Foto: FAMILY-W_KRUK

Volgens ons kan iedereen kan een vakmens zijn

Als je zelf iets maakt ben je er trots op. Maar wat maak je tegenwoordig nog zelf?

Je meubels niet in ieder geval. Logisch, want zelf meubels maken is moeilijk. En dus alleen weggelegd voor vakmensen en ambachtslieden.


Onzin, zeggen twee Friese broers, Foppe (32) en Friso Wiersma (27). Zij vinden dat mensen heel goed zelf meubels kunnen maken. Je moet ze gewoon een beetje helpen. Met goed geselecteerd hout, voorgezaagde verbindingen, en verf die je zelf kunt mengen, kan iedereen een vakmens zijn. “En dat je bij het timmeren per ongeluk een kleine buts in de zijkant slaat vinden we alleen maar mooi, want dat maakt het nu juist jouw meubel.”


Een familie van makers
Wat begon als Friso’s afstudeerproject op de Design Academy Eindhoven is nu, krap drie maanden later, een jong en ambitieus bedrijfje. Friso werd door zijn opleiding zelfs genomineerd voor de René Smeets Award voor meest professionele afstudeerdproject. Dat hij samen met Foppe een bedrijfje startte lag eigenlijk al heel lang voor de hand. En met een pake die een sociale werkplaats leidde in Sneek en een opa met een eigen leerlooierij in Harlingen zit maken en ondernemen hen in het bloed. Dat familie belangrijk is voor ze blijkt wel uit de naam:Family W.

Family W op Dutch Design Week
Friso en Foppe tonen hun eerste zeven meubels tijdens Dutch Design Week eind oktober in Eindhoven. Daar staan ze onder andere op de Design Academy Eindhoven en in Scapetown, een verzameling tiny houses op het Ketelhuisplein. Elke dag maken ze daar krukjes met geïnteresseerde bezoekers. Hun ideaal is simpel: laat de maker en de gebruiker dezelfde persoon zijn. Want het zelf maken is de beste manier om je te verbinden met een meubel. Je vindt het mooier, bent er zuiniger op en doet er langer mee.


Vergeten technieken
Hun ontwerpen zijn eigentijds en de kleuren hebben namen als soep groen en soldaat blauw. Maar ze maken ook gebruik van soms bijna vergeten technieken. De lange kast staat bijvoorbeeld op maar twee pootjes en helt bijna onzichtbaar naar achteren tegen de muur. Dat betekent dat hoe meer je in de kast legt, hoe steviger hij staat. Een oude meubelmakerstruc. Dat tekent hun ontwerpen. Ze zoeken naar toegankelijke technieken en vernieuwende materialen. Zodat met elk nieuw ontwerp de gebruiker nog meer maker wordt.

Meer informatie www.family-w.nl

Reacties