Foto: Chinese-kasten-bruidskast

Chinese kasten: passend in elke inrichting

Het is tegenwoordig helemaal in de mode om ergens in het huis een meubel te hebben dat qua stijl eigenlijk niet helemaal lijkt te passen bij de omgeving.

Deze eyecatcher doorbreekt het verwachtingspatroon, waardoor het interieur een speelse en flexibele uitstraling krijgt. Één van de meubels die het meest geschikt is voor deze rol, is de Chinese kast. Niet alleen vanwege haar schitterende uitstraling, maar ook vanwege haar praktische waarde in de inrichting.

De Chinese kast in de moderne inrichting

Modernere huishoudens hebben over het algemeen weinig op met oude, antieke meubels. Vreemd genoeg wordt vaak een uitzondering gemaakt voor de Chinese kast. In tegenstelling tot westers antiek, dat vaak donker, zwaar en degelijk is, is de Chinese kast kleurrijk en elegant. Hierdoor past ze veel beter in de moderne inrichting dan de westerse antieke meubels. De Chinese kast is over het algemeen opvallend gekleurd en mist alle donkerheid die gepaard gaat met westers antiek. De kast is ideaal voor het opbergen van veel kleine spullen, omdat hij voorzien is van veel laden en vakken. Het hoofddeel van de kast wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt om de computer of tv netjes weg te werken uit het directe zicht. Er is een brede variatie aan Chinese kasten, maar de meest bekende varianten zijn opgesierd met bloemen, vogels, vlinders of draken. Toch is ook de Chinese bruidskast bekendheid aan het winnen, dankzij het romantische verhaal erachter.

De Chinese bruidskast

Een Chinese bruidskast is een kast die over het algemeen egaal is geschilderd in een bepaalde kleur. Hoewel de originele kleur vaak rood, blauw of zwart is, zijn er ook diverse andere kleuren verkrijgbaar. De kleur van de kast stond symbool voor de kleur van de wensen van de ouders die de kast cadeau gaven. Blauw staat voor helderheid, rood voor liefde, zwart of wit voor de heelheid van het leven en de symboliek van Yin en Yang. De bruidskast was vaak een gift van de ouders van de vrouw aan het bruidspaar. De kast was volgestopt met linnengoed, om zo de eerste uitzet te helpen starten. De twee halfronde koperen platen op de deur van de kast symboliseren de twee mensen die in het huwelijk bij elkaar komen. Wanneer de kast is gesloten vormen de twee delen samen een eenheid.

Een Chinese (bruids)kast past goed in vrijwel elke inrichting. In de oosterse inrichting maakt de kast de inrichting compleet en past ze naadloos tussen de andere oosterse meubels. In andere inrichtingen fungeert de kast voornamelijk als opvallende eyecatcher, waarmee ze een heel nieuwe look aan het interieur toevoegt.

Reacties