Foto: keuken-prullenbak-perfect

Hoe kies je de perfecte prullenbak voor in de keuken?

De prullenbak is terug te vinden in elke keuken en wordt meerdere keren per dag gebruikt.

Belangrijk dus dat als je op zoek gaat naar een nieuwe afvalbak, je een juiste keuze maakt! Dat kan je namelijk een hoop frustratie schelen wanneer je hem straks dagelijks gaat gebruiken. Maar waar let je precies op bij het kiezen van de perfecte prullenbak voor in de keuken? In dit artikel vind je een viertal tips!

Afval scheiden ja of nee?

Als je een prullenbakken webshop bezoekt, dan zie je dat er een heel groot aanbod van afvalbakken is. Belangrijk om daarom te gaan filteren zodat er steeds minder afvalbakken over blijven en je uiteindelijke de perfecte variant vindt. Het beste is om eerst te kiezen of je wel of niet afval wilt gaan scheiden. Als je afval wilt gaan scheiden dan kies je voor een afvalbak met twee of meerdere emmers. Op die manier kun je bijvoorbeeld oud papier, plastic en restafval direct gescheiden weggooien.

De inhoud

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de inhoud van de afvalbak. Bestaat jouw huishouden uit twee personen? Dan is een prullenbak van ongeveer 30 liter voldoende. Wonen jullie met z’n vieren in een huis? Kies dan voor een afvalbak van ongeveer 50 liter. Heb je een nog groter huishouden of kies je ervoor om meerdere losse emmers te hebben voor het scheiden van afval? Dan kom je meestal uit op een prullenbak van 60 liter.

Hoe wil je de afvalbak openen?

De meest verkochte afvalbak is de pedaalemmer, deze open je eenvoudig met je voet. Hierdoor heb je je handen vrij voor het afval vast te houden en bovendien is dit ook een hygiënische optie. Ook zijn er steeds meer prullenbakken die werken met een sensor. Als je in de buurt van de sensor komt, dan opent de prullenbak zich vanzelf en daarna sluit deze ook weer langzaam. Handig, want zo kun jij je handen vrij houden en hoef je ook niks aan te raken. Andere oplossingen waarbij je wel je handen gebruikt om de prullenbak te openen zijn de touch, push en flip prullenbak. Daarnaast zijn er ook nog afvalbakken met een losse deksel verkrijgbaar die je ook handmatig opent. Deze vind je vaak terug bij inbouwafvalemmers.

Kies voor kwaliteit

Prullenbakken zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Van heel goedkoop tot aan enkele honderden euro’s. Nu hoef je niet meteen een paar honderd euro uit te geven voor een prullenbak, maar zorg er wel voor dat je kiest voor kwaliteit, zodat je de afvalemmer niet na een jaar hoeft te vervangen. Door te kiezen voor kwaliteit, kies je voor een lange termijn aankoop en dat is goed voor je portemonnee en het milieu. De prullenbakken van Brabantia staan bijvoorbeeld bekend om hun kwaliteit. Om dit te bevestigen wordt op de meeste prullenbakken van Brabantia maar liefst 10 jaar garantie gegeven!

Reacties