Foto: vlekken-bank-verwijderen-tips

Vlekken verwijderen op je bank doe je zo

Hoe verwijder je die vervelende vlekken en plekken op jouw mooie bankstel? Lees hier acht handige tips om je bank schoon te maken.

Guido van Loon

Je bank is het centrale punt in je huis. Logisch dus dat je hem graag netjes en schoon wilt houden. Maar omdat het bankstel een van de meest gebruikte meubels in huis is, is het ook niet gek dat er weleens op geknoeid wordt. Dat is ook geen ramp, want de meeste vlekken zijn weer te verhelpen. Wij geven je een aantal handige tips: zo kun jij je bank schoonmaken!

1. Check het materiaal van je bank

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat elk materiaal op een andere manier schoongemaakt moet worden. Heb je bijvoorbeeld een leren bank? Dan moet je weer op een andere manier vlekken uit de bank halen als bij een bank van stof. Niet elk schoonmaakmiddel werkt namelijk even effectief op elk materiaal. Handig is om sowieso altijd eerst het schoonmaakmiddel testen op een deel van de bank wat je niet gelijk ziet. Dan weet je gelijk of je het gewenste effect bereikt.

2. Geen kruimels of stof

Voor het schoonmaken kan beginnen, moet je je bank nog even stof- en kruimelvrij maken. Dus haal alle losse kussens van de bank en klop ze uit. Zuig daarna met de stofzuiger tussen alle gaten en richels. Zodra je bank gestofzuigd is, kun je beginnen met je bank reinigen.

3. Neem een witte doek

Maak je bank altijd schoon met een witte doek. Een gekleurde doek kan afgeven op je bank en dat wil je natuurlijk niet. Met een witte doek loop je dat risico niet.

4. Schoonmaakazijn helpt tegen geurtjes

Na verloop van tijd kan je bank natuurlijk wat muf gaan ruiken, niet gek voor een veelgebruikt meubel. Schoonmaakazijn is, bij een stoffen bank, een goede oplossing. Vul een spray voor de helft met schoonmaakzijn en de andere helft met water. Spray vervolgens je bank in en laat het een nacht intrekken. Je zult zien dat je bankstel weer heerlijk fris ruikt!

5. Shampoo voor een textiel bank

Met shampoo kun je een textiel bank prima schoonmaken. Je smeert (flink wat) shampoo op de vlek en wrijft hem er met een vochtige doek goed in. Verwijder de shampoo met een droge doek, zodra hij gaat schuimen. Nadat je de vlek goed hebt laten drogen, zul je zien dat de vlek (zo goed als) verdwenen is.

6. Hardnekkige vlekken? Kies een stoomreiniger

Zitten er hardnekkige vlekken op je bank? Dan is shampoo waarschijnlijk niet voldoende. Wat je in dat geval het beste kunt doen is je bank te reinigen met een stoomreiniger. Hoewel dit een behoorlijke klus is, is dit wel een behoorlijk effectieve manier om je bank schoon te maken. Houd wel rekening met een relatief lange droogtijd voor je bank. Dit kan een paar uur zijn, maar ook een paar dagen. Goed om op voorhand op bedacht te zijn dus!

7. Inktvlekken?

Een inktvlek op je bank kan zomaar gebeuren, maar ook dit is relatief gemakkelijk schoon te maken gelukkig. Je kunt de vlek namelijk oplossen met melk. Het vet in de melk zorgt dat de vlek verdwijnt. Drenk een doekje in de melk en dep vervolgens de bank. Droog hierna de natte plek met een droge doek en de inktvlek zou opgelost moeten zijn.

8. Hele bank opfrissen? Soda!

Wil je je hele bank even goed opfrissen? Het beste kun je hiervoor soda gebruiken. Voeg een paar scheppen soda toe aan een emmer heet water en laat het goed oplossen. Maak je bank vervolgens schoon met een spons en je bank is weer heerlijk fris!

Alle soorten vlekken verwijderen met HG

Als andere middelen niet meer helpen, kun je altijd HG vlekverwijderaar extra sterk gebruiken. Hiermee krijg je gegarandeerd hardnekkig vlekken weg uit je bank. Of het nou wijn, chocola of make-up is. Spray HG vlekverwijderaar extra sterk op de vlek en laat het even inwerken. Daarna veeg je de vlek zo weg met een schone absorberende doek. Het werkt op alle soorten stoffen bekleding.

Bovenstaande tips zijn kun je toepassen als je je bank wilt schoonmaken, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je bank niet lekker meer zit. Dat is een lastig probleem, want het kan dan zomaar zijn dat je bank is doorgezakt of dat er een veer gesprongen is. Vaak ingewikkeld om hier zelf iets aan te doen. Gelukkig kun je bank vaak wel laten maken. Ook hierbij is het materiaal weer van belang. Er zit namelijk een verschil tussen het laten maken van een stoffen bank of een leren bank repareren. Het beste kun je hiervoor informatie inwinnen bij een speciaalzaak als Meubelvisie. Het loont in ieder geval dit te onderzoeken. Een bank laten maken is uiteraard een stuk voordeliger dan een nieuwe bank aan te schaffen!

Reacties