Alles over sambal

Heb je even geen inspiratie in de keuken? Een AVG’tje is altijd wel lekker, maar kan na een tijdje wel een beetje saai worden.

Guido van Loon 30 November 2021

 

Het is juist dan leuk om een keer te experimenteren in de keuken. Dit kun je dus heel simpel doen door een andere keuken klaar te maken. Je hebt vast wel eens Mexicaans of Italiaans gegeten, maar Aziatisch eten wordt ook steeds populairder in Nederland. De meeste spullen hiervoor kun je tegenwoordig ook gewoon in de Nederlandse supermarkt halen, maar anders kun je ze ook nog altijd vinden bij een toko of een website waar je ingrediënten kunt bestellen.

Sambal

Er zijn verschillende soorten sambal, waardoor het lastig kan zijn om te zeggen wat sambal nou precies is. Bijna elk land heeft zijn eigen vorm van een pittige saus en bij Indonesië is dat sambal. Dit is een sausje dat van heel veel rode pepers wordt gemaakt. Pepers worden dan met wat zout gemalen, maar meestal worden er ook nog andere ingrediënten toegevoegd. Hierdoor krijgt elke soort sambal een eigen naam.

Oelek

De meest bekende vorm van sambal is oelek. De oelek is de stamper wordt gebruikt wordt om de pepers fijn te maken in de vijzel. Dit is de basisvariant waarbij er alleen maar pepers en zout wordt gebruikt en soms wat azijn om alles te conserveren. Oelek is erg pittig omdat het niet wordt gebakken.

Badjak

Als oelek te heet voor je is, kun je beter badjak pakken. Hier zit namelijk ui in en hij is gebakken, waardoor de saus wat milder is. Hij heeft hierdoor ook een diepere smaak.

Manis

Een andere bekende soort sambal is manis. Manis betekent zoet in het Indonesisch en er wordt dan ook suiker toegevoegd aan deze variant. Hierdoor is hij ook meteen een stuk milder van smaak.

 

Reacties