Foto: traditionele-badkamer

De voordelen van een inloopdouche voor senioren

De badkamer is een plek waar extra aandacht voor veiligheid geen overbodige luxe is.

Stefan 29 Juni 2024

Het is belangrijk dat je je thuis veilig en comfortabel voelt, zeker als je op jezelf woont en wat ouder bent. Jaarlijks vinden er talloze ongelukken plaats die voorkomen hadden kunnen worden met de juiste voorzieningen. In deze blog onderzoeken we de risico’s van traditionele badkamers en belichten we de voordelen en het proces van een bad vervangen door een veilige inloopdouche. Een kleine aanpassing in de badkamer kan een groot verschil maken in het comfort en de veiligheid voor ouderen!

De risico's van een traditionele badkamer

Traditionele badkamers zijn vaak niet ontworpen met het oog op de behoeften van senioren. Gladde oppervlakken, hoge badranden en gebrek aan houvast vormen serieuze hindernissen. Hieronder enkele specifieke risico's die dit met zich meebrengt:

 • Uitglijden en vallen: Door natte, gladde vloeren en ontbrekende antislipmatten kunnen gemakkelijk ongelukken gebeuren.
 • Moeilijke toegang: Het in en uit een traditioneel bad stappen vereist flexibiliteit en balans die sommige ouderen missen.
 • Onvoldoende steunpunten: Gebrek aan grepen rondom bad en toilet kan resulteren in valpartijen tijdens het opstaan of gaan zitten.

Voordelen van een inloopdouche

Een inloopdouche biedt meerdere voordelen die het dagelijks leven van senioren veiliger en comfortabeler maken. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Veiligheid: Inloopdouches hebben geen hoge instap, wat het risico op struikelen en vallen vermindert. Bovendien kunnen ze worden uitgerust met antislip-tegels, waardoor ze veiliger zijn dan traditionele badkuipen.
 • Toegankelijkheid: De drempelloze toegang maakt het voor senioren met een rolstoel of rollator eenvoudiger om de douche te betreden en te verlaten.
 • Comfort: Inloopdouches kunnen worden aangepast met handgrepen, zitjes en verstelbare douchekoppen, wat zorgt voor een meer gepersonaliseerde en comfortabele douche-ervaring.
 • Esthetiek en waardeverhoging: Naast de praktische voordelen, voegt een moderne inloopdouche esthetische waarde toe aan de badkamer en kan zelfs de algehele woningwaarde verhogen.

Veilige inloopdouche voor ouderen

Bad vervangen door inloopdouche

Voorbereiding door de monteur

 • Evaluatie en planning: De monteur beoordeelt eerst de huidige badkamersituatie, meet de beschikbare ruimte en bespreekt materiaalkeuzes en ontwerpopties met de klant.

Het verwijderingsproces

 • Demontage van het oude bad: De monteur verwijdert het oude bad voorzichtig om geen schade aan de omliggende leidingen en tegels te veroorzaken.
 • Voorbereiden van de installatieplek: Na het verwijderen van het bad, bereidt de monteur de ondergrond voor door eventuele nodige reparaties aan wanden en vloeren uit te voeren.

Installatie van de inloopdouche

 • Plaatsen van de douchekuip en -panelen: De monteur installeert eerst de douchekuip, gevolgd door de douchepanelen, en zorgt voor een waterdichte afdichting.
 • Sanitair en accessoires: Daarna installeert de monteur het sanitair en monteert de veiligheidsaccessoires zoals grepen en zitjes.
 • Afwerking en decoratie: Ten slotte betegelt de monteur de omliggende muren en voltooit hij eventuele decoratieve afwerkingen.

Laatste inspectie

 • Controle en goedkeuring: Na de installatie controleert de monteur alles op functionaliteit en veiligheid. De monteur test de douche op lekken en stabiliteit van de accessoires en zorgt ervoor dat alles naar behoren functioneert.

Een groot voordeel van het installeren van een inloopdouche is dat het vaak binnen één dag gerealiseerd kan worden. Dit betekent minimale overlast voor jou als bewoner. Professionele installateurs kunnen de oude badkuip verwijderen en de nieuwe inloopdouche snel en efficiënt plaatsen, zodat je bijna meteen kunt genieten van je nieuwe, veiligere badkamer.

Het kostenplaatje

Het vervangen van een bad door een inloopdouche vereist een investering die niet alleen de veiligheid, maar ook de levenskwaliteit van senioren aanzienlijk kan verbeteren. De totale kosten voor dit project zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de douche, de gekozen materialen en de complexiteit van de installatie. Daarnaast zijn de arbeidskosten voor een professionele monteur een belangrijk deel van het budget, die variëren afhankelijk van de duur en de moeilijkheidsgraad van het werk.

In sommige gemeenten zijn er subsidies beschikbaar voor woningaanpassingen die de zelfstandigheid van senioren bevorderen. Het is daarom waardevol om na te gaan of je in aanmerking komt voor dergelijke financiële ondersteuning. Hoewel de initiële uitgave aanzienlijk kan zijn, is het belangrijk te bedenken dat een inloopdouche de waarde van de woning kan verhogen, wat vooral van belang is bij een toekomstige verkoop.

Neem ook de stap naar een inloopdouche

Het ombouwen van je traditionele bad naar een inloopdouche is niet zomaar een update van je badkamer; het is echt een investering in je veiligheid, comfort en onafhankelijkheid. Inloopdouches, met hun drempelloze toegang, aanpasbare veiligheidsfeatures en mooie design, zijn perfect voor ouderen die hun huis willen aanpassen aan hun behoeften nu en in de toekomst. Bovendien kan deze aanpassing de waarde van je huis verhogen, wat financieel aantrekkelijk is op de lange termijn.

Zorg dat je een ervaren installateur inschakelt die weet hoe hij deze klus moet klaren, zodat alles veilig en goed geïnstalleerd wordt. En vergeet niet, regelmatig onderhoud en controle van de veiligheidsvoorzieningen houden je badkamer veilig en betrouwbaar.

Reacties