Foto: Team7-tafel-flaye

Tafel flaye Team 7

Een tafel is een tafel - niet dus. Team 7 flaye is een sensatie.

Stijlvast in zijn vormentaal, volgroeid qua functionaliteit: dat is flaye. Een wereldprimeur die de uittrektafel naar een nieuw tijdperk voert. Want flaye stijgt ver boven esthetische maatstaven uit en openbaart zich als een hoogtepunt van ingenieursvernunft. De baanbrekende, volkomen nieuwe non-stop synchroon-uittrektechniek maakt het automatische, gedempte in- en uitzwenken van de geïntegreerde inlegbladen in luttele seconden mogelijk. Met slechts een intuïtief handgebaar leggen de inlegbladen zich in een mooie beweging op hun plaats en wordt de tafel groter, om rijkelijk plaats te bieden aan tot vier extra personen. Het onderstel van de tafel blijft bij deze verlenging op dezelfde positie. Een eenvoudig trekgebaar op het aanraakscherm, even intuïtief als het vergrotingsgebaar, activeert het vederlichte loopwerk aangestuurd door een gepatenteerd, complex binnenmechanisme. Een effect waarmee het hoogste wordt bereikt: bezieling. Het demonstratiefilmpje toont hoe indrukwekkend eenvoudig het openen verloopt.

De tafel flaye doorbreekt met zijn organische vormen en zinnelijke materialen de grenzen van het gebruikelijke en loopt op de tijd vooruit. Deze kwantumsprong puurt zijn kracht uit het spannende contrast tussen natuur en technologie, waarbij flaye met zijn zowel zinnelijke als formele esthetiek bekoort. Het is Jacob Strobel voortreffelijk gelukt samengebalde techniek in een authentiek, sluitend design te verpakken. flaye overtuigt vanuit elk gezichtspunt, door aangename, fijne proporties vol van lichtheid. Een in kleur contrasterende lederband, die de geïntegreerde techniek elegant verstopt en het tafelblad delicaat laat verschijnen, draagt bij tot de frisse uitstraling. Dit totaalbeeld blijft ook intact wanneer de tafel volledig is uitgetrokken.

De sculpturale vormentaal gaat een succesvolle synthese aan met het hoogwaardige natuurhout en toont met liefdevolle details de schoonheid van traditioneel handwerk, zoals het licht gebombeerde profiel van het drielagige paneel die de constructie van de middenlaag toont en als vormgevingselement integreert. Deze ambachtelijke uitstraling wordt ondersteund door de uitwijkende, conische poten met geraffineerde druppelvormige dwarssnede. Vanuit elke gezichtshoek wisselt het uitzicht. De stoel aye vormt een evenwichtige aanvulling op deze natuurhouten tafel. Met hun organische, bij elkaar passende lijnenspel en hoogwaardige materialen van hout en leder vormt dit tafel- en stoelensemble een formele eenheid met het potentieel een klassieker te worden.

De flaye tafel kreeg de prestigieuze red dot design award voor beste productdesign van 2013 toegekend. De red dot design award, uitgereikt sinds 1955, is een van de grootste en meest gerenommeerde designbekroningen ter wereld. In vakkringen is de red dot een teken van excellentie.

Stoel aye - Design Jacob Strobel
De bekroonde stoel aye bestaat nu ook in twee kleuren: de tien kleurencombinaties die perfect op de aangeboden houtsoorten zijn afgestemd, scheppen nieuwe interessante vormgevingsmogelijkheden. Door de kleurcontrasten komt de lijn van de stoel aye nog beter tot zijn recht. Via het design met de tafel flaye vormen stoel en tafel een optische eenheid.

Fijne ledernaden omspannen, binnen een organische vormgeving, de tedere zitting van de zitstoel. Exact gedefinieerde randen zorgen voor een perfect tegenwicht voor de royale rondingen. Een loodrechte graat die de rugleuning in twee splitst, fungeert als wervelkolom en is zo een van de kenmerken die de bewuste link tussen het organische design en voorbeelden uit de natuur duidelijk in de verf zetten. De markante taillering van de rugleuning geeft aye een luchtige uitstraling en nodigt uit om de lichte stoel vast te grijpen om hem te verplaatsen. In de variant met armleuningen springt vooral de uitsnijding in het oog en wordt een dynamische optiek gecreëerd, die aan gehesen zeilen herinnert. Ondanks de slanke materialen omsluit de zitting het lichaam met de luxe en het comfort van een zitstoel: een flexibele rugleuning om ontspannen achterover te leunen, ergonomische armleuningen en een comfortabele, elastische zitting staan garant voor gezellige uren aan tafel.

Publicatiedatum: 11 mei 2013

Gespot door de redactie van Wonen.nl

Reacties