Foto: 261847

Stoel 130 van Thonet van Naoto Fukasawa in frisse kleuren

De Japanse ontwerper Naoto Fukasawa heeft een serie eetkamerproducten ontworpen voor Thonet.

De Japanse ontwerper Naoto Fukasawa heeft een serie eetkamerproducten ontworpen voor Thonet.

Elk element in de serie is gemaakt van massief hout. De complete serie wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens de meubelbeurs in Milaan. Na de introductie van de 1130 eettafel in 2009, zijn nu ook bijpassende stoelen van de 130-serie beschikbaar. Fukasawa heeft een harmonieus geheel gecreëerd, door op een gevoelige en bescheiden manier bekende vormen te herinterpreteren en tegelijkertijd zijn doel om bestaande dingen nog beter te maken niet uit het ook te verliezen. Voor zijn ontwerp heeft hij gebruik gemaakt van het meest typerende Thonet materiaal: massief hout.

 

Naoto Fukasawa ontwikkelde het basisidee voor de 130-serie stoelen, door te kijken naar de klassieke gebogen houten Thonet stoelen. Hij keek niet naar de vorm, maar naar de houding van de ontwerper van het model: “in eerste instantie nam ik deze stoelen in me op als design klassiekers. Maar toen realiseerde ik me dat de belangrijkste eigenschappen duurzaamheid en milieu zijn: er is geen verspilling van materialen en de stoelen zijn licht in gewicht”, zegt Fukasawa. “Ze voldoen aan alle eisen van een perfect product. Ik heb hier diep respect voor en heb daarom geprobeerd mijn ontwerp voor Thonet te baseren op dezelfde filosofie. Ik wilde voor Thonet iets heel eenvoudigs en ongecompliceerds maken.”

Het resultaat is een serie stoelen die in geen enkele tijd te plaatsen is, met een universele, archetypische vorm en constructie: een eenvoudige houten stoel met een ergonomisch gevormde zitting met 4 poten en een kenmerkende rugleuning.
Naoto Fukasawa: “ik probeer altijd exact de ‘lijn’ te tekenen die mensen in gedachten hebben. Door deze ontwerp-benadering wil ik de mensen, de gebruikers, tegemoet komen. Ik probeer eerst de producten van een bedrijf te begrijpen en te respecteren. Je moet als ontwerper echt de ziel van het bedrijf begrijpen. Ik streef er altijd naar het aanwezige erfgoed van een merk verder te ontwikkelen, in plaats van iets totaal nieuws te ontwerpen.”

De 130-serie bestaat uit massief houten stoelen met en zonder armlegger, ongestoffeerd en gestoffeerd, met opdekstoffering of rondom gestoffeerd. Alle modellen zijn beschikbaar in beuken en eiken. Er is ook een variant in structuurlak beschikbaar. De zitting, rugleuning en armleuningen worden met struktuurlak behandeld, het onderstel bestaat uit blank of gebeitst beuken, blank of gebeitst eiken.

De 1130 tafels hebben een rechthoekig tafelblad met afgeronde hoeken op vier cilindervormige poten. Fukasawa had de intentie om iets ‘vierkants’ te creëren, waar je de rondingen nog kunt voelen. De tafel-serie is beschikbaar in twee verschillende maten: als uittrektafel met twee inlegbladen of als vaste tafel. De tafel kan naar keuze in beuken, eiken of makassar worden uitgevoerd.
De tafel 1130 heeft in de grote variant de maat 220 cm x 110 cm. De tafel is beschikbaar met of zonder inlegbladen van elk 45 cm. Met de twee inlegbladen is de totale lengte 310 cm. De kleinere variant is 180 cm x 90 cm, met twee inlegbladen wordt deze tafel 270 cm.

Naoto Fukasawa

Naoto Fukasawa werd in 1956 geboren. Hij maakte een studie af op het vakgebied ’productdesign’ aan de Tama Art University in Tokio. Bij Seiko Epson was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van uurwerken en andere micro-elektronica producten. Na enige jaren in de Verenigde Staten keerde hij terug naar Japan, waar hij een adviserende rol had binnen de ontwerpafdeling van een grote Japanse onderneming. In 2003 richtte hij Naoto Fukasawa Design op. Hij ontwerpt zeer uiteenlopende producten, variërend van micro-elektronica apparaten tot meubels en is zelfs binnenhuisarchitect. Naoto Fukasawa heeft al meer dan 50 ontwerpprijzen gewonnen.

Voor meer informatie: www.thonet.nl.

Publicatiedatum: 28 februari 2011

Reacties