string(1) "p"

De interieurtrend van 2020: Duurzaamheid

De afgelopen 20 jaar is er ontzettend veel gebeurd. Het kille en strakke interieur is uit. Rust, gezelligheid en duurzaamheid zijn helemaal in!

Interieurtrend 1: Duurzaamheid

Letterlijke betekenis ‘duurzaamheid’: “eigenschap van lang goed te blijven of te blijven bestaan”. We hebben het dan vaak over het langer laten bestaan van de Aarde, maar het kan door vertaalt worden in het langer gebruiken van meubels of het hergebruiken van meubels door te recyclen. Een tafelblad dat nog goed is, maar kapotte poten heeft kan makkelijk opgeknapt worden. Een oude boekenkast opschuren en schilderen in een moderne kleur. Duurzaamheid is samen met rust de rode draad van de interieurtrends, het komt vrijwel overal in terug.

Interieurtrend 2: Kleur

Door het thema duurzaamheid zijn natuurlijke kleuren ook weer trending. Warme en natuurlijke kleuren zoals hout of aarde zijn daar een voorbeeld van. Factoren als hectiek en digitalisering spelen daarnaast ook nog een rol. Bedrijven zoals Flexa en Histor spelen in op deze trends door kleuren te ontwikkelen die jou huis een rustige en natuurlijke uitstraling kunnen geven.

Flexa
“We voelen een drang naar bezinning en hartelijkheid” (Flexa). De kleur van het jaar is voor Flexa; ‘Tranquil Dawn’. De kleur is geïnspireerd op de kleuren van het ochtendlicht en is een verwijzing naar de rustige dageraad. Tranquil Dawn gaat goed samen met zandtinten, houtelementen, zachte kussen en kleedjes en binnenplanten. Bron: Flexa

Histor
De kleur van het jaar van Histor is ‘Chinese porcelain’, het is een kleur die je meeneemt naar de natuur en speelt net als ‘Tranquil Dawn’ in op bezinning doordat blauw een rustige en gebalanceerde uitstraling geeft aan je kamer.

Het 60-30-10 principe
Het is leuk om te spelen met kleuren en tinten in een kamer. Het 60-30-10 principe zou je kunnen inspireren om buiten je comfortzone te stappen qua kleur in je huis- of eetkamer. 60% van de kamer wordt de hoofdkleur deze kleur bepaalt de sfeer van de kamer. Donkere tinten geven een moderne look, frisse of neutrale tinten geven een rustige en gezellige look.

Vervolgens kies je de nuancekleur deze moet zorgen voor balans. Is de hoofdkleur nou een opvallende donkere tint dan kan je als nuancekleur beter een lichte tint kiezen. Als laatst kies je een accentkleur dat is een kleur die zorgt voor het contrast. Meestal brengen accessoires, plinten of meubels deze kleur in je huis. Bron: Histor

 

Interieurtrend 3: Wabi Sabi

Wabi Sabi is een stijl overgekomen vanuit Japan en is de tegenhanger van de strakke interieurstijl. Het staat voor de kunst van de imperfectie en vertaalt zich in het creëren van een rustige en minimalistische omgeving. Iedereen streeft in digitale tijdperk naar de perfectie wat veel stress creëert.

Betekenis
Letterlijk staat het woord ‘Wabi’ voor verdriet, verlatenheid en eenzaamheid, maar vanuit de poëzie is het vervormt tot een soort eenvoud, het ontbreken van materialisme en nederigheid. Sabi staat voor de bloei van tijd. De schoonheid of sereniteit die komt met de jaren, het bewijs dat niets voor altijd is en het gegeven dat schoonheid vluchtig is. Het is een mindset die zijn reflectie vindt in het interieur van je huis. Bron: Juniqe

Hoe pas je dit toe?
Wabi Sabi is een minimalistische stijl. Weinig accessoires, zodat de accessoires die je overhoudt opvallen. Kies qua meubels voor een mix tussen oud en nieuw. Een oud meubel met een beetje slijt straalt de imperfectie uit en geeft het meubelstuk een verhaal. Kies voor natuurlijke materialen in huis zoals hout, steen, katoen, wol, linnen. Bron: Jouw binnenhuisadviseurs.nl

Interieurtrend 4: Multifunctioneel

Het is mogelijk om deze trend op meerdere manieren te interpreteren. Een ruimte zou je voor meer dan 1 ding kunnen gebruiken, het bedrijfsleven gebruikt vaak ruimtes om te vergaderen, te lunchen en presentaties te houden. Ook in jouw huis is die multifunctionaliteit mogelijk door het gebruik van schuifpanelen of gordijnen kan je grotere ruimtes indelen in meerdere kleine ruimtes.

Een andere interpretatie zijn het gebruiken van flexibele meubels. Meubels die gemakkelijk zijn te verplaatsen zoals meubels op wielen, meubels die opgebouwd zijn uit losse elementen of lichte meubels die makkelijk te verzetten zijn.

Interieurtrend 5: Ronde vormen

De ronde tafels, spiegels en tapijten zijn weer helemaal in. Een ronde tafel werd voorheen gezien als onhandig, maar het gebruikt de ruimte die het inneemt optimaal. De ronde tafel zorgt ervoor dat je makkelijk kan aanschuiven zonder dat je tegen een tafelpoot zit en het is gezelliger om aan te eten doordat je meer contact met elkaar hebt. Ronde vormen zijn vaak ook kindvriendelijk, omdat kinderen hun hoofd niet kunnen stoten tegen de punt van de tafel of kunnen blijven haken achter de hoek van een accessoires.

Hout heeft altijd een warme familiare uitstraling en creëert daardoor een huiselijke sfeer. Het is niet alleen belangrijk je thuis comfortabel te voelen, maar ook op kantoor is het belangrijk dat je een goede sfeer creëert door de juiste interieur keuzes. Heb je vragen of wil je nou meer weten over de interieurtrends? Neem dan contact op met de klantenservice om kom een keer langs in de showroom!