Foto: 2016/Made-Blue-een-liter-voor-een-liter.png

Een liter voor een liter

Wereldwaterdag 2017: Quooker brengt schoon water naar sloppenwijken in Ethiopië

Op 22 maart is het Wereldwaterdag. Een goed moment om eens stil te staan bij de betekenis van schoon drinkwater. Bij ons komt het warm, koud en zelfs kokend ‘gewoon’ uit de kraan. Op sommige plekken ter wereld is dat wel anders, zoals in Ethiopië. Daarom steunt Quooker het vijfjarig gezondheidsprogramma Schoon water. Een zaak voor iedereen van Made Blue en Amref Flying Doctors. Voor iedere iedere Quooker COMI(+) die over onze toonbank gaat, doneren we 4200 liter schoon drinkwater aan het goede doel.

Vorig jaar startte Quooker op Wereldwaterdag met de ‘liter voor een liter’-campagne: voor iedere liter water, die dat jaar bespaard werd door een Quooker COMI(+) die in dat jaar was aangeschaft, doneerden we een liter aan een kwetsbare gemeenschap in Ethiopië. Het doel - 100 miljoen liter schoon drinkwater voor de mensen in Garamba Bata – is inmiddels behaald. Maar de waterproblematiek is fors, wat ons heeft doen besluiten door te gaan met hulp aan Ethiopië.

Schoon water naar de sloppenwijken

Schoon water, een zaak voor iedereen. Dat is de slogan van het vijfjarig gezondheidsprogramma in Ethiopië, waarmee Made Blue en Amref Flying Doctors 140.000 mensen in sloppenwijken en arme wijken een betere toekomst willen geven. In de betreffende wijken is een groot gebrek aan schoon drinkwater, rioleringssystemen en vuilnisophaaldiensten. Dat zorgt voor onhygiënische situaties, waar de bewoners ziek van worden. Vooral kinderen zijn vaak slachtoffer. Ziektes, veroorzaakt door vervuild water zijn zelfs de belangrijkste doodsoorzaak van kinderen onder de vijf jaar. De lokale overheid heeft niet genoeg middelen om de problemen op te lossen en dus is hulp van buiten hard nodig.

Quooker doneert een liter voor een liter

Amref pakt het probleem aan door de samenwerking tussen de gemeenschappen in de wijken, lokale overheden, kleine bedrijfjes en financiers te versterken. Made Blue en Quooker helpen hen daarbij. Voor elke liter water die dit jaar bespaard wordt door de aanschaf van een Quooker, doneert Made Blue een liter schoon drinkwater aan het project van Amref. Met een Quooker COMBI bespaart een gezin van vier personen dagelijks meer dan tien liter water. Op jaarbasis is dat 4200 liter. Daarom gaat per verkocht COMBI-reservoir 4200 liter water aan de sloppenwijken van Ethopië.

Made Blue en Quooker: een mooie samenwerking

Made Blue [doorlinken naar www.madeblue.org] is een organisatie die het drinkwaterverbruik – of juist de waterbesparing – van aangesloten merken en organisaties in Nederland spiegelt met het duurzaam beschikbaar maken van drinkwater in ontwikkelingslanden. Een liter voor een liter, dat is het idee.
Quooker heeft zich hierbij aangesloten om inzicht te krijgen in onze ‘watervoetafdruk’ en bij te dragen aan beschikbaarheid van drinkwater elders in de wereld. Want hoewel we bij Quooker kokend water uit de kraan bijna normaal zijn gaan vinden, zijn we ons ervan bewust dat er nog steeds bijna 1 miljard mensen geen permanente toegang tot schoon drinkwater hebben, terwijl dit essentieel is voor de gezondheid en hygiëne van mensen en de basis is om een bestaan op te bouwen.

 

Nog wat waterweetjes

- Een mens heeft minimaal zo’n 20 liter schoon water per dag nodig om te drinken, voedsel mee te bereiden en te wassen; dat zijn twee emmers water.
- In Nederland gebruiken we gemiddeld zo’n 119 liter per dag; mensen in sloppenwijken hebben gemiddeld 5 tot 10 liter water per persoon per dag beschikbaar.
- Als je 5 minuten onder de douche staat, verbruik je minimaal 95 liter water.
- Een druppelende kraan kan 75 liter water per dag verspillen.
- Het doorspoelen van de wc kost ongeveer 8 liter drinkwater.
- Voor een handwas gebruiken we ongeveer 40 liter water. Doen we de was met de machine, dan kost dat zo’n 56 liter.
- Bij een handafwas inclusief voorspoelen wordt 9,1 liter water verbruikt. Bij een moderne vaatwasser ongeveer 15,8 liter.

Weten hoeveel liter water jij zou kunnen besparen met een Quooker COMBI in je keuken? Kijk op onze Energievergelijker.

Reacties