Foto: 2017/Wonen.nl Scandinavische-Meubels.jpg

De 6 kwaliteiten van Scandinavische meubels

We hebben allemaal een bepaald gevoel bij designmeubelen uit Italie of koloniale teakmeubelen uit het verre oosten.

Geen enkele meubelstijl heeft echter zo veel invloed gehad in Europa dan het Scandnavisch Design met zijn tijdloze ontwerpen, simpele lijnen en sober kleurgebruik. De Scandinaviers zijn leidend geworden op het gebied van meubel esthetiek, eenvoud en minimalisme en snappen als geen ander hoe je functionaliteit combineert met design in natuurlijke harmonie met zijn omgeving.

Kleurgebruik

Scandinavische meubelen stralen rust uit door hun eenvoudige kleurgebruik. Wit is meestal de hoofdkleur bij Scandinavische meubelen, vaak gecombineerd met houtkleur of grijstinten. Kleurtinten in het meubelen komen in een wit interieur zo extra goed tot hun recht.

Licht

In Scandinavisch Design wordt gebruik gemaakt van licht en de kracht van een natuurlijke lichtinval. Door lichte kleuren te gebruiken in combinatie met grote ramen wordt er optimaal gebruik gemaakt van het licht tijdens de korte dagen tijdens de Scandinavische winters.

Minimalistische meubelen

Meubelontwerp wordt gekenmerkt door minimalisme. Niet dat opsmuk en verfraaiing volledig wordt afgezworen, maar het is belangrijk dat het in balans is met de omgeving. Zodoende zorgt dat voor geestelijke rust en geeft een gevoel van orde. De ontwerpers maken dus eigenlijk een dappere keuze door dingen weg te laten, en dus ruimte te laten voor andere dingen: rust en schoonheid.

Tijdloos

Over het Scandinavische ontwerpen wordt vaak gezegd dat ze tijdloos zijn. Dit wil zeggen dat ze geen uiterste houdbaarheidsdatum hebben. Misschien gaat het wat ver om te zeggen dat een tijdloos ontwerp zijn universele waarheid behoudt onafhankelijk van de tijd waarin je het meubel ziet maar het is wel zo dat Scandinavisch Design de afgelopen decennia de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan.

Functioneel

Functionaliteit is een ander belangrijk aspect van Scandinavische meubels. Er wordt goed nagedacht over de essentie van het meubel en ontwerp en dit maakt dat elk ontwerp een sterk eigen identiteit krijgt.

Duurzaam

Door de aanwezigheid van de vele bossen in het noorden van Europa is hout logischerwijs de belangrijkste materiaalkeuze in Scandinavische meubelen. Het hout dat gebruikt wordt is duurzaam wat betekent dat het hout zodanig wordt gekapt dat het de ecologische functie van het bos in tact laat en het bos de kans krijgt zichzelf op natuurlijke wijze te herstellen.

 

Reacties