Waarom koken op inductie de toekomst is

Waarom koken op inductie?

Guido van Loon 28 Juli 2020

Koken op een inductie fornuis is toekomstbestendig. Echter, wat natuurlijk niet helpt is dat er op het internet enorm veel onduidelijkheid bestaat over de voor- en nadelen van verschillende warmtebronnen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat inductieplaten snel afkoelen (terwijl ze aan staan) en dat je op een gasfornuis juist heel nauwkeurig de warmte kunt instellen. Niks is minder waar en hierbij een aantal feiten op een rijtje over het koken op inductie.

Veiligheid

Een inductie fornuis of kookplaat wordt niet tot nauwelijks heet waardoor je niet hoeft te letten op waar je je handen neerlegt. Daarnaast maakt het gebruik van elektriciteit waardoor je het gevaar van een gasfles ook niet hebt. Kortom, een stuk veiliger dan een traditioneel gas fornuis!

Snel warm

Het inductie fornuis of kookplaat komt heel snel op temperatuur waardoor koken echt super snel gaat. Zelfs sneller dan bij een gasfornuis (ja, echt waar :)). Wat aan de andere kant ook weer heel fijn is, is dat inductie ook weer snel afkoelt op het moment dat je het uitzet. Geen kinderen met verbrande vingers dus.

Makkelijk schoon te maken

Een inductie fornuis of kookplaat is altijd vlak en van glas waardoor het makkelijk is schoon te maken. Zoals hierboven ook al benoemd, is inductie snel weer afgekoeld en kun je al snel na het koken een doekje erover heen halen. Opgeruimd staat netjes!

Aanschaf van nieuwe pannen

Een van de grootste misvattingen over de overgang van een gasfornuis naar een inductie fornuis is dat je je gehele pannenset weg kan doen en nieuwe moet aanschaffen. Dit is niet helemaal waar. Het zit namelijk zo dat als de bodem van je (oude) pan niet meer vlak is en deukjes bevat, dan connect het niet met inductie en kan het geen warmte geven. Echter, heb je net nieuwe pannen gekocht en zijn deze nog in perfecte staat? Dan is er geen reden om deze weg te doen.

De kosten voor gas zijn aan het stijgen

Zoals je misschien wel gemerkt hebt in de facturen die je ontvangt voor het gebruik van gas, zijn de kosten fors omhoog in vergelijking met een aantal jaren terug. Dit komt doordat Nederland de gasconsumptie omlaag wilt drukken en voor een duurzame oplossing wilt gaan. Echter snapt Nederland gelukkig ook dat hier meer kosten aan verbonden zijn dan enkel de aanschaf van een nieuw fornuis en hiervoor hebben ze de subsidie voor een aardgas vrije woning in het leven geroepen.

Een inductiefornuis is toekomstbestendig

Wil je een inductie fornuis kopen? Lees je dan goed in over alle specificaties, modellen en afmetingen die er zijn. Wist je dat een inductie fornuis 90cm de meest gekochte is?

Reacties