Ook zo gek op hout? Ga dan voor een echte boomstamtafel!

Hout is niet weg te denken uit ons interieur. En een gezellige eetkamertafel ook niet. Combineer deze twee dingen en ga voor een tafel van echt hout.

Sandra van Koningshoven 07 Februari 2019

credits beeld boven: toffetafels.com

De eetkamertafel is een belangrijke plek in huis. Vroeger ontving je vrienden en familie nog vaak in de zithoek. Je plofte gezellig neer voor een borrel en een goed gesprek. Maar tegenwoordig vinden deze gezellige ontmoetingen steeds vaker plaats aan de eetkamertafel. Maar je doet er nog veel meer. Er wordt ontbeten en gedineerd, je knutselt er met de kids en je werkt er af en toe zelfs aan.

Omdat de eetkamertafel zo’n prominent onderdeel is van je interieur, is het een meubelstuk dat gezien mag worden.

Ga voor een boomstamtafel!

Allereerst moet hij er mooi uitzien en goed bij de rest van je interieur passen. Een boomstamtafel is dan een prachtige keus. Deze tafels zijn gemaakt van echte boomstammen en zijn dus van hout gemaakt. Soms met een houten onderstel, maar je kunt ook kiezen voor een boomstamtafel met stalen onderstel. Lekker stoer!

Hoewel hout een van de mooiste materialen is en bij elke woonstijl past, vraagt hout wel om onderhoud. Maar dat is gelukkig niet zo moeilijk. We leggen je hier uit hoe je dat het best kunt doen:

3 manieren om je boomstamtafel te behandelen

1. Schuren
Als er wat lichte kringen of vlekken in het hout zijn getrokken - door vet of vocht - kun je de tafel weer als nieuw maken door hem licht op te schuren.

Werkwijze: Neem wat fijn schuurpapier en schuur de tafel zachtjes op in de richting van de nerven. Dan wordt het ‘t mooist. Deze manier is ook een prima voorbereiding als je de tafel later wilt lakken of in de olie wilt zetten.

2. Lakken
Hou je van een glad oppervlak en vind je het fijn om je tafel goed te beschermen tegen kringen? Dan kun je ervoor kiezen om de boomstamtafel te lakken. Je brengt met de lak als het ware een beschermlaag aan, die de tafel ook nog eens heel mooi maakt.

Werkwijze: Schuur de tafel eerst licht op en breng de lak aan met een geschikte kwast. Beslis van tevoren hoeveel glans je wilt: hoogglans, zijdeglans of mat. Laat de lak goed drogen en uitharden voordat je de tafel weer in gebruik neemt voor het mooiste resultaat.

3. In de olie zetten
Een alternatief voor lakken, is oliën. Olie heeft een aantal voordelen: het beschermt tegen vocht en vet en het trekt snel en diep in de hout. Een nadeel van olie is, dat je het daarna alleen nog maar kunt behandelen met olie. Lakken of schilderen kan alleen als de tafel geloogd is.

Werkwijze: Schuur de tafel eerst licht op en maak de tafel schoon met een katoenen doek. Daarna pak je een dikke kwast en breng je de olie gelijkmatig aan op het hout. Ook olie bestaat in matte en glanzende uitvoering en zelfs in verschillende kleuren. Bedenk dus van tevoren goed wat goed bij de rest van je interieur staat.

Je mooie boomstamtafel goed onderhouden is dus niet veel werk. Maar het zorgt er wel voor dat je nog heel lang van je tafel kunt genieten! 

Reacties