Foto: eiken-tafel-doorleefde-indruk

3 tips bij het aanschaffen van een eiken tafel

Een tafel van eikenhout is een kostbaar bezit. Niet omdat ze zo duur zijn, maar doordat ze door intensief gebruik in de loop der jaren steeds mooier worden.

Guido van Loon

Een eiken tafel van een paar jaar oud is doorleefd en heeft karakter. Het zegt iets over de mensen die hem als die jaren hebben gebruikt. Het is niet voor niets dat gebruikte houten meubelen en vloeren vaak wel meer geld kosten dan gloednieuw hout. Maar om zo’n mooie karaktervolle eiken tafel te krijgen moet je er toch meestal eerst eentje nieuw kopen. Waar moet je opletten als je op zoek gaat naar een tafel van eikenhout? Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen welke stijl bij je past. Er is keuze genoeg. Toch zijn er een paar vuistregels waar je op moet letten bij een eettafel. We zetten er 3 op een rij.

1. Over smaak valt niet te twisten

Ga bij de keuze van een eiken eettafel uit van je eigen smaak en niet zozeer van de trend die er op dit moment is. Trends gaan namelijk voorbij en een eiken tafel gaat tientallen jaren mee. Maar wat is je smaak? Ga je voor modern, klassiek, stijlvol of nostalgisch? Wil een tafel 1, 2, 3, 4 of zelfs 6 poten? En waar moeten die poten dan van gemaakt zijn? Het onderstel kan natuurlijk ook in eiken uitgevoerd worden, maar misschien ben je wel gecharmeerd van geborsteld staal of glimmend chroom? Dus dat wordt lekker proefzitten bij veel verschillende meubelzaken tot je ergens een goed gevoel bij hebt.

2. Comfortabel aanschuiven

Als je een eikenhouten tafel hebt wil je daar lekker aan zitten. Daarbij is de juiste hoogte een belangrijke voorwaarde. Over het algemeen is een eettafel tussen de 75 en 80 centimeter hoog. Dat is een standaardhoogte en prima voor mensen met een gemiddelde lengte tussen de 1.75 en 1.90. Aangezien mensen in de loop der jaren steeds langer zijn geworden en Nederlanders de langste mensen ter wereld zijn kan een hogere tafel wenselijk zijn. Dus als je langer dan 1.90 bent is een hogere tafel van 80 centimeter of hoger beter, maar als je kleiner bent dan 1.75 is een tafel van maximaal 75 centimeter of lager passender. Kijk hierbij ook naar de eventuele armsteunen van je eetkamerstoelen. Het is vervelend als die tegen de rand van het tafelblad komen.

3. Groot genoeg of te groot?

Een beetje eettafel neemt behoorlijk wat ruimte in. Het is dus van belang dat je van tevoren kijkt of een tafel groot genoeg is voor het aantal mensen dat er meestal aanzit. Te groot waardoor iedereen er tegenaan loopt en de tafel veel te dicht bij andere meubels en muren staat is ook niet wenselijk. Bedenk dat 25 centimeter meer of minder al een groot verschil kan maken. En vergeet ook niet dat er ook nog stoelen omheen komen te staan. Rondom de tafel heb je tenminste 60 centimeter ruimte nodig om soepel aan tafel te gaan zitten. Leg bijvoorbeeld een tafelkleed of laken van dezelfde grote als de tafel op de grond om een idee te krijgen.

Reacties