hoe kom je erachter of je ongenode gasten hebt?

Als je de bultjes en uitslag nergens anders aan kunt toeschrijven kun je je bed en directe omgeving eens aan een andere inspectie onderwerpen. Zorg voor voldoende licht en gebruik eventueel een loep. Controleer de naden van je matras en de kieren en gaten van je bed en eventuele lattenbodem, alsmede achter de plinten, in zomen van gordijnen, je nachtkastje, lampen en andere zaken die je rond je bed hebt.

Wat kun je doen tegen deze kleine bloedzuigers?

Zelf kun je niet heel veel doen. Natuurlijk kun je door veel stofzuigen en opruimen een heleboel bedwantsen weg krijgen. Maar als er eitjes blijven liggen of je mist een aantal nimfen of bedwantsen, dan keert het probleem vroeg of laat in alle hevigheid terug. Het beste dat je kunt doen is direct een professional in te schakelen. Hij heeft de kennis, de ervaring, apparatuur en technieken om je definitief van de bedwants af te helpen.

Reacties