Foto: PrimeCook-black-pannen

Teflon anti-aanbaklaag in de ban: meer mensen kiezen voor PFAS-vrije pannen

Teflon, het leek onmisbaar in een goede anti-aanbakpan. Erg glad en ideaal voor bakken zonder plakken.

Maar dat er grote nadelen aan kleven is inmiddels wel duidelijk. Wie nu nieuwe pannen koopt staat voor de keuze: een nieuwe Teflon pan of een pan zonder Teflon, meestal aangeprezen als PFAS-vrije pan. Toch blijkt het moeilijk om een goed alternatief te vinden. De prestaties van de meeste PFAS-vrije antiaanbakpannen vallen tegen en lang niet alle alternatieven zijn even duurzaam. Er zijn pioniers die alles in het werk stellen om een coating te ontwikkelen met betere eigenschappen dan Teflon en volledig vrij van PFAS. Zo’n coating is Ecoshield en wordt toegepast in Primecook pannen. Nu ruim een jaar op de Nederlandse markt. Inmiddels heeft Primecook een trouwe schare fans.

Teflon, niet alleen giftig voor vogels

Op 16 juni jl. was op NPO 3 Keuringsdienst van Waarde te zien met een uitzending over de gevaren van pannen met een Teflon anti-aanbaklaag. Aanleiding was de opmerkelijke waarschuwing in de gebruiksaanwijzing van een bekend pannenmerk dat de vrijkomende dampen, bij te grote verhitting van de pan, gevaarlijk zijn voor vogeltjes. We maakten opnieuw kennis met de keerzijde van de gladde anti-aanbaklaag. De stoffen die erin zijn verwerkt vormen een gevaar voor mens, dier en milieu. ‘Forever chemicals’, oftewel stoffen die nooit meer uit het lichaam en het milieu verdwijnen. De anti-aanbaklaag staat onder zware verdenking. Desondanks wordt er in veel huishoudens nog in ongezonde pannen geroerd.

Vaarwel Teflon, hallo anti-aanbakpan

Rolf van Benthem, hoogleraar coating technologie aan de TU Eindhoven. ‘Als je puur naar de milieu-effecten kijkt, zouden we snel van teflonpannen af moeten.’ Teflonpannen zijn ongezond als je ze te heet laat worden, bijvoorbeeld als je bent vergeten dat er nog een pan op het vuur staat. Vanaf 260 °C begint de teflonlaag af te breken en bij 350 °C komen er zelfs ongezonde dampen vrij.”

De vrijkomende stoffen bij oververhitting van de pan en bij kleine beschadigingen van de oppervlakte, zijn bijzonder schadelijk. Bij de productie van Teflon werd PFOA gebruikt, een giftige en milieubelastende stof, die sinds 2015 is verboden en vervangen door de GenX technologie. Dit blijkt niet veel veiliger dan PFOA. Deze stoffen beschadigen het immuunsysteem, zijn kankerverwekkend en kunnen een breed scala aan andere ernstige aandoeningen veroorzaken. PFAS is de verzamelnaam voor al deze schadelijke stoffen en Europa er van af. Daarop wachten is niet nodig, want er zijn inmiddels veilige alternatieven. In dagblad Trouw van 8 juni 2021 is Rolf van Benthum positief over de claims van Primecook, als glad alternatief voor de PFAS-pan.

Italiaanse passie voor ecovriendelijk koken zonder PFAS

Twee bevlogen Italiaanse broers zijn jarenlang bezig geweest met het vinden van een goed en veilig alternatief voor de antiaanbak-coatings met PFAS. Zij hebben Ecoshield ontwikkeld, een duurzame en sterke coating die geen afbreuk doet aan de kookeigenschappen, maar deze juist verbetert. Het resultaat is een noviteit op het gebied van gezond koken. De gladde en slijtvaste Ecoshield coating garandeert de totale afwezigheid van giftige stoffen. De anorganische samenstelling op waterbasis, met minerale microdeeltjes maakt de coating volkomen veilig. Primecook wordt in Noord-Italië geproduceerd. Hierbij worden de meest milieuvriendelijke technieken gebruikt en uitsluitend materialen die recyclebaar zijn. Voor Italianen is puur en lekker koken een way of life. Aan het materiaal worden dan ook hoge eisen gesteld. Een merk als Primecook groeit snel en verovert nu ook de Nederlandse keuken. Niet vreemd, want steeds meer mensen zoeken een veilig alternatief voor Teflon, dat ook nog eens bestand is tegen de hoge temperaturen van de huidige inductiekookplaten.

Meer informatie: www.primecook.nl

Reacties