Foto: 2022-Binnenkijker-DB-KeukenGroep-1

Houten keuken met diepzwarte fronten: meest eigenzinnige combi van dit moment

Mysterieus is de invloed die hout en zwart op elkaar hebben. Hout maakt het zwart intenser, dieper. Zwart maakt hout levendiger.

Dat zie je terug in deze keuken van Arnout en Annebeth die ze kopen bij Arma Keukens en Sanitair uit Nunspeet.

Schitterend hoe dit samenspel tot uitdrukking komt! Het is exact het idee van de bewoners van het huis die iets zoeken in strakke woonsferen, maar met een vleug natuurlijke elementen. Dat spoor zie je hier zeker terug.

De houten fronten zijn modern en warm. Eiken is een populaire houtsoort dat een warme sfeer verspreidt. Heel lichtjes zie je de nerf lopen maar het blijft subtiel.

Aan de zijkanten is het hout niet heel strak afgeschaafd, waardoor het lijkt alsof het uit een atelier komt in plaats van uit een fabriek.

Keuken inspiratie voor stoer met minimalisme

De stoere grepen geven deze hout keuken een robuust karakter, terwijl ze tegelijkertijd ook een zweem minimalisme in zich hebben.

De oorspronkelijke handgrepen die ze zagen in de hout met zwarte showroomkeuken waren vele malen groter en massiever. Passend in de showroomkeuken, maar niet bij dit stel.

Het matzwart aan de achterkant van het los kookeiland is een mooie toevoeging aan de keuken, dit idee komt uit de showroom. Extra leuk is deze ‘ontwerpsprong’ omdat dit de kant is die je vanaf buiten ziet.

Daarom hebben deze fenix kastfronten ook geen handgrepen en schuur je ook niet met je knieën tegen de handgrepen aan als je plaats neemt aan de warme, sfeervolle bar.

Eiland is de basis

Deze hout keuken wordt gesitueerd rondom het kookeiland, dat is de wens.

Een gegeven is, dat er in de hoek van de keuken ramen zijn tot aan de grond. Daar kunnen natuurlijk geen keukenkasten komen. Vanuit dit idee krijgt het keukeneiland een plek en wordt er een plaats gezocht voor de kastenwand.

Het is logisch, dat je niet met je rug naar de kamer toe gaat staan aan het eiland. Dus komen de kraan en de kookplaat in het verlengde van de woonkamer, met het uitzicht op de weidse laan.

Daaruit vloeit voort dat de kastenwand aan dezelfde zijde moet komen, zodat je spullen onder handbereik hebt. Zo vallen de puzzelstukjes ineen.

De bar willen ze niet te dicht bij de kookplaat. Zouden ze vlees braden en spetteren, dan wil je niet dat het spat op bezoekers, kinderen of huiswerk dat gemaakt wordt. Daarom kiezen ze de bar schuin tegenover de kookplaat.

Bar geeft meer gezelligheid

De bar doet waar hij voor bedoeld is: hij trekt de meiden met hun Playmobil springconcours en paardjes in een weiland de hout combi keuken in.

Heel gezellig om zo een werk- of schooldag te beëindigen terwijl het wachten is op het gezamenlijke moment van de dag: de maaltijd.

Ook als vrienden op bezoek zijn en blijven eten, kan het gesprek gezellig gevoerd worden vanaf de bar, terwijl er gekookt wordt.

In het eiland is ruim voorzien in opbergmogelijkheden. Achter elk front zitten kasten en lades, je kunt met gemak je spullen kwijt. Werkruimte wilden de bewoners extra, daarom is de kastwand onderbroken met een keramiek werkblad. Dat vinden ze fijn.

Een Quooker maakt het koken makkelijker en sneller, evenals de inductiekookplaat die ze wel kenden vanuit vakantiehuisjes, maar nooit vanuit eigen gebruik.

Ze hoefden er niet aan te wennen, het was direct al genieten. Fijn is, dat als je de kookplaat zachter zet, hij ook direct zachter gaat, in tegenstelling tot elektrische platen die warm blijven.

Losse bedieningsknop

De losse knop biedt Arnout minder voordelen dan gedacht. Het idee achter een losse bedieningsknop is dat je de kookplaat makkelijker schoonmaakt.

“Maar ik ben nu drukker om te zorgen dat de knop niet valt en breekt dan dat ik druk zou zijn met poetsen van de plaat. Geef mij maar gewoon vaste knoppen, het voordeel weegt er voor mij niet tegenop.”

De bewoners willen graag zowel een combi-magnetron als een combi-oven. Qua hoogte komen deze apparaten verschillend uit, dat zou niet mooi zijn in deze keuken. Daarom wordt vaak een la onder een magnetron geplaatst.

Dit kan een warmhoudlade zijn. In deze keuken is het een gewone la.

In een klap is hiermee een oud probleem opgelost, namelijk dat wanneer de oven aan ging, eerst de ovenhandschoenen en roosters eruit gehaald moesten worden. Die slingerden dan eigenlijk de hele baktijd op het aanrecht.

Nu verdwijnt het ovengerei onzichtbaar in de la en toont de keuken van hout mooi opgeruimd. Erg fijn.

Arma Keukens en Sanitair in Nunspeet is onderdeel van DB KeukenGroep. DB KeukenGroep heeft ook nog vestigingen in Haarlem, Berkel en Rodenrijs, Sint-Annaland, Goes, Rijssen, Kesteren en Utrecht. Ruim 2100 klanten beoordelen DB KeukenGroep met een 9,7 op het onafhankelijke platform Qasa.nl.

Meer van DB KeukenGroep
Reacties