Foto: Feng_shui_slaapkamer

Alles over het inrichten van een feng shui slaapkamer

Mensen die niet goed kunnen slapen, kunnen er baat bij hebben om de slaapkamer meer feng shui in te richten.

Marlou 24 Mei 2024

Wat is feng shui?

Laten we beginnen met een korte introductie over wat Feng shui nou eigenlijk is. Feng shui, is een oude Chinese filosofie die gaat over het creëren van harmonie tussen jezelf en je omgeving. Het idee is dat je door meubels goed te plaatsen en de juiste kleuren en materialen te gebruiken, de energie (chi) in je huis beter kan laten stromen. Dit zorgt voor een gezondere en gelukkigere leefomgeving. Klinkt goed, toch? 

Mensen die niet goed kunnen slapen, kunnen er baat bij hebben om de slaapkamer meer feng shui in te richten. In dit blog gaan daarom dieper in op het inrichten van een feng shui slaapkamer.

Plaatsing en richting van je bed

Oké, laten we beginnen met het belangrijkste meubelstuk in je slaapkamer: je bed. Het bed verdient serieuze aandacht als je feng shui serieus neemt.

Zet je bed tegen een stevige muur. Hierdoor voel je je ondersteund en veilig. Het is ook belangrijk dat je vanuit je bed de deur kunt zien, maar probeer te vermijden dat je bed recht tegenover de deur staat. Dit wordt de "commandopositie" genoemd. Het geeft je een gevoel van controle, en wie wil dat nou niet?

Veel feng shui-experts raden aan om je bed naar het noorden of oosten te richten. Het noorden staat voor rust, terwijl het oosten voor groei en nieuwe kansen staat. Vermijd het plaatsen van het hoofdeinde van je bed onder een raam of direct in lijn met de deur. Dat kan de energie in de kamer verstoren en dat wil je echt niet.

Kleuren in de slaapkamer

De kleuren in je slaapkamer spelen een grote rol bij het creëren van een feng shui-vriendelijke ruimte.

Gebruik zachte, rustgevende kleuren. Denk aan lichte tinten zoals lichtblauw, lavendel, beige en wit. Deze kleuren helpen je te ontspannen en goed te slapen.

Ook aardetinten zijn heel geschikt. Kleuren zoals lichtgeel, terracotta en bruin geven een gevoel van stabiliteit. Deze zijn perfect als je moeite hebt met slapen of je vaak angstig voelt.

Je kunt wat zachte accentkleuren toevoegen zoals roze of rood om een beetje passie en romantiek in de mix te gooien, vooral in het zuidwesten van je slaapkamer. Dit deel van je kamer wordt namelijk geassocieerd met liefde en relaties.

Kaarsen in de feng shui slaapkamer

Kaarsen zijn een geweldige toevoeging aan je feng shui-slaapkamer. Ze brengen warmte, energie en een vleugje romantiek. Zet kaarsen op een veilige plek, zoals op je nachtkastjes of een dressoir. Zorg ervoor dat ze niet te dicht bij brandbare materialen staan. In het zuidwesten van je slaapkamer kunnen ze helpen om de romantiek aan te wakkeren. 

Kies kaarsen in zachte kleuren zoals wit, crème of lichtroze. En geurkaarsen? Lavendel, vanille of kamille zijn topkeuzes voor een rustgevende sfeer. Er is een grote verscheidenheid aan kaarsen waaruit je kunt kiezen, en voor kaarsen die passend zijn bij feng shui je kunt wellicht het beste kijken op een spirituele webshop.

Veiligheid

Vergeet uiteraard niet om de kaarsen uit te blazen voordat je gaat slapen! En zorg ervoor dat ze in stabiele houders staan die niet zomaar omvallen.

Nog wat laatste tips

Houd je slaapkamer netjes en opgeruimd. Rommel kan de energie blokkeren en stress veroorzaken. Berg spullen op in kasten of laden en zorg ervoor dat er niets onder het bed ligt. Dit is misschien een uitdaging (ik weet het, ik ben er zelf ook schuldig aan), maar het maakt echt een verschil. 

Gebruik planten met mate. Kies planten met zachte, afgeronde bladeren en vermijd scherpe of stekelige planten. Lavendel of jasmijn kunnen helpen om een rustgevende sfeer te creëren.

Beperk het gebruik van elektronica in de slaapkamer. Televisies, computers en telefoons kunnen storende energieën in de slaapkamer brengen. Probeer deze apparaten uit de buurt van je bed te houden of, nog beter, helemaal uit de slaapkamer te verwijderen.

Met deze feng shui-principes kan je je slaapkamer omtoveren tot een plek waar je niet alleen lekker kunt slapen, maar waar je je ook echt thuis en geborgen voelt. Veel succes en slaap lekker alvast!

Reacties