Foto: waterfilter-woning

Dit is waarom een waterfilter niet in huis mag ontbreken

Hoe fijn is het dat we in Nederland gewoon water uit de kraan kunnen drinken?

Guido van Loon

We staan er vaak niet bij stil, maar dit is echt niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. In veel landen is dit onmogelijk. Dat betekent echter niet dat het water in Nederland geheel zonder gevaar is. Bovendien verschilt het ook nog eens per plaats. In sommige provincies zit er bijvoorbeeld meer kalk in het water. Toch zijn experts ook bang dat dit binnenkort anders gaat zijn.

Door klimaatverandering kan het water zouter gaan worden. Bovendien komen er ook steeds meer pesticiden en medicijnresten in ons drinkwater terecht. Volgens recent onderzoek van het RIVM zijn er op dit moment zelfs zorgen over de grote hoeveelheid Pfas die in ons drinkwater is aangetroffen. Het RIVM raadt het drinken van kraanwater zeker nog niet af, maar beveelt wel aan om dit met mate te doen. De kans bestaat dus dat wij ons imago van ‘beste kraanwater wereldwijd’ zullen verliezen.

Maar betekent dit dus ook dat je meer mineraalwater moet kopen? Welnee! Het is niet voor niets dat steeds meer mensen hun woning uitrusten met een waterfilter. Het belang van een waterfilter is momenteel groter dan ooit. Niet alleen nu, maar dat is het eigenlijk altijd al geweest. Maar waarom is dat? In dit artikel vertellen we je waarom een waterfilter tegenwoordig niet meer in huis mag ontbreken.

De smaak

Het grootste voordeel van een waterfilter is dat het schadelijke stoffen uit het water verwijderd. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar het komt de smaak ook nog eens ten goede. Je proeft het verschil waarschijnlijk wanneer je mineraalwater naast kraanwater zet. De smaak is veel zachter en makkelijker te drinken. Dit geldt ook voor kraanwater waarop een waterfilter is aangesloten. Jouw eigen mineraalwater uit de kraan dus! Dat maakt het drinken van meer water een stuk gemakkelijker.

Milieubesparing

Waarom een waterfilter eenvoudigweg een flesje water in de supermarkt kunt kopen? Op de eerste plaats omdat een waterfilter op de lange termijn natuurlijk goedkoper is. Daarnaast moet je je er ook bewust van zijn dat het kopen van al die plastic flesjes niet goed voor het milieu is. Voordat je het weet ligt er een hele stap plastic in huis. En als we heel eerlijk zijn, worden deze nog lang niet altijd op de juiste manier gerecycled. Misschien lever jij dus ook wel jouw aandeel aan de plastic soep van onze zee.

Om dit te voorkomen is het beter als we allemaal meer kraanwater zouden drinken. Maar door de huidige vervuilende stoffen in het water is dat niet altijd even gezond. Dankzij een waterfilter is het drinken van kraanwater echter weer een prima alternatief.

Goed voor kleine huishoudelijke apparaten

In bijna ieder huishouden treffen we wel een koffiezetapparaat, waterkoker en (stoom)strijkijzer aan. Handige apparaten die tevens wat water nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Meestal gebruikt men hier kraanwater voor. Nadeel is wel dat in het kraanwater kalk aanwezig is. Wanneer dit meerdere keren wordt gebruikt, kan er kalkaanslag optreden. Dit kan de levensduur van het apparaat nadelig beïnvloeden.

Reacties