Foto: gelijkvloers-met-trappen

Het gevoel van gelijkvloers wonen mét trappen in je huis

Het hebben van trappen in huis kan aan de ene kant een heel fijn gevoel geven, want dat betekent vaak dat je veel ruimte ter beschikking hebt.

Zo heb je vaak op de eerste verdieping de woonkamer en de andere etages de slaapkamers of misschien nog wel een zolder waar je heerlijk je was uit kunt stallen. Dit is allemaal fijn, totdat je ineens wat minder mobiel blijkt te worden en je moeite hebt met traplopen. We begrijpen dat je het liefst in je huis wilt blijven wonen zonder dat je lichaam dit tegenwerkt en daarom hebben we wat handige opties voor je uitgeschreven.

Vrij bewegen in huis

Waar dit voor de ene persoon de normaalste zaak van de wereld is, kan dit voor de ander een moeilijke opgave zijn. Je wilt het liefst allemaal gezond en sterk blijven, maar naarmate de leeftijd verder tikt kunnen er steeds meer mankementen optreden. Zo kun je last krijgen van je knieën of misschien wel je heup waardoor je minder flexibel kunt bewegen. Mocht je op meerdere verdiepingen wonen, dan kun je het beste kijken naar trapliften voor in huis. Zo zorg je ervoor dat je het gevoel behoudt dat je gelijkvloers kunt blijven wonen, maar dan nèt even wat gemakkelijker.

Verschillende omstandigheden

Je kunt natuurlijk voor een langere periode last hebben van bepaalde blessures, maar dit kan ook voor een korte periode zijn. Misschien woon je wel in je droomhuis, waarbij je het liefst altijd zou willen blijven wonen maar waar je tot kort geen mogelijkheden meer in ziet. Misschien zit je douche of slaapkamer wel boven waarbij je eerst een aantal trappen moet beklimmen. Beklimmen zeker, met een gebroken been, na een operatie of bij een langdurige blessure. Met traplopen ga je namelijk de zwaartekracht in, waardoor je eigenlijk een soort lunges maakt maar dan omhoog. Niet alleen je hartslag verhoogt hierdoor, maar je hebt ook meer zuurstof nodig.

Eventuele mogelijkheden

Om het gevoel te kunnen behouden dat je gelijkvloers kunt blijven wonen, kun je kijken of een traplift voor jou misschien wel de uitkomst is. We begrijpen dat het huren of kopen van een traplift een grote investering kan zijn en dat niet iedereen dit gemakkelijk kan betalen. Daarbij moet je wel goed beseffen dat je door zo’n investering weer vrij kunt bewegen in huis, zonder rekening te hoeven houden met de treden in huis. Zo zijn er ook mogelijkheden om via de gemeente een vergoeding aan te vragen voor de aanschaf van de lift. Zo geef je niet alleen jezelf, maar ook alle dierbaren in de omgeving een rustig en veilig gevoel.

Reacties