Met welke pan ga jij koken? Gietijzeren of keramisch?

20 November 2013

Nieuwe pan nodig voor de keuken? Ga je voor gietijzeren of keramisch? Let dan op een aantal zaken: hoe maak ik de pan schoon en voor welke warmtebron is deze pan geschikt?

Guido van Loon

Foto boven: Ceramic Core pannen.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten pannen te verkrijgen. Voor ieder gerecht is er wel een speciale pan. Maar wat sluit het beste aan bij jouw wensen en hoe maak je de beste keuze? Bij de keuze van de juiste pan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waar je de pan voor gebruiken wilt, voor welke warmtebron de pan geschikt is, hoe reinig en onderhoud je de pan, welke speciale pannen heb je en wat zegt het materiaal over de pan? Want lekker eten begint in de pan!

Je hebt een nieuwe pan nodig voor je keuken. Het is dan belangrijk dat je op een aantal dingen let zoals, hoe reinig ik de pan en voor welke warmtebron is deze pan geschikt? Dus met welke pan ga jij koken? Bron: Sans Souci.

Tips voor de aanschaf van een pannenset

  • Let er bij het kopen van een pannenset op dat de set geschikt is voor de warmtebron waarop je kookt: bijna alle pannen zijn geschikt om op gas te koken, maar niet elke pan kan gebruikt worden op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat.

  • Gebruik je pannenset nooit voor een keramische kookplaat als deze al eerder gebruikt  is bij het koken op gas. Hierdoor kunnen de pannen een beetje verbogen zijn, zodat ze niet meer recht op de keramische kookplaat staan.

  • Sommige pannensets zijn vuurvast. Dit betekent dat je de handvatten tijdens het koken gewoon kunt vastpakken zonder dat je je brandt. Dit is overigens niet het geval bij alle pannen.

  • Niet alle pannen kunnen in de vaatwasser. Als je een vaatwasserbestendige pannenset zoekt, moet je goed letten op het vaatwasserbestendige icoon.

  • Let goed op de garantie die je krijgt op je pannenset. Vaak heb je daar jarenlang plezier van.

Onderhoud pannen

Als je lang plezier wilt hebben van je pan, onderhoud en reinig je de pan op de juiste manier. Langer behoud van je pan begint al door het juiste gereedschap te gebruiken bij het koken. Gebruik in pannen met een anti-aanbaklaag en pannen waarvan het materiaal makkelijk beschadigd, altijd keukenhulpjes van hout of kunststof. Gebruik tijdens het schoonmaken geen schuurmiddel of schuursponsjes en was de pan altijd met de hand af als deze geen vaatwasserbestendig icoon bevat. De meeste pannen kun je met gewoon afwasmiddel afwassen, spoel ze altijd na met schoon en heet water en droog ze direct af. Schuif niet met je pannen over je (inductie-)kookplaat om krassen te voorkomen.

Koekenpannen. Bron: CERAMPAN.

Met welke warmtebron kook je?

Stel je gaat verhuizen of je koopt een nieuwe keuken. Je hebt eerst gekookt op gas en je gaat nu koken op halogeen. Helaas moet je dan een nieuwe pannenset kopen. Maar wat als het andersom is? Je hebt gekookt op keramisch en gaat nu op gas koken. Dan kun je je huidige pannenset gerust gebruiken.

Elektrisch

Bij een elektrische kookplaat wordt een plaat of spiraal elektrisch verwarmd en die geeft zijn hitte af aan de pan. Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en koelt langzaam weer af. Niet alle pannen zijn geschikt voor de elektrische kookplaat.

Gas

Koken op gas is de meest gebruikte kookvorm. Gas brengt zijn hitte direct over op de pan en de warmte is doorgaans zeer goed te regelen. Daarnaast heb je bij gas geen speciale pannen nodig.

Halogeen

Halogeen verwijst naar het verwarmingselement (een lamp) die de keramische glasplaat verwarmt. De glasplaat geeft zijn warmte vervolgens door aan de bodem van de pan. Een nadeel van deze plaat is dat hij langzaam afkoelt en de halogeen hittebron kan slijten. Niet alle pannen zijn geschikt voor halogeen.

Inductie

Een inductiekookplaat maakt gebruik van een magnetisch veld. Het magnetische veld zorgt voor een zeer snelle verwarming van de pan. Niet alle pannen zijn door het magnetische veld geschikt voor inductie.

Keramisch

Een keramische kookplaat heeft een dikke glasplaat waarop in lijnen de kookzones aangegeven zijn. Door een gloeispiraal wordt de kookplaat verwarmd. De keramische kookplaat warmt langzaam op en kookplaat blijft lang heet. Niet alle pannen zijn geschikt voor een keramische kookplaat.

Oven

Het oven-icoon op de pan geeft ook vaak aan tot hoeveel ºC deze in de oven kan. Niet alle pannen zijn geschikt voor in de oven door het gebruik van kunststof.

Met welke pan ga jij koken? Bron: Beem.

Koekenpan

Een koekenpan is rond van vorm en heeft een lage rand. Er zijn verschillende afmetingen, van Ø 20 cm tot en met Ø 32 cm. Een koekenpan wordt meestal gebruikt om voedsel op een hoog vuur te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een eitje bakken, vlees aanbraden, pannenkoeken bakken en snel een uitje bakken.
Koekenpan. Bron: Solis.

BK Balans+ Koekenpan

Deze koekenpan is een pan uit de bijzondere, vooruitstrevende BK Balans+ bakserie voor wie bewust en gezond wil bakken. Je bakt met een veilige grip op de pan dankzij de stevige koudgrepen, die niet snel heet worden. Je reinigt de pan eenvoudig door deze te wassen in lauwwarm water met een mild afwasmiddel.
BK Balans+ Koekenpan. Bron: BK.

Met de BK Balans bak je bewuster. Dankzij de keramische, milieuvriendelijke geproduceerde coating met antiaanbak eigenschapppen, vrij van PTFE en PFOA, kun je korter en heter bakken (tot 400 °C). De ingrediënten behouden hierbij hun vitaminen en structuur. De coating is milieuvriendelijk geproduceerd en krasbestendig. Het aluminium van de pan warmt snel en gelijkmatig op. Dit werkt energiebesparend. De BK Balans koekenpan is geschikt voor elke warmtebron en in de oven (tot 180 °C).

Kenmerken
– Diameter: 28 cm
– Ovenvast tot 180 °C
– Materiaal: aluminium
– Niet geschikt voor de vaatwasser
– Geschikt voor alle warmtebronnen

BK Balans+ Koekenpan. Bron: BK.

Tefal Optima Koekenpan

Deze koekenpan is er één uit de Optima-serie van Tefal. De pan heeft een harde krasbestendige buitenzijde met een emaille-laag. Bovendien heeft deze pan een zeer sterke, milieuvriendelijk anti-aanbaklaag. In de pan is een zogenaamde thermo-spot aangebracht die rood kleurt bij de ideale baktemperatuur. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, behalve inductie en is eenvoudig schoon te maken. Tot slot is de pan ideaal voor gezond koken, want je kunt in deze pan zonder vet bakken.

Kenmerken
– Diameter: 32 cm
– Gewicht: 1,1 kg
– Materiaal: Aluminium
– Ovenbestendig
– Vaatwasserbestendig
– Niet geschikt voor inductie
Tefal Optima Koekenpan. Bron: Tefal.

Hapjespan

De vorm van een hapjespan is rond met een iets hogere rand. Een hapjespan beschikt ook over een deksel. Een hapjespan is ideaal voor het bereiden van éénpansgerechten. Denk bijvoorbeeld aan stamppotten, chili con carne of paella. Ook het laten sudderen van vlees is in de hapjespan zeer gemakkelijk. Een hapjespan kan als het ware ook werken als een soort oventje, je kan er dus heel gemakkelijk op een zondagochtend je brood in opwarmen.
Hapjespan. Bron: JML Ceracraft.

Tefal Jamie Oliver Hard Enamel Hapjespan

Deze Tefal luxe hapjespan uit de Hard Enamel-serie van Jamie Oliver heeft een diameter van 24 cm. De pan heeft een emaille, krasbestendige buitenzijde die makkelijk schoon te maken is. De binnenzijde heeft een zeer sterke milieuvriendelijk ProMetal Pro antiaanbaklaag met een Top Coat laag bestaande uit extra harde mineralen. De pan is voorzien van een Thermo-Spot die rood kleurt bij de ideale baktemperatuur. De harde keramische basislaag biedt extra bescherming aan het aluminium dankzij een hoge weerstand tegen slijtage. Ideaal om te bakken zonder of met weinig vet en geschikt voor alle warmtebronnen, behalve voor inductie. Met geklonken handgreep van roestvrijstaal en een bodem van zilvergrijs decor. De luxe hapjespan is niet geschikt voor reiniging in de vaatwasser.

Kenmerken
– Deksel met handvat
– Antislip handgreep
– Geen afgiet- of schenkfunctie
– Niet geschikt voor de vaatwasser
– Geschikt voor gas, elektrisch, halogeen en keramisch
Tefal Jamie Oliver Hard Enamel Hapjespan. Bron: Jamie Oliver.Hapjespan Solaline

Bakken, braden, sudderen, stoven: met deze grote, veelzijdige, witte hapjespan kan het allemaal. Door zijn hoge, rechte randen is de diepe hapjespan ideaal voor het bakken en braden van vlees en vis, maar ook voor het bereiden van pastasauzen en éénpansgerechten zoals macaroni en stoofschotels.

Kenmerken
– Diameter pan: 28 cm
– Vaatwasserbestendig
– Materiaal deksel: glas
– Materiaal: Plaataluminium met keramische binnenlaag
– Geschikt voor gas, elektrisch, keramisch en inductie
Hapjespan Solaline wit. Bron: Solaline.


Steelpan

Een steelpan is rond van vorm, heeft een hogere rand, maar is veel kleiner dan een koekenpan. De meeste steelpannen hebben een diameter van Ø 14 cm, Ø 16 cm, Ø 18 cm of Ø 20 cm. Voor het bereiden van sauzen is een steelpan zeer ideaal. Maar ook voor het koken van rijst, pasta of groenten kan een steelpan gebruikt worden.

Steelpan. Bron: JML Ceracraft.

Herman den Blijker steelpan

Deze steelpan is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal, met een compactbodem, maataanduiding en solide handgrepen. Deze Herman den Blijker steelpan is geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie. Ook kan deze steelpan met gemak in de vaatwasser.

Kenmerken
– Diameter: 16 cm
– Hoogte: 9 cm
– Inhoud: 2,5 liter
– Maataanduiding aan de binnenkant
– Vaatwasserbestendig
– Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
Herman den Blijker steelpan. Bron: Herman den Blijker.

Ikea Skänka steelpan

De wanden en de bodem van de pan zijn extra dik voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en goede kookresultaten. Deze Skänka steelpan is gemaakt van aluminium, dat zorgt voor een gelijkmatige en energie-efficiënte verspreiding van de warmte. De warmte kan makkelijk worden geregeld zodat het voedsel niet aanbrandt of aankoekt. Met een slijtvaste Teflon Select antiaanbaklaag hen je bij het koken weinig/geen vet nodig en is de pan makkelijk schoon te maken. De roestvrijstalen deksel kaatst de warmte terug in de pan waardoor de inhoud sneller kookt. Dankzij de stoomgaatjes vermindert de druk, waardoor het eten minder snel overkookt.

Kenmerken
– Diameter: 20 cm
– Hoogte: 9 cm
– Inhoud: 2 liter
– Niet geschikt voor de vaatwasser
– Geschikt voor gas- en keramische kookplaat
– Geschikt voor gebruik op een gietijzeren kookplaat
IKEA steelpan Skänka. Bron: IKEA.

Wokpan

Een wokpan heeft een ronde vorm en heeft een veel hogere rand dan een koekenpan. Wil je lekker groenten, vlees of vis met elkaar roerbakken, dan is een wokpan ideaal. Vanwege de hoge rand kun je de ingrediënten gemakkelijk in de pan roerbakken.

Wokpan.

Brabantia Vision wokpan

Deze wok van Brabantia staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Je maakt hier moeiteloos jouw wokgerechten in. De body is 0,6 mm dik en de bodem is 5,7 mm. Het materiaal waar de pan van is gemaakt bestaat uit rvs 18/10. De coating aan de binnenkant van de pan is een platinum plus coating.

Kenmerken
– Lengte: 34,9 cm
– Breedte: 32,9 cm
– Hoogte: 9,9 cm
– Gewicht: 1,8 kg
– Hittebestendig
– Vaatwasserbestendig
Brabantia Vision wokpan. Bron: Brabantia.

Debuyer Plaatstalen Wokpan

Een Debuyer plaatstalen wok is ideaal voor het roerbakken van je groenten, vlees of aardappelen op hoge temperaturen. Doordat de wok zeer hoge temperaturen kan verdragen, schroei je je producten snel dicht waardoor de smaak optimaal blijft. Debuyer wokpan heeft een diameter van 40 cm en is voorzien van een handgreep en tegengreep.

Kenmerken
– Lenge: 54 cm
– Hoogte: 11 cm
– Diameter: 40 cm
– Niet geschikt voor de vaatwasser
– Geschikt voor gas, elektrisch, keramisch en halogeen
Debuyer Plaatstalen wokpan. Bron: Debuyer.

Kookpan

Een kookpan is rond, heeft een hoge rand en beschikt over een deksel. Voor het bereiden van aardappels of groenten is een kookpan zeer geschikt.
Kookpan. Bron: Solis.

Habonne Pastapan

Maak pasta als een Italiaan met deze driedelige pastaset van Habonne. De set is gemaakt in een stabiele, extra zware uitvoering. Aan de binnenkant van de pan zit een handige inhoudsverdeling. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. De pastaset is gemaakt van roestvrijstaal.

Kenmerken
– Type pan: kookpan
– Afgiet en schenkfunctie
– Vaatwasserbestendig
– Materiaal: rvs
– Diameter: 20 cm
Pastapan. Bron: Habonne.

Fissler Original Profi Collection Kookpan

De Original Pro Collectie werd door professionals voor professionals ontworpen. De Profi kookpan van Fissler is een vertrouwde klassieker van bijzonder degelijk roestvrijstaal. De pan heeft grote, handige roestvrijstalen handvatten die niet warm worden. Door de extra zware en goed sluitende deksel kun kun je koken met weinig water en energie besparen. De CookStar bodem is geschikt voor alle warmtebronnen en alle soorten fornuizen.

Kenmerken
– Diameter: 28 cm
– Inhoud: 10,3 liter
– Materiaal: rvs
– CookStar bodem
– Oven- en vaatwasserbestendig
Fissler Original Profi Collection kookpan. Bron: Fissler.


Grillpan

De vorm van een grillpan kan verschillend zijn, rond of vierkant. Er zijn dus ook verschillende soorten afmetingen. Je herkent een grillpan aan de ribbels in de pan. Hierdoor krijg je het mooie grillmotief in het vlees of de vis. Het voordeel van de ribbels is dat het vlees of de vis gezonder wordt bereid. Het vet of vocht wordt namelijk niet te veel in het vlees getrokken omdat dit tussen de ribbels achterblijft. Een vispan lijkt op een grillpan, maar is meestal ovaal. Omdat een vispan ovaal van vorm is, is deze ideaal voor het bakken van vis.
Grillpan. Bron: Kitchen Craft.

Le Creuset Grillpan Skillet

Deze vierkante grillpan uit de Skillet serie van Le Creuset is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. De grillpan is geschikt voor iedere warmtebron. Het geribbelde oppervlak zorgt ervoor dat het voedsel goed dichtgeschroeid wordt en dat je vetarm bakt. Het gietijzeren oppervlak zorgt voor een goede warmteverdeling waardoor jouw gerechten gelijkmatig warm worden. De pan heeft een hoge rand om makkelijk te kunnen mengen en gespetter te voorkomen. Daarnaast heeft de pan twee schenktuiten zodat afgieten heel eenvoudig is.

Kenmerken
– Vaatwasserbestendig
– Lengte x breedte: 26 x 26 cm
– Materiaal: geëmailleerd gietijzer
– Inhoud: 1,6 liter (voor vier personen)
– Geschikt voor alle warmtebronnen (incl. inductie)
Le Creuset Grillpan Skillet. Bron: Le Creuset.

Silit Domus Grillpan

De Domus grillpan met antiaanbaklaag brengt gebruiksgemak, duurzaamheid en design samen en combineert het beproefde Silitan anti-aanbak-systeem met een mooi gevormde design van roestvrijstaal. De grillpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.

Kenmerken
– Hoogte: 9,5 cm
– Lengte: 48,5 cm
– Gewicht: 1,4 kg
– Diameter: 28 cm
– Hittebestendig
– Vaatwasserbestendig
Silit Domus Grillpan. Bron: Silit.

 

 
Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Goede afzuiging in de keuken

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk


Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

De financiering van je nieuwe keuken

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Guido van Loon - Wonen.nl

AANBEVOLEN

Fresh Beans Coffee Amazonas Br

Vers gebrande koffiebonen uit Brazilie. Een heerli...

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Een espresso drink je niet meer alleen in een rest...

Keukenapparatuur en keukengerei. Doe hier je ideeën op voor je keuken.

Doe hier je ideeën op voor het kopen van keukenap...

C77V60N2

De Neff C77V60N2 koffiemachine is erg snel op temp...

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Er zijn vele koffiezetapparaten, maar koffiezetten...

Bluetooth Audio systeem

AquaSound onthult een slim en betaalbaar Bluetooth...
Advertentie