Beter slapen met deze 5 tips

Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor je gezondheid. Net als gezonde voeding en beweging zorgt een goede nachtrust voor een gezond lichaam en geest.

Guido van Loon 11 Februari 2021

Een volle 8 uur slaap zonder onderbrekingen neemt vele positieve gevolgen met zich mee voor je fysieke en geestelijke welzijn. Maar soms kan een goede nachtrust nog best een opgave zijn. Met een drukke baan en een druk sociaal leven zijn de dagen en avonden vol gepland. Door het gebruik van smartphones lig je vaak nog laat in bed naar je scherm te staren. Wil je wat tips om beter te kunnen slapen? Lees dan snel verder en slaap vannacht heerlijk met deze 5 tips!

1. Zorg voor een rustgevende slaapkamer

De inrichting van de slaapkamer wordt vaak over het hoofd gezien, omdat je hier natuurlijk enkel slaapt. Met je ogen dicht. Maar toch is deze inrichting erg belangrijk. Hier spendeer je tijd voordat je in slaap valt. Zorg daarom voor een rustgevende slaapkamer. Verf de muren een mooie kleur en zorg voor een rustige inrichting. Zorg ervoor dat het geen bende is en dat er rotzooi ligt. Zo min mogelijk prikkels beïnvloeden een goede nachtrust. Wil je meer weten over hoe je slaapkamer het beste kan inrichten, over de ideale luchtvochtigheid van een slaapkamer en slaapkamer inspiratie? Ga dan naar Slaapstart.nl voor de beste tips voor slaapkamers en slaap.

Tip 2: Eet niet teveel vlak voordat je gaat slapen

De meeste mensen krijgen laat in de avond nog een trek in een snack. Vaak gaat dan de chipszak open of worden er wat chocolade koekjes gegeten. Niks mis met een snack, maar probeer dit niet te eten vlak voordat je gaat slapen. Zorg er ook voor dat je niet te veel eet, ga voor iets kleins. Het zal een stuk moeilijker zijn om in slaap te vallen wanneer je lichaam nog een flinke maaltijd moet verteren.

Tip 3: Gebruik geen technologie voor het slapengaan

Om te relaxen kijken we allemaal graag nog een film of een serie voor het slapengaan. Wanneer je in bed ligt, scroll je nog een tijdje door op je telefoon. Je appt iemand nog terug en je bekijkt je social media feed. Toch doen deze apparaten je nachtrust geen goed. Het blauwe licht van je schermen zorgen ervoor dat je minder makkelijk in slaapt valt. Probeer een uur voor je gaat slapen niet meer om je smartphone, laptop of tv te zitten. Lees bijvoorbeeld een boek!

Tip 4: Drink geen koffie of energiedrankjes voordat je gaat slapen

We drinken het liefst de hele dag door koffie en energiedrankjes om wakker te blijven en zo productief mogelijk te blijven. Moet je ‘s avonds nog een opdracht of wat werk afmaken, dan is het aanbod van een kopje koffie met cafeïne zeer verleidelijk. Dat kopje koffie of energiedrankje zal je net dat beetje energie in de avond geven dat je nodig hebt. Ook wanneer je met vrienden ergens een drankje gaat doen, is een koffietje heerlijk om het diner mee af te sluiten. Toch is het zeer verstandig om in de avond geen dranken met cafeïne meer te nuttigen. De cafeïne houdt je tot lang in de nacht wakker. Wil je een goede nachtrust, ga dan voor een decaf koffie.

Tip 5: Investeer in een goed matras

Goede slaapmaterialen zijn enorm belangrijk voor een goede nachtrust. Denk hierbij aan een goed stevig bed, een kussen met de perfecte balans tussen zacht en hard en een matras dat genoeg ondersteuning geeft aan je lichaam. Wist je dat je speciaal een matras voor jouw slaaphouding kan aanschaffen? Zo is er de beste matras voor zijslapers die perfecte ondersteuning biedt voor je schouders en heupen. Wanneer je op zoek gaat naar de beste matras voor zijslapers, kijk dan ook naar het materiaal en vochtregulerende kwaliteiten.

Reacties