Foto: 2017-12/Vispring Carmina Undressed aangepast.jpg

Op de verlanglijst: slaap!

Nederlanders slapen lang, maar niet goed

Onlangs kwam de Hersenstichting naar buiten met een grootschalig slaaponderzoek, met gegevens van in totaal 140.000 mensen was dit de grootste onderzoeksgroep ooit op dit gebied.* Conclusie is dat Nederlanders wel lang genoeg slapen, maar zeker niet goed. In samenwerking met slaapexpert Neil Stanley van beddenspecialist Vispring zetten we uiteen hoe het beter kan.

Resultaten onderzoek (Hersenstichting 2017)

Een greep uit de resultaten: vrouwen slapen iets langer dan mannen, maar ze slapen ook een stuk slechter. Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Er is officieel sprake van een slaapstoornis als iemand gedurende drie maanden zeker drie dagen per week slecht slaapt, vaak wakker wordt en weer moeilijk inslaapt.

De grootste oorzaak van een verstoord slaappatroon

Neil Stanley: “Het is een combinatie van verschillende dingen. Ten eerste vinden mensen slaap niet belangrijk genoeg. We denken van wel, maar we onderschatten het enorm. Vroeger werd slaap geromantiseerd, Shakespeare zei dat het ’the nourisher in life’s feast’ was, nu zien we het als iets noodzakelijks dat ons ervan weerhoudt andere dingen te kunnen doen.”

“Door in te zien dat slaap belangrijk is. Mensen spenderen geld aan de sportschool of aan diëten, maar ze zouden ook gewoon eerder naar bed kunnen gaan. Als we slaap in een potje konden verkopen dan zou de uitvinder de rijkste man op aarde zijn. Er is geen reclame voor slaap. Slaap is niet sexy, maar het is de beste superfood die er bestaat.”

Wat kunnen we doen om gemakkelijker in slaap te vallen?

Neil Stanley: “Je moet jezelf langzaam afsluiten. Je lichaam kan nog wel moe zijn, maar als je gedachten nog ’aan’ staan, val je niet in slaap. Hoe je dat hoofd ‘uitzet’ verschilt per persoon: yoga, een warm bad, een kop kamillethee of het luisteren naar bepaalde muziek, allemaal heel toegankelijke relaxers die je eens kunt uitproberen. Stop in ieder geval drie kwartier voordat je gaat slapen met laptop, televisie en telefoon. Die stralen allemaal licht uit dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort.

Belangrijk; als je nog zorgen aan je hoofd hebt, besteed er dan tijdig aandacht aan. Schrijf die mail, voer dat lastige gesprek met je partner, en laat het dan rusten. Een pen en papier op je nachtkastje is ook effectief, door dingen die in je opkomen op te schrijven kun je ze vaak gemakkelijker loslaten.”

Wat kun je het beste doen als je wakker wordt tijdens je slaap?

Neil Stanley: “Dat hangt er vanaf. Maar een goede regel is: als je langer dan twintig minuten wakker ligt, ga dan iets doen. Stap het bed uit, of doe het licht aan, ga lezen. Als je na twintig minuten namelijk nog steeds stil in bed blijft liggen, raak je gefrustreerd, en dan lukt het al helemaal niet om in slaap te vallen. Voor sommigen is naar de badkamer lopen en een slok water drinken al genoeg - als ze daarna in bed stappen vallen ze gemakkelijk weer in slaap.”

Reacties