Foto: Hoe-kan-je-je-slaap-verbeteren

Hoe kan je je slaap verbeteren?

Wil jij jouw slaap verbeteren? Misschien slaap je slecht en weet je niet zo goed wat je kunt doen om weer een betere nachtrust te ervaren.

Guido van Loon

Tips om jouw nachtrust te verbeteren

Een luchtbevochtiger voor de slaapkamer kan helpen, maar er zijn zeker nog andere dingen die je kunt doen om te zorgen voor een verbeterde nachtrust. In dit artikel lees je welke stappen je het beste kunt ondernemen om jouw slaap te verbeteren. Lees snel verder!

Koop een luchtbevochtiger

Met een luchtbevochtiger voor de grote ruimte kun je ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in je slaapkamer van betere kwaliteit wordt. De kwaliteit van de lucht in slaapkamers hebben namelijk een grote invloed op onze nachtrust. Wanneer je slaapt neemt de hoeveelheid kooldioxide in de ruimte toe. En dat is niet erg gezond. Vaak is een raam openen niet voldoende, gezien lucht van buitenaf ook vervuild kan zijn door uitlaatgassen. Als je een luchtbevochtiger koopt, kun je de luchtkwaliteit in je slaapkamer verbeteren, waardoor je stukken beter zal slapen.

Weer schermen uit je slaapkamer

Zorg ervoor dat je schermen zoveel mogelijk uit de slaapkamer weert. Denk aan je smartphone, tv en laptop. Het licht hiervan zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van melatonine (wat jouw lichaam in slaaptoestand brengt) afneemt. Ook zorgen schermen ervoor dat we actief blijven. Ook als het licht uit is. Zorg ervoor dat de slaapkamer de plek is waar je slaapt en niet nog met afleidende zaken bezig bent op je scherm.

Beweeg overdag voldoende

Zorg ervoor dat je overdag voldoende beweegt. Slaapdruk is namelijk ook belangrijk om jouw slaap te verbeteren. Je kunt slaapdruk opbouwen door overdag actief te zijn. Wanneer je energie verbrand, zal je lichaam een reststof produceren die zorgt voor een slaapgevoel. Deze stof zal weer afgebroken worden tijdens de diepe slaap, waardoor je de volgende dag voldoende energie hebt om aan je dag te beginnen. Bij te weinig slaap zal deze stof zich ophopen, waardoor je je vermoeid blijft voelen.

Zorg voor een vast slaapritueel

Onderzoek heeft uitgewezen dat het helpt om een vast slaapritueel te hanteren om te zorgen voor een goed slaap-waakritme. Een ritueel is namelijk voorspelbaar voor je lichaam. Je lichaam zal zich dan aanpassen aan het script, waardoor deze zich klaar zal maken om in de slaapstand te raken. Probeer dit dan ook zeker eens uit als je moeite met slapen hebt.

Reacties