Foto: 2017-11/keukenopstelling-l-keuken.jpg

Alle keukenopstellingen op een rij

Heb jij al eens nagedacht over jouw ideale keukenopstelling? Waarschijnlijk niet.

Guido van Loon

Zelfs bij het aanschaffen van een nieuwe keuken zijn er weinig mensen die echt aandacht besteden aan de keukenopstelling. Terwijl een goede keukenopstelling juist kan zorgen voor veel meer kookplezier! Hier vind je een overzicht van de verschillende keukenopstellingen die mogelijk zijn. Welke vind je het beste passen in jouw keuken?

1. De hoekkeuken of L-vormige keuken

De hoekkeuken is een keuken die verdeeld is over twee wanden, met een hoek die ze verbindt. Bij een hoekkeuken zijn beide zijdes even lang, bij een L-vormige keuken is het ene deel langer dan het andere deel. Beide keukens zijn bijzonder populair omdat ze in haast elke keuken passen. Je creëert veel berg- en werkruimte in deze opstelling. Wel is het belangrijk dat je voor de juiste kasten kiest in de hoek. Bijvoorbeeld een draaicarrousel of speciale hoekladen kunnen zorgen dat je ook die ruimte optimaal benut.

2. De rechte keuken en de parallel-keuken

De rechte keuken beslaat maar één wand. Dat kan betekenen dat je beperkte werkruimte hebt, maar dat hoeft niet. Een rechte keuken kan namelijk ook heel lang zijn. Dit is bijvoorbeeld praktisch als je keuken lang en smal is, of als je gewoon geen ruimte hebt voor een hoekkeuken. De parallel-keuken bestaat uit twee rechte keukenblokken tegenover elkaar. Hoewel de achterwand in elke keuken belangrijk is, is het in een rechte keuken en parallel-keuken absoluut essentieel dat je een mooie passende achterwand hebt.

3. De U-keuken

Zoals de naam al zegt, heeft de U-keuken de vorm van de letter U. De keuken heeft dus twee hoeken. Dit is een praktische opstelling in een gesloten keuken. Je maakt optimaal gebruik van alle wanden. De U-keuken heeft eigenlijk altijd heel veel kastruimte. Omdat de keuken twee hoeken heeft, is het erg belangrijk dat deze praktisch worden ingedeeld. Net als bij de hoekkeuken wordt hiervoor een carrousel, magic corner of een speciale hoeklade geadviseerd.

4. Keukeneiland en kookeilandEen keukeneiland is een losstaand keukenblok in het midden van de ruimte. Het keukenblok bestaat uit keukenkastjes en werkruimte. Soms is het een ‘schiereiland’, dat aan een kant vast zit aan de wand. Een kookeiland lijkt sterk op een keukeneiland, maar bevat ook de kookplaat. Dit kan in oudere huizen wat lastig zijn, omdat er boven de kookplaat een hangende afzuigkap moet worden geïnstalleerd. Zowel een keukeneiland als een kookeiland wordt gezien als bijzonder luxe.

De ideale keukenopstelling hangt vooral af van de vorm van de plaats waar je de keuken wilt hebben. In een klein studentenhuis zal je bijvoorbeeld vrijwel altijd moeten kiezen voor een rechte keuken. Maar heb je meer ruimte, dan kan een hoekkeuken veel mooier en efficiënter zijn. Een keuken- of kookeiland is erg praktisch en luxe, maar daar heb je wel veel ruimte voor nodig. Het is dus goed om eerst elke keukenopstelling goed te bekijken voordat je je keuze maakt.

Reacties