Foto: 2018-03/Solarlux-overkapping.jpg

Terrasoverkapping - binnen en toch buiten

Buiten zijn en toch binnen zitten; het kan door een terrasoverkapping, oranjerie of paviljoen te maken. Waar moet je op letten bij het aanleggen?

Guido van Loon

Foto boven: Livium.

Hoe meer ruimte, hoe meer plaats er is om te kunnen genieten. Dit geldt voor zowel binnen in de woning en als buiten in de tuin. Om een plek te creëren waar dit beide kan, op hetzelfde moment, denken we aan een overdekte buitenruimte. Nog altijd geliefd zijn het tuinhuisje en de oranjerie, maar de laatste jaren nemen we de stijgende populariteit waar van paviljoentjes, overkappingen en buitenzonwering. Waarom? Ze creëren zo’n fijn gevoel van luxe en comfort. Een aanwinst voor tuin én huis.

Terrasoverkapping. Bron: Woodvision.

Terrasoverkapping

Nog vaker en nog langer kunnen we van het ‘buiten zijn’ genieten. Van het zonnetje, de frisse lucht en de buitenspelende kinderen. Bij twijfelachtig weer is de keuze tussen binnen of buiten een stuk makkelijker geworden. Tenslotte biedt het luchtige dak bescherming tegen regen en wind, maar ook tegen direct zonlicht als je daar behoefte aan hebt. Terrasoverkappingen zijn niet alleen een genot voor ons welzijn, het is ook nog eens een waardevolle investering voor je huis. Tegenwoordig zijn er heel stijlvol vormgegeven exemplaren die aansluiten op de architectuur en uitstraling van je huis. Een goede terrasoverkapping is een duurzaam uitgevoerde en dragende constructie met een stabiel en stevig framewerk. Aangezien vooral het dak aan weersinvloeden wordt blootgesteld is een goede weerbestendigheid van groot belang. Verder is het belangrijk dat er een slimme afwatering is. De keuze van het materiaal is bepalend voor de lichtinval binnenshuis. Extra leuk is het toevoegen van extra accessoires. Denk aan verlichtingsspots, een open dak waarmee je zonlicht en warmte direct naar binnen haalt, terrasverwarming, shutters waarmee de lichtinval is te regelen, zon- en regensensoren en warmte- of zonwerend glas.

 

Terrasoverkapping. Bron: Overkapping Terras.

 

Paviljoen voor de tuin

Knus tuinhuisje of romantisch tuinpaviljoen? Bij de oorspronkelijke tuinhuizen denken we aan extra ruimte voor klussen of opslag van zomerspullen. Veel van deze huizen zijn onder te verdelen in blokhutten en geprefabriceerde huisjes. Je kunt deze door de leverancier op maat gemaakte huisjes zelf plaatsen of laten plaatsen. Echter, tegenwoordig hebben de tuinhuisjes vaak niets meer te maken met ruimtegebrek, maar met de behoefte naar een andere sóórt ruimte. Een inspirerende ruimte om het kunstenaarsbloed te laten vloeien, een knus theehuisje, een gastenverblijf of een paviljoentje dat dienst doet als kantoor aan huis? Dit zijn tuinhuizen van een heel ander kaliber. Houd bij het bepalen van de plek een aantal zaken in je achterhoofd, zoals de afstand naar je woonhuis, de stand van de zon of het inval van licht en de beplanting in de omgeving. Waak ervoor dat je tuinhuisje geen opslagplaats wordt voor rommel, gereedschap en tuinmeubels. Als de ruimte een veredelde schuur wordt, zul je er niet zo snel meer gaan zitten met een kopje koffie.

 

Bron: Kühlkamp.

Glazen prieel 

Een kas is het domein van de tuinliefhebber met groene vingers. Zaadjes kunnen uitgroeien tot planten en exotische planten kunnen er onder het glazen dak ongestoord overwinteren. Je kunt het eenvoudig aanpakken, met de standaard glazen wanden en een punt- of zadeldak (in verschillende maten en vormen). Bijzonder zijn echter de glazen priëlen, in de stijl van de grote Victoriaanse oranjerieën, die aan het einde van de 19e eeuw uit gietijzer en glas werden opgetrokken. Weinig ruimte? Denk dan eens aan een muur- of balkonkas.

Carport

Nooit meer in de regen naar je auto rennen met een paraplu die door de storm wordt weggeblazen. Nooit meer ’s ochtends te laat op een vergadering verschijnen omdat je de auto eerst sneeuwvrij moest maken. Doordat de auto niet meer in het directe zonlicht staat, blijft hij aanzienlijk koeler. Een mooie carport naast je huis verbetert tevens het aangezicht en verhoogt de waarde van je woning.

Duurzaam

Functie bepaald? Doe dan zorgvuldig onderzoek naar de gewenste grootte, vorm, bouwstijl en uitstraling. Ook de gebruikte materialen zijn van belang. Vanzelfsprekend wil je graag een duurzaam tuinhuis bouwen. Hout is populair, maar ook aluminium, glas en kunststof zijn mogelijk. Afhankelijk van het gebruik kies je voor geïsoleerd glas; de warmte garandeert het hele jaar door genieten.

Terrasoverkapping van Corradi.

Omgevingsvergunning

Niet de leverancier, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van een eventuele vergunning. Of je een zogenaamde omgevingsvergunning nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en het reeds bebouwde tuinoppervlak. Meer informatie vind je op www.omgevingsloket.nl of bij je gemeente.

Reacties
Anderen bekeken ook