Foto: 2015/feelgood-designs-basket-chair.jpg

Feelgood Designs overtuigt met elegante meubelsklassiekers

Feelgood Designs klinkt wellicht als een nieuwe naam onder de designmerken. Dit Australische merk kiest voor een doordachte, duurzame designcollectie.

Feelgood Designs mag dan van 'down under' komen, in de collectie zien we vooral inspiratie uit de Scandinavische en Japanse designtaal. Dat betekent heldere, frisse lijnen met poëtische accenten en een uitgesproken voorkeur voor natuurlijke materialen. Voor Feelgood Designs is rotan het sleutelmateriaal. Het merk werkt met fijngeweven rotan dat in combinatie met staal een rank en elegant meubel oplevert.

De Basket Chair

De Basket Chair van Gian Franco Legler (1922-2015, Zwitserland), een ontwerp uit 1951, kan gelden als voorbeeld voor de filosofie van Feelgood Designs. De stoel oogt eenvoudig en comfortabel, met een organisch gevormde kuip. Legler ontwierp de Basket Chair oorspronkelijk voor een restaurant in Italië. De Basket Chair werd in 1953 bekroond met een Good Design Award van het New Yorkse MoMA en is in de permanente collectie van het MoMA opgenomen.

B530 x D540 x H830 (ZH440)
Stapelbaar
Zwart gepoederlakt stalen frame, zitting pulut-rotan naturel of donkergrijs, PU-finish
Adviesprijs 365 euro

De C-serie

Drie andere toppers onder de stoelen van Feelgood Designs zijn de C603, de C607 en de C317 van de Japanse ontwerper Yuzuru Yamakawa.
De C603 dateert van 1958 en ziet er nog altijd even uitnodigend en fris uit. Het ontwerp valt op door zijn grote gebruikscomfort en de zitting van rotan, het materiaal waar Yamakawa meer dan veertig jaar mee heeft gewerkt. Naast het basismodel bestaat er ook een uitvoering op barkrukhoogte. Ook de latere C607 van Yamakawa blinkt uit door zijn eenvoudige lijn. Deze variant heeft een naar boven toe smaller wordende rugleuning en is eveneens in een hoge uitvoering verkrijgbaar. Zijn C317, een heerlijk comfortabele lounge, dateert al van 1965 maar ziet er actueler dan ooit uit. Het ranke, geometrische onderstel vormt de basis voor de conische zitting, voor indoorgebruik uitgevoerd in rotan.

C603

B520 x D550 x H760 (ZH450)
Stapelbaar
Zwart gepoederlakt stalen frame, zitting rotan naturel of houtskoolkleur, PU-finish
Zwart gepoederlakt stalen frame, zitting pulut-rotan naturel, PU-finish
Adviesprijs 365 euro

C607

B520 x D535 x H805 (ZH440)
Stapelbaar
Zwart gepoederlakt stalen frame, zitting rotan naturel of houtskoolkleur, PU-finish
Gechromeerd stalen frame, zitting rotan naturel of houtskoolkleur, PU-finish
Adviesprijs 385 euro

C317

B825 x D760 x H760 (ZH405)
Zwart of wit gepoederlakt stalen frame, kuip in rotan naturel, PU-finish
Adviesprijs 580 euro

Rotan

Basismateriaal voor de stoelen van Feelgood Designs is Indonesische rotan, een extreem sterk materiaal afkomstig van de rotanpalm. De rotan wordt manueel verwerkt zonder energievretende machines en verschaft een goed inkomen aan de lokale Indonesische bevolking.
Bij het verwerken van de rotanplant ontstaat geen afval; alles komt van pas. De stam wordt versneden in dikke (manau) of dunne (split rotan) strengen. De schil van de stam wordt gebruikt om de strengen te binden. Voor het vlechtwerk van bijvoorbeeld de zitting worden split rotan of pulut - een fijne, natuurlijke rotanliaan - gebruikt.
Met het juiste onderhoud gaat rotan generaties mee en daarom mag het terecht het etiket duurzaam dragen.

marta b.v. is importeur en verdeler van Feelgood Designs.

Reacties