Hoe maak je een woning levensloopbestendig?

Men blijft tegenwoordig op oudere leeftijd steeds langer thuis wonen. Om dit mogelijk te maken zijn vaak diverse aanpassingen nodig.

09 Oktober 2020

Dit kunnen slechts eenvoudige aanpassingen zijn maar waarmee toch een hoop ongemak kan worden voorkomen. Helaas worden rond het huis vaak wat minder aanpassingen toegepast, waardoor de bewegingsvrijheid rond de woning wat wordt beperkt. Bijvoorbeeld door drempels die lastig worden met een fiets, scootmobiel, rollator of rolstoel. Drempelhulpen kunnen echter een eenvoudige oplossing zijn. In dit artikel vindt je allerlei handige voorbeelden van aanpassingen in en rond de woning.

Zorg voor een goede bereikbaarheid

Het kan de bewoner en de naasten een gerust gevoel geven, wanneer de oudere bewoner telefonisch goed bereikbaar is. Een seniorentelefoon kan daarom handig zijn. Dergelijke telefoons zijn extra eenvoudig en vaak voorzien van extra grote toetsen en cijfers.

Ook kan worden gekozen voor een telefoon met een alarmknop. Dankzij deze extra functie kan de gebruiker, de telefoon automatisch laten bellen naar een ingesteld nummer. Dit werkt via een alarmknop aan een halskoord of polsbandje. De noodknop is handig wanneer de bewoner bijvoorbeeld gevallen is of zich niet goed voelt.

Voorkom ongemak in het toilet en de badkamer

Normale dagelijkse bezigheden kunnen steeds meer inspanning beginnen te kosten. Zoals bijvoorbeeld het toiletbezoek en douchen. Om deze extra inspanning te beperken, kan worden gebruik gemaakt van toilethulpmiddelen en douchehulpmiddelen. Daarbij kan je denken aan toiletverhogers, wandbeugels, douchekrukken en douchestoelen. Dankzij de hulpmiddelen hoeft de gebruiker minder inspanning te leveren en zal de kans op vallen afnemen.

Bedhulpmiddelen

Ook in en uit bed stappen en gaan verliggen kan steeds lastiger worden. Hulpmiddelen zoals bedbeugels, bedpapegaaien, bedverhogers en bedtafels kunnen extra ongemak voorkomen. Een hoger bed en steunpunten, zorgen namelijk dat de gebruiker minder inspanning hoeft te leveren. Bedtafels zorgen puur voor een stukje extra gemak.

Voorkom extra valgevaar en onduidelijkheid

Structuur is met name aan het begin en eind van het leven van belang. Senioren houden van structuur omdat ze dingen steeds lastiger kunnen onthouden. Daarom is het handig om te zorgen dat het huis netjes is. Niet teveel onnodige spullen en gebruiksvoorwerpen op vaste plaatsen. Ook briefjes met een korte uitleg over hoe iets werkt kan handig zijn. Bijvoorbeeld bij de oven of magnetron.
Spullen kunnen ook voor valgevaar zorgen. Zoals bijvoorbeeld vloerkleedjes en badkamermatjes.

Drempelhulpen

Drempels kunnen een vervelend obstakel worden voor senioren. De drempel zal de kans op vallen namelijk vergroten. Ook kost het vaak veel moeite om met bijvoorbeeld een rollator over de drempel te komen. Om dit ongemak weg te nemen, kan worden gekozen voor een drempelhulp. Deze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele soorten en maten.

Zo kan er worden gekozen voor rubberen drempelhulpen, metalen uitvoeringen of kunststof uitvoeringen.

Via de volgende link vindt je diverse oplopen die ook in uw situatie ongemak kunnen voorkomen: drempelhulpen te koop.

Denk samen met de bewoner eens bewust na over welke zaken lastig worden in het huis. Door stap voor stap dagelijkse dingen bij langs te gaan, wordt zo min mogelijk over het hoofd gezien. Fijn voor zowel de bewoner als de familie.

Reacties