Foto: Natuursteen-Nibo-Stone-keuken

Kerst in de keuken

Met de Kerstdagen voor de deur, zullen we waarschijnlijk weer veel in de keuken staan. Daarom meer over natuursteen vloeren in de keuken.

Want als er tijdens het koken van het kerstdiner etensresten op de grond vallen, is het wel zo handig als je je keukenvloer snel kunt schoonmaken. En je wilt natuurlijk liever niet dat de geknoeide slagroom voor permanente vlekken zorgt. Als er water op wordt geknoeid, mag de keukenvloer niet spiegelglad worden. De vloer moet waterbestendig zijn en ook hygiëne speelt een belangrijke rol. Veel natuursteensoorten voldoen aan al deze eisen en is hèt materiaal voor de keuken.

Natuurlijk kies je in de eerste plaats een vloertegel die je mooi vindt. Maar daarnaast is het belangrijk te kiezen voor een praktische vloer. Een keukenvloer is een sterk belopen oppervlak, vooral bij het aanrecht. Kies daarom voor een steensoort met een hoge slijtvastheid. Houd bij je keuze ook rekening met de porositeit, dan krijgen vlekken geen kans en zijn de natuursteen tegels makkelijk schoon te maken.

Schoonmaken natuursteen

Dit schoonmaken doe je het beste met een voor natuursteen geschikt reinigingsmiddel, zoals Natuursteen Reiniger Universeel. Wil je de natuursteen vloer tegelijkertijd ook verzorgen, kies je voor Natuursteen Dweilwas. De was in dit product maakt je natuursteen vloer vuilafstotend, antistatisch en antislip. Bovendien vergemakkelijkt dit middel je volgende schoonmaakbeurt.

Een natuursteen soort die uitermate geschikt is als keukenvloer is leisteen. Het is een harde, compacte en weinig poreuze vloertegel waar je heel weinig op ziet. Een leisteen vloer heeft vaak een typische antracieten leikleur maar is er ook in bontere kleurencombinaties. Kenmerkend voor een leisteen vloer is de gelaagdheid, die het oppervlak stroef maakt, zelfs als je kleine spruit een glas drinken heeft omgegooid. De leisteen vloer is van nature een beetje vettig en heeft weinig poriën dus het schoonmaken zal van een leien dakje gaan. De vloer is wel wat gevoelig voor oppervlakkige krasjes van bijvoorbeeld de stoelpoten, maar die dweil je over het algemeen zo weer weg.

Kwartsiet vloer

Een kwartsiet vloer is qua eigenschappen vergelijkbaar met een leisteen vloer, maar is over het algemeen wat ruwer. Dit ruwe karakter vraagt wel om een goede schrobber om het vuil los te maken. Daarentegen kun je rustig je kids laten uitleven aan de keukentafel met het versieren van de kerstkoekjes. Vlekken en krassen maken geen kans bij deze vloer.

Belgisch hardsteen

Van oudsher wordt Belgisch hardsteen, ook wel bekend als Arduin of Blauwsteen, veel toegepast als aanrechtblad en vloertegel. Veel mensen kiezen voor deze hardsteen tegels vanwege de karakteristieke en tijdloze uitstraling. Tegenwoordig is de verweerde look een trend, waarbij de hardsteen tegels bij productie speciaal worden behandeld waardoor ze een verouderd uiterlijk krijgen alsof ze uit een eeuwenoud klooster zijn gekapt. Belgisch hardsteen vloertegels in deze verouderde look worden veel toegepast in keukens met een landelijke stijl.

Een Belgisch hardsteen vloer bevat kalk en is daardoor gevoeliger voor zuren. Zorg er dus voor dat je het omgestoten glas glühwein direct opneemt en neem de vloer daarna af met water. Vetvlekken trekken na verloop van tijd vaak zelf weer weg uit de tegel.

Ook is Belgisch hardsteen niet zo hard als de naam doet vermoeden. Hardsteen is hard, maar niet zo hard dat er geen krasjes in komen. Als je houdt van een vloer die in een stoer en sober interieur zo mooi past, dan dragen deze krasjes juist bij aan het mooie doorleefde karakter van de vloer. En eigenlijk wordt de vloer door de jaren heen alleen maar mooier.

Naast het charmante Belgische hardsteen, kun je ook kiezen voor basalt vloertegels. Dit is een vulkanisch gesteente dat qua hardheid is te vergelijken met een granieten vloer, waardoor je minder kans op krassen hebt. En omdat de steen geen kalk bevat, is het niet gevoelig voor een zure appel of een scheut wijn. De basalt vloertegels zijn weinig poreus en daardoor veel minder vlekgevoelig. Basalt vloertegels zijn grijszwart van kleur en worden met strakke kanten geleverd. De tegels komen het best tot hun recht in een minimalistisch en modern interieur.

Kalksteen

Kalksteen is de meest voorkomende steensoort en is er in heel veel verschillende uitvoeringen met ieder zijn eigen eigenschappen. Er zijn hele poreuze, zachte soorten en er zijn soorten die qua hardheid te vergelijken zijn met marmer. Ook de oppervlaktebewerking speelt een rol mee in de vlekgevoeligheid van de steen. Er zijn speciale technieken waarmee de poriën van de steen worden dichtgeslepen en de steen hierdoor veel minder gevoelig is voor vlekken. Ook kan de kalksteen vloer met een impregneermiddel of een coatinglaag worden beschermd. Eenmaal behandeld hoef je niet bang te zijn dat de vetspatten die zijn ontstaan tijdens het aanbraden van de kerstkalkoen blijvende schade aan je Bourgondische Dallen zullen achterlaten.

Travertin vloer

Onbehandeld is een travertin vloer wat minder geschikt als keukenvloer, omdat het een open structuur heeft. Het is redelijk poreus waardoor vloeistoffen in de vloer kunnen dringen. Net als bij kalksteen kun je travertin vloertegels kopen met een oppervlaktebewerking die de poriën heeft gesloten. Ook kun je de travertin vloer voorzien van een beschermende laag die de vloer een stuk minder kwetsbaar maakt. Een travertin vloer is verkrijgbaar in warme zandkleuren. Door de kleurnuances in de verschillende tegels zie je maar weinig op deze vloer.

Marmeren vloer

Kies in de keuken liever niet voor een marmeren vloer met een hoogglans gepolijst oppervlak. Doordat er veel wordt gelopen in de keuken, zullen de vloertegels snel hun glans verliezen door het zand onder de schoenen. Beter is het om te kiezen voor gezoete vloertegels, die niet spiegelglad worden als je de afwas staat te doen. Door de matglans zijn ook krassen minder zichtbaar en minder storend.

Graniet

Voor graniet geldt ook dat het beter is te kiezen voor een vloertegel met een stroever oppervlak. Door speciale steenhouwerstechnieken profiteer je van de slijt- en krasvaste eigenschappen van graniet, maar wordt de kans op uitglijden een stuk minder. Sommige granieten vloeren zijn licht poreus waardoor vocht vrij snel in de vloertegels kan dringen. Graniet is keihard, dus voor krassen op je granieten vloer hoef je niet bang te zijn.

Meer voorbeelden zien? Kijk op www.nibostone.nl.

Reacties