Foto: press_2013//thonet-meubels-exp-embraced.jpg

Thonet introduceert Thonet EXP, Experience, Experiment en Exposure

Meubelproducent Thonet introduceert een nieuwe collectie onder de naam Thonet EXP, Experience, Experiment en Exposure.

Meubelproducent Thonet introduceert een nieuwe collectie onder de naam Thonet EXP, Experience, Experiment en Exposure.

Experience staat voor het ruim 190 jaar ervaring hebben met het verwerken van verschillende materialen, het werken volgens verschillende productiemethoden en het krijgen van reacties uit de markt. Experiment laat zien dat Thonet voortdurend bezig is met productontwikkeling en altijd open staat voor nieuwe experimentele wijzen van produceren en Exposure staat voor publiciteit voor de betrokken talentvolle ontwerpers.

 

Thonet EXP geeft talentvolle ontwerpers de kans met Thonet samen te werken en op zeer experimentele wijze hun product te ontwikkelen en te produceren. Het geeft Thonet de mogelijkheid met zeer uiteenlopende ontwerpers en ontwerpen in aanraking te komen en het experimentele traject te begeleiden. Thonet heeft ruim 190 jaar ervaring met het ontwikkelen en produceren van meubels en het werken met vele soorten materialen. Met Thonet EXP laat het bedrijf zien nog steeds moderne en innovatieve producten te ontwikkelen. Thonet EXP geeft zowel de ontwerper als Thonet de kans zeer veel te leren over het werken met nieuwe materialen, experimentele productiemethoden en eigentijdse, bijzondere ontwerpen.

In de Thonet EXP collectie kan het zijn dat van een product slechts één of enkele exemplaren worden geproduceerd. Alle Thonet EXP producten worden in deze experimentele fase handmatig geproduceerd. Hierdoor is het niet nodig om in deze fase te investeren in machines. Afhankelijk van de reacties uit de markt, kan een EXP product in de vaste collectie van Thonet worden opgenomen. Op dit moment werkt Thonet samen met Eva Malschaert met stoel 'Embraced', Marian Duijvestijn met stoel 'GRTZ' en Maartje van Nuy en Joost van Noort met stoel 'VouwWow' (winnaar Thonet Mart Stam prijs 2009). Thonet ziet in deze drie producten, welke nog in de fase van vooronderzoek zitten, grote kansen.

1-EMBRACED / Eva Malschaert

­Draag jij mijn winterstoel? Of zit je op een winterjas?

Bij deze stoel heeft Eva Malschaert naar de verbinding gezocht tussen kleding en meubel en lopen de functies van zitten en dragen naadloos in elkaar over. De stoel verzacht het zitten en geeft je een comfortabel, geborgen gevoel. De gebruiker kan even wegkruipen, zich afsluiten van de buitenwereld of zich opwarmen in de vilten jas. De verbinding tussen kleding en het meubel is ook terug te zien in het maak proces. De basis is een tweedimensionaal patroon, deze wordt in elkaar gestikt waardoor er een driedimensionale slappe vorm ontstaat, vergelijkbaar met een kledingstuk. Deze slappe vorm wordt constructief gemaakt door de stiknaden te verharden met een ecologische hars. De constructie en het omhulsel komen samen. 'Textiel is voor mij het materiaal om de ruimte te verzachten, intiemer en menselijk te maken. Met mijn werk probeer ik plekken te creëren waar men intimiteit, concentratie en geborgenheid kan vinden', aldus Malschaert.

In 2008 studeerde Eva Malschaert af met de collectie 'EMBRACED'. In deze collectie heeft zij onderzoek gedaan naar gelaagdheid in ruimte en de grenzen opgezocht tussen kleding, meubel en architectuur. De 'aantrek' stoel is een essentieel onderdeel uit deze collectie. Op dit moment studeert Eva textiel (mixed media) aan de Royal College of Art in Londen.

2-GRTZ / Marian Duijvestijn

Uitgangspunt bij de stoel GRTZ is een ronde zitting van 60 cm doorsnede met bevestigingspunten voor rug- en pootmontage. Aan de zitting kunnen met klittenband verschillende 'rokken' gehangen worden. Daarnaast kan een keuze gemaakt worden tussen verschillende rug- en pootvormen in diverse stijlen. 'De gebruiker kan als het ware de stoel zelf naar eigen smaak aankleden. GRTZ slaat hiermee een brug tussen mode- en meubelvormgeving. Te denken valt aan een confectieassortiment, maar ook aan versies in 'Haute Couture', ontworpen door bekende modeontwerpers', aldus Duijvestijn.

In 2000 studeerde Marian Duijvestijn af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam als theatervormgever. Sinds die tijd ontwerpt zij decors en kostuums voor theaterproducties. Daarnaast begeeft zij zich op de interieurmarkt, doet zij inrichtingen en ontwerpt ze producten.

3-VouwWow / Maartje Nuy - Joost van Noort

De 'VouwWow' won de Thonet Mart Stam prijs in 2009. Het was toen een vouwstoel, bestaande uit een stuk honingraatkarton, die opgevouwen te dragen is als een compact en lichtgewicht pakket. Via een aantal eenvoudige handelingen laat het pakket zich vouwen tot een comfortabele stoel. Na gebruik is het ontwerp weer op te vouwen. Ontwerpers Maartje Nuy en Joost van Noort zoeken de grenzen op van het materiaal karton, dat gerecycled papier als grondstof heeft en biologisch afbreekbaar is. De vorm van de stoel maakt het mogelijk een loodrechte hoge belasting op het vlak af te dragen via een natuurlijk krachtsverloop, waardoor de dikte van het karton te minimaliseren is. Inmiddels werken de ontwerpers aan een tweede uitvoering voor de VouwWow. 'Deze uitvoering is van vilt, verstevigd met multiplex panelen. Deze stoel is nog steeds opvouwbaar tot een klein pakket, maar door het materiaalgebruik geschikt voor langdurig gebruik. Een definitieve keuze hebben we nog niet gemaakt. Het concept van de VouwWow biedt nog zoveel mogelijkheden', aldus Nuy en van Noort.

Joost van Noort (1978) en Maartje Nuy (1980) zijn beiden als architect afgestudeerd aan de TU Delft, faculteit Bouwkunde. Na een aantal jaren bij verschillende architectenbureaus te hebben gewerkt, besloten zij samen in Amsterdam Ontwerpstudio Nuy Van Noort op te richten waarvan

Reacties