De Kaare Klint-collectie breidt uit met een klassieke zitbank

In 1930 ontwierp meubelontwerper Kaare Klint een zitbank voor het kantoor van de Deense premier Thorvald Stauning.

24 Mei 2018

Carl Hansen & Son blaast dit stijlvolle design nu nieuw leven in.

Carl Hansen & Son breidt de collectie iconische Deense meubelontwerpen wederom uit met een klassiek ontwerp van Kaare Klint, de grondlegger van het Deense meubeldesign. Met hoge zijkanten en kenmerkende dwarsstangen is deze gestoffeerde coupébank een stijlvol toonbeeld van de visie van een van de belangrijkste Deense ontwerpers.

Kaare Klints impact op Deens meubeldesign kan niet worden overschat. Als pionier van het Deense functionalisme speelde hij een bepalende rol in de Danish Modern-stroming. Klints legendarische Faaborg-stoel was de eerste moderne designklassieker uit Denemarken. Met dit unieke meubelstuk wist hij dan ook de basis te leggen voor de wereldwijde doorbraak van Deens design. Al in 1930 maakte Klint de weg vrij voor modern Deens design. Zijn zelfverzekerde stijl komt naar voren in deze sofa met hoge zijkanten, die aanvankelijk werd ontworpen voor het kantoor van de Deense premier Thorvald Stauning in Christiansborg, het paleis waar het Deense parlement is gezeteld.

Carl Hansen & Son brengt deze stijlvolle zitbank nu opnieuw tot leven als toevoeging aan een reeds bestaande collectie van wereldberoemde ontwerpen van de designer, zoals Klints iconische Faaborg-stoel uit 1914, het innovatieve Propeller-krukje uit 1930 en de befaamde Safari-stoel uit 1933.

"Deze zitbank is weer zo'n kenmerkend voorbeeld van de glorietijd van Deens design en een ware toevoeging aan Carl Hansen & Sons collectie klassieke ontwerpen uit de jaren 30 en 40. We streven er al jaren naar om werken van de beste meubelontwerpers onder een dak samen te brengen, waarbij we ons voornamelijk richten op ontwerpen uit de jaren 50 en 60. Klints zitbank stelt ons nog beter in staat om het volledige verhaal van Danish Modern te vertellen", aldus Knud Erik Hansen, directeur van Carl Hansen & Son.

Hij vervolgt: "Kaare Klints vooruitstrevende ideeën en begrip van materialen hebben generaties Deense meubelontwerpers beïnvloed. In slechts een paar decennia tijd heeft hij meerdere iconische meubelstukken voortgebracht die symbolisch zijn voor de hoogtijdagen van Deens design. Als medeoprichter van de Koninklijke Deense Kunstacademie was Klint ook toegewijd aan het overdragen van zijn uitgebreide kennis op anderen. In zijn rol als leraar en ontwerper was hij een bron van inspiratie voor een generatie van de meest gewaardeerde Deense ontwerpers."

Doordacht, praktisch ontwerp

Klint is vooral bekend om zijn uitgebreide anatomische metingen, die de basis vormden voor al zijn meubelontwerpen. Hij was de eerste persoon die deze veeleisende taak op zich nam. Hiermee voegde hij op zorgvuldige, academische wijze functionalisme toe aan Deens meubeldesign. 

Juist deze zorgvuldigheid leidde tot het ontstaan van dit ontwerp. Deze zitbank, die oorspronkelijk bedoeld was voor drie personen en waaraan sindsdien een tweezits-variant is toegevoegd, is niet alleen exclusief qua ontwerp. Het materiaal bestaat uit fijn hout en een hoogwaardige lederen bekleding. De strakke bekleding en het sierlijke frame vereisen nauwkeurig vakmanschap; iets wat, geheel in de stijl van Klint, op geraffineerde en compromisloze wijze is terug te zien.

Klint verdeelde de acht poten van de bank over drie secties, elk met eigen dwarsstangen die zowel esthetisch als functioneel tot hun recht komen. Het uitgekiende ontwerp levert extra beenruimte op, wat het gemakkelijker maakt om van de bank op te staan. De hoogte en de omvang van het ontwerp zorgen, in combinatie met de hoge zijkanten, voor optimaal comfort en gebruiksgemak. Toen de zitbank in 1937 werd gepresenteerd op de expositie van het meubelmakersgilde te Kopenhagen, waren de critici unaniem in hun lof voor het ontwerp. Ze noemden het "een volwassen uitdrukking" en "het beste exponent van modern meubelontwerp".

Carl Hansen & Son produceert de tweezitsbank, met modelnummer KK41180, en de driezitsbank, met modelnummer KK41181, in eiken-, noten- en zwart gevernist eikenhout, met bekleding van leer of geitenhuid. De tweezitsbank meet 40 cm (hoogte van de zitting), 86 cm (hoogte), 80 cm (diepte) en 134 cm (breedte). De driezitsbank meet 40 cm (hoogte van de zitting), 86 cm (hoogte), 80 cm (diepte) en 200 cm (breedte).

De zitbanken zijn vanaf mei 2018 in de winkel verkrijgbaar, met een adviesprijs vanaf EUR 7.682 excl.

Voor het vinden van de dichtstbijzijnde Carl Hansen & Son-dealer kunt u telefonisch contact opnemen via +45 6612 1404 of www.carlhansen.com raadplegen.

Reacties