Foto: kookeiland-indeling

De indeling van een kookeiland

Het kookeiland is ongekend populair en dat is niet zonder reden. Het eiland biedt talloze mogelijkheden en is stijlvol. Lees hier over de mogelijkheden.

Een kookeiland: de droom van iedere kookliefhebber

Steeds meer keukens beschikken over dit prachtige pronkstuk: een kookeiland. Dit stijlvolle middelpunt van de keuken biedt boordevol mogelijkheden om van de keuken hét centrale punt van het huis te maken. Niet alleen voor grote, ruime keukens is een kookeiland een optie. Doordat er verschillende soorten kookeilanden bestaan, is er voor iedere ruimte een mogelijkheid. In dit handige overzicht vind je de verschillende soorten kookeilanden en de mogelijkheden bij deze diverse opties.

Een multifunctionele aanwinst

Het keukeneiland kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Wat echter voor ieder eiland geldt, is dat deze het centrale punt van de keuken vormt. Je kiest er zelf voor welke onderdelen van de keuken je integreert in het kookeiland. De spoelbak, de kookplaat en soms zelf een downdraft afzuigkap worden vaak verwerkt in het keukeneiland. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om een zitgedeelte te creëren. In de vorm van een bar bijvoorbeeld, maar als je het iets groter aan wilt pakken kun je hier zelfs een (verhoogde) eettafel van maken. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de grootte van jouw keuken en kookeiland, maar ook van je persoonlijke voorkeuren. Het eiland biedt bovendien ook ruimte voor keukenkastjes voor handige extra opbergruimte. Wel zo handig, in de keuken heb je nooit genoeg opbergruimte om al jouw keukenaccessoires en -benodigdheden een plekje te geven. Zo zorgt een keukeneiland niet alleen voor een strakke, moderne uitstraling, maar ook voor een opgeruimd gevoel.

Maak van jouw keuken een woonkeuken

Een kookeiland wordt vaak gecombineerd met een open keuken. Dit is vooral handig omdat een eiland de ruimte al snel kleiner kan doen lijken. Door een open sfeer te creëren, staat de keuken direct in verbinding met de woonkamer én zorg je voor een ruimtelijk gevoel. Dit heeft bovendien als gevolg dat de keuken behoort tot de leefruimte van jouw huis. Heerlijk samenzijn op ieder moment wordt hierdoor mogelijk. Vooral door het kookeiland tevens te gebruiken als bar of eettafel zorg je voor dat warme, huiselijke gevoel in jouw keuken. De kinderen schuiven gezellig aan als jij staat te koken, maar ook als je visite hebt is dit dé manier om het gesprek gaande te blijven houden. Zo verlies jij de heerlijke maaltijd die je aan het bereiden bent geen seconde uit het oog en mis je daarnaast niks van de gezelligheid.

Hoe ga jij jouw kookeiland indelen?

Ben je overtuigd van de voordelen van een kookeiland? Dan rest je nog maar één taak: de indeling ervan. Bedenk hierbij goed welke functie voor jouw eiland het belangrijkste is, maar houd ook in gedachten dat een spoelbak ook om voldoende ruimte en een afvoer voor warm en koud water vraagt. Door de praktische mogelijkheden af te wegen met jouw persoonlijke wensen bepaal je gemakkelijk de indeling. Laat je vooral inspireren door de mogelijkheden door middel van bijvoorbeeld afbeeldingen en ontdek zo hoe het kookeiland van jouw dromen eruit moet komen te zien!

Reacties