Foto: arte-marmerlook

Marmerlook in de keuken is hot

Afgelopen september vond de jaarlijkse keukenbeurs plaats in Duitsland; de Kuchenmeile. Het is dé beurs als het gaat om noviteiten in keukenland.

Wat opviel was de grote populariteit van marmerlook keukenbladen. Bladen met de uitstraling van marmer (inclusief aders), maar met de voordelen van Dekton, keramiek en composiet.

Marmerlooks

Marmer is hotter dan ooit. Hiermee bedoelen we dan niet alleen het marmer in de natuurlijke vorm, maar vooral de uitstraling van marmer; ook wel de marmerlook genoemd. Deze marmerlooktrend wordt ook bevestigd door het recentelijk onderzoek onder consumenten, uitgevoerd door Qudata. Maar liefst 30% van de consumenten heeft aangegeven te gaan voor een marmerlook keukenblad (bron: Qudata/KIM juli 2016).

Marmer

Marmer is een soort kalksteen, gevormd door de natuur onder hoge temperaturen. Het woord marmer komt uit het Grieks en betekent ‘glanzende steen’. Marmer heeft diverse kleuren, variërend van zwart, grijs, roze, groen en wit, inclusief aders. Het materiaal heeft een luxe, bijna koninklijke uitstraling. Echter, het nadeel van marmer is dat het poreus is. Hetgeen betekent dat het materiaal niet helemaal dicht is en er eenvoudig water en andere vloeistoffen in kunnen trekken. Met als gevolg dat er vlekken en kringen op het blad ontstaan. Ook is het materiaal krasgevoelig en vereist het regelmatig onderhoud.

Beste van twee werelden

Dat we de laatste jaren steeds meer marmerlook keukenbladen zien, heeft twee redenen. Reden één heeft te maken met de technologische vooruitgang; de techniek maakt het mogelijk om natuursteen ‘na te maken’.
De tweede reden heeft te maken met de veranderende levensstijl van consumenten. Consumenten hebben het druk en willen wel de lusten van een keukenblad, maar niet de lasten. Ofwel, ze willen een mooi blad met een luxe uitstraling, zonder daarbij veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud. Producenten van keukenbladen spelen slim in op deze redenen door keukenbladen te produceren van andere, sterkere materialen die eruit zien als marmer, zoals Dekton, keramiek en composiet.

Look-a-likes marmeren keukenbladen

Een blad dat eruit ziet als een marmeren keukenblad, maar gemaakt van het materiaal Dekton? Het kan! Dekton, een relatief nieuw materiaal van Cosentino, bereikt in vier uur waar Moeder Aarde miljoenen jaren voor nodig heeft; een ijzersterk materiaal met de juiste eigenschappen, onderhoudsgemak én natuurlijke uitstraling. Het Dekton-assortiment van Arte telt inmiddels 7 look-a-likes marmeren keukenbladen. Ook van keramisch materiaal worden tegenwoordig prachtige marmerlook keukenbladen gemaakt. Zo hebben we de Estatuario E-01 in ons assortiment, een wit keukenblad met lichte, grijze ader. Nauwelijks van echt marmer te onderscheiden.

Meer fan van composieten bladen?

Ook daar zijn diverse mooie kleuren te vinden die op marmer lijken, zoals de Lyra, Ironbark en Snowy Ibiza.

Kortom: Marmer is ontzettend mooi en zeker als u op zoek bent naar een bijzonder en uniek materiaal, dat regelrecht uit de natuur komt. Dan is marmer een juiste keuze. Wilt u echter wél de uitstraling van een marmer keukenblad, maar niet de nadelen als vlekken en kringen in het blad? Dan zijn de marmer look-a-likes, gemaakt van de materialen Dekton, keramiek en composiet, een geschikte keus. De meeste kleuren hebben echter nog een voordeel; de aderstructuur loopt van blad tot blad door, ook op de zijkanten. Voor een harmonieus geheel.

Meer weten over materiaaleigenschappen?

Wilt u meer weten over onze marmerlook keukenbladen of over de eigenschappen van andere materialen? Raadpleeg eenvoudig het materialenschema op de website of gebruik de kleurenfilter op de Arte-website.

Reacties