Foto: bank-kopen-hier-op-letten

Hier moet je op letten bij het kopen van een bank

Banken kosten veel geld en deze grote meubelstukken zijn vaak lastig in huis te plaatsen. Een nieuwe loungebank koop je waarschijnlijk dan ook niet zo vaak.

Guido van Loon

Het is daarom belangrijk om, als je een nieuwe bank gaat kopen, meteen een goede keus te maken. Maar hoe maak je nu de juiste keus? Er zijn verschillende punten waar je bij de aankoop van een loungebank op zou moeten letten. Volg je de onderstaande 5 tips, dan zul je zeker de juiste bank voor jouw woonkamer aanschaffen!

Tip 1: Meet de ruimte op

Een fout die vaak gemaakt wordt bij het kopen van een loungebank, is dat men kiest voor een exemplaar dat te groot of te klein is. Een te grote bank past uiteraard niet, maar een te kleine valt dan weer weg in het geheel. Begin daarom altijd met het opmeten van de ruimte! Houd er daarbij ook rekening mee dat er wat ruimte moet zitten tussen de bank en de muren en dat er voldoende loopruimte over moet blijven. Het is aan te raden om 60 tot 80 centimeter aan te houden voor de loopruimte. Wil je een salontafel voor de bank plaatsen? Houd dan rekening met ongeveer 40 centimeter ruimte tussen de tafel en de loungebank.

Tip 2: Bepaal het model

Loungebanken zijn in verschillende varianten te krijgen. Zo kan het chaise longue gedeelte aan de linker- of aan de rechterkant van de bank zitten. Kijk goed in jouw kamer welk model in jouw geval het meest geschikt is. Daarnaast zijn er ook loungebanken verkrijgbaar die omgevormd kunnen worden tot een bed. Als je graag een extra slaapplek in huis wilt creëren, dan is het de moeite waard om voor één van deze slaapbanken te kiezen.

Tip 3: Maak een materiaalkeuze

De bekleding van banken kan veel verschillende materialen gemaakt zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor leer, een materiaal dat sterk is en er lang mooi uit blijft zien. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken. Tegelijkertijd vinden veel mensen leer niet prettig aanvoelen als ze er met blote benen op zitten. Daarom zijn er ook andere materialen waar je uit kunt kiezen, zoals ribcord stof, fluweel of suède. Deze materialen voelen heerlijk zacht aan, maar ze zijn ook iets lastiger om mooi schoon te houden. Dit is dus een punt om te overwegen! De stoffen materialen zijn overigens te behandelen met speciale impregneerspray die voor een vuilafstotende werking zorgt.

Tip 4: Kies de juiste kleur

Het kiezen van een kleur lijkt eenvoudig, maar het is misschien één van de lastigste punten. Loungebanken zijn groot en dat heeft invloed op de kleurkeuze. Een rode bank voor een grijze muur kan mooi zijn, maar door het grote oppervlak kan het ook te overheersend worden in het interieur. Daarnaast is het zo dat je een opvallende kleur nu misschien mooi vindt, maar dat je daar ook snel weer op bent uitgekeken. Om de juiste kleur te vinden, is het een goed idee om veel inspiratie op te doen, veel interieurfoto’s te bekijken. Zo krijg je een beeld van hoe het er daadwerkelijk als geheel uit komt te zien en dat maakt de keuze vaak gemakkelijker.

Tip 5: Denk na over het design

Er zijn diverse interieurstijlen en uiteraard zijn er dus ook loungebanken in diverse stijlen verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een klassiek of een modern design, voor romantisch of strak. Het design wordt in grote mate bepaald door de vorm van de leuningen en de kussens, maar ook door de pootjes die al dan niet zichtbaar zijn onder de bank. Het design van de nieuwe loungebank moet uiteraard passen bij de rest van het interieur, zodat het samen een mooi geheel vormt.

Houd je rekening met deze 5 genoemde tips, dan wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste loungebank te vinden!

Ben je nou op zoek naar een nieuwe loungebank? Neem dan eens een kijkje op de website van PureWonen. Dia is dé online woonwinkel waar je vele banken vindt van verschillende merken en waar je ook nog eens altijd 5 jaar garantie krijgt op alle nieuwe zitmeubelen.

Reacties