Foto: press_2013//bosch-koelkast-circulair-economie.jpg

Eerste circulaire Bosch koelkast geleverd

Primeur voor Amsterdamse huurder. Eerste Bosch koelkast volgens principe van circulaire economie is ontvangen door huurder Mellouki Cadat.

Primeur voor Amsterdamse huurder. Eerste Bosch koelkast volgens principe van circulaire economie is ontvangen door huurder Mellouki Cadat.

Via het project 'Besparen in Huis' krijgen huurders van woningcorporatie Eigen Haard de kans om goede en energiezuinige huishoudelijke apparaten voor een vaste lage prijs per maand te huren. Deze in aanschaf wat duurdere apparaten worden zo ook toegankelijk voor huurders met een kleine portemonnee. Goed voor de portemonnee van de huurder én voor het milieu. 'Besparen in huis' is een initiatief van woningcorporatie Eigen Haard, pionier op gebied van circulaire economie Turntoo en fabrikant van huishoudapparatuur Bosch.

Hergebruik van grondstoffen: circulaire economie

Energiezuinige apparaten hebben minder stroom nodig. Maar dit project heeft nóg een groot voordeel: hergebruik van de – steeds schaarser wordende – grondstoffen. Deelnemende huurders betalen voor het gebruik van het apparaat, niet voor het bezit. Na zeven jaar ontvangt de huurder een nieuw aanbod voor een volgende periode energie zuinig apparaat en neemt Bosch het apparaat terug. De fabrikant gebruikt de grondstoffen voor nieuwe, nóg zuiniger, apparaten. Dit principe heet de circulaire economie.

Bijzondere samenwerking

Eigen Haard, Bosch en Turntoo hebben elk hun eigen drijfveer in dit duurzaamheidsproject. Eigen Haard helpt de huurder bij het laag houden van de woonlasten en vervult o.a. hiermee aan haar duurzaamheidsambitie. Turntoo is een drijvende kracht achter bedrijfsmodellen die circulair grondstoffenmanagement mogelijk maken. Bosch is met zijn uitgebreide portfolio aan energiezuinige huishoudapparaten een ideale partner in dit project. Huishoudapparaten zijn verantwoordelijk voor maar liefst de helft van het totale energieverbruik in een huishouden. Voor Bosch is het een uitgelezen kans om mensen met een kleine portemonnee ook te laten genieten van de voordelen van energiezuinige en innovatieve apparatuur. Samen lopen de partijen voorop en sporen andere partijen aan om zich hierbij aan te sluiten!

Keuze voor koelkast, wasmachine en droger

Het project start met het aanbieden van een koelkast, wasmachine en wasdroger. De meeste huurders hebben deze huishoudapparaten in huis. Hierdoor is een flinke energiebesparing mogelijk. Een koelkast staat altijd aan, dus een energiezuinig exemplaar garandeert minder stroomverbruik. De nieuwe wasmachines van Bosch zijn energiezuinig en verbruiken weinig water. De warmtepompdrogers, de energieslurpers van weleer, besparen minimaal 50% stroom.

Eerst een proef

'Besparen in Huis' is gestart als proef met een gelimiteerde ruimte voor het afsluiten van contracten. Na een positieve evaluatie van deze eerste fase, kunnen alle huurders van Eigen Haard gebruik maken van de 'Besparen in huis' service.

Meer informatie: www.bosch-home.nl

Publicatiedatum: 1 september 2013

Reacties