Foto: Keukenapparatuur

Steeds vaker professionele keukenapparatuur thuis

Veel keukens vandaag de dag doen haast niet meer onder voor een professionele horecakeuken.

Theo Vliegop 13 December 2023

De gemiddelde keuken in een woning heeft de afgelopen decennia nogal wat veranderingen doorgemaakt. Niet alleen als het gaat om trends op het gebied van materialen, kleuren en stijlen van werkbladen en keukenkasten, maar ook qua keukenapparatuur. Veel keukens vandaag de dag doen haast niet meer onder voor een professionele horecakeuken. Hieronder lees je meer over de meest populaire keukenapparatuur.

Hemel voor keukenprinsen en -prinsessen 

Voor wat betreft inbouwapparaten hebben we het lang moeten doen met een gasfornuis, een oven en een koelkast. Los op het aanrechtblad trof je in een hoek nog wel eens een koffiemachine tegen. Tegenwoordig vind je in veel keukens heel wat meer keukenapparatuur. Zowel ingebouwd als losstaand. Wat voor zaken vind je bijvoorbeeld allemaal in de hemels voor keukenprinsen en keukenprinsessen? 

Vaatwasser 

Hoewel veel babyboomers er op een gegeven moment wel al een thuis kregen, werd hij niet overal even vaak gebruikt vanwege de ‘geluidsoverlast’. Millenials en jonger weten niet anders dan dat de vaatwasser zowat dagelijks staat te draaien. 

Kookapparatuur 

Eind vorige eeuw deed de magnetron zijn intrede in veel keukens. Tegenwoordig is deze vaak samengevoegd met de oven in de vorm van een combimagnetron. De oven heeft vaak aparte functionaliteiten zoals hetelucht en grill. Gasfornuizen raken steeds minder populair nu nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer mogen hebben. De nieuwe standaard in een keuken is een inductiekookplaat (bij voorkeur voorzien van elektriciteit van eigen zonnepanelen). Vaak is er zelfs een zone voor een grote wokpan of grillpan. 

Voedsel bewaren 

De komst van de koelkast is natuurlijk opzienbarend geweest als het gaat om het langer kunnen bewaren van voedsel. Lange tijd hadden de meeste koelkasten een enkele deur met een klein ingebouwd vriesvakje. De simpele, kleine inbouwkoelkasten zijn tegenwoordig vaak ingeruild voor een groot inbouwmodel, met grote, aparte vriezer (meestal ook met eigen deur). Soms is de koelvriescombinatie voorzien van een ijsblokjesmachine.

Losse keukenapparatuur
Zoals je kunt lezen is de ingebouwde apparatuur behoorlijk uitgebreid. Daarnaast is er tegenwoordig ook best nogal wat kast- en aanrechtbladruimte nodig voor losse elektrische apparatuur. Zo staat allereerst haast in iedere keuken op het werkblad wel een uitgebreide (half)automatische koffie- of espressomachine, soms met ingebouwde melkopschuimer. Daarnaast is de kans ook groot dat je een contactgrill of tostiapparaat, blender, foodprocessor, staafmixer, handmixer, broodbakmachine, broodrooster of zelfs een au bain marie ergens in een kastje vindt. 

Niet al deze technische hoogstandjes zijn vaak nodig, maar ze maken koken en bakken wel een stuk gemakkelijker. Welke apparatuur vind jij onmisbaar in je keuken?

Reacties