Het verschil tussen eiken- en steigerhout

Je wilt een nieuwe tafel aanschaffen maar waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden en wat is nu precies het verschil tussen eiken en steigerhout?

Eikenhout vs. steigerhout

Welk houtsoort kan langer mee? Welke van de twee is goedkoper? Heeft het veel onderhoud nodig? Wat is nu het verschil? Dit zijn allemaal (terechte) vragen van klanten die we voorbij horen komen als ze een nieuwe tafel willen aanschaffen. Het zijn natuurlijk twee verschillende soorten hout met ieder zijn unieke kenmerken. Daarom hebben we een aantal van deze kenmerken, van zowel steiger– en eikenhout, op een rij gezet.

De afmeting van de tafel

Bij het bepalen van de afmeting van de tafel is het belangrijk eerst rekening te houden met twee dingen; de grootte van de ruimte en hoeveel stoelen je om de tafel wilt. Je wilt namelijk niet hebben dat je een tafel bestelt en er bij levering achter komt dat hij niet in de ruimte past. Of dat de stoelen er vervolgens niet omheen passen.

De vorm van het tafelblad

Er zijn diverse vormen tafelbladen; rechthoekig, rond, ovaal etc. Het bepalen van de vorm is ook erg afhankelijk van de smaak (of course), maar ook zeker van de ruimte waar het uiteindelijk komt te staan. Een ronde of ovale tafel neemt iets meer ruimte in beslag dan een rechthoekige tafel.

De behandeling van de tafel

Bij het aanschaffen van een nieuwe tafel raden we het altijd aan om het blad eerst te behandelen voor gebruik. Waarom? Heel simpel; als je dit namelijk niet doet is het hout kwetsbaarder voor vocht en dergelijke en kan de tafel daardoor minder lang mee. Er zijn verschillende soorten behandelingen voor zowel eiken als steigerhouten tafels.

Wil je de tafel zo natuurlijk mogelijk houden dan kan je kiezen voor een transparante lak behandeling. Wil je het blad liever met een kleurtje? Dat is ook zeker mogelijk. Er zijn verschillende washings waarmee de tafel behandeld kan worden, zoals bijvoorbeeld grey wash, black wash of white wash.

Houd er wel altijd rekening mee dat de kleur van de behandeling altijd anders kan uitpakken dan dat jij misschien voor ogen hebt. Dit heeft met de karaktereigenschappen van het hout te maken.